villaska 04.01.10, 10:19 Czy badanie ogolne moczu jest wiarygodne? Chodzi mi o to, czy jezeli takie badanie wychodzi dobrze tzn, ze nie ma ZUM? Czy moze byc tak, ze badanie ogolne nie wykarze bakterii dopiero posiew moczu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziub_dziubasek Re: badanie moczu 04.01.10, 12:16 Może tak być. U mojej córki badanie ogólne było ksiązkowe, a posiew z tej samej próbki wykazał e.coli 10 do 5. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: badanie moczu 04.01.10, 14:04 Kolezanka nie do konca odpowiedziala Ci zgodnie z prawda. Otoz 99% badan ogolnych moczu wykaze jak najbardziej zmiany w badaniu ogolnym i tyle. Ten 1% jest to tzw. bakteriuria, rzecz bardzo rzadka i powiem Ci, ze ja jak dotad w swojej 5,5-rocznej karierze zajmowania sie tematem problemow z ukladem moczowym to wierze jednej osobie, ze rzeczywiscie ma cos takiego. Reszt atak naprawde to blad w pobraniu, bardzo czesto rowniez u dziewczynek wystepuja problemy z ukladem rozrodczym i ta e.coli nie jest z moczu. Odpowiedz Link Zgłoś