Dodaj do ulubionych

Połykanie tabletek.

07.04.10, 16:25
Córka (3,5)ma zapalenie ucha i dostała antybiotyk w tabletkach. Tabletkę rozgniotłam i połączyłam z sokiem, ale nawet z sokiem jest baaaardzo nie dobre. Mąż powiedział abym podzieliła tabletkę na 2x i dała do połknięcia, boję się jednak, że może się zadławić :( Poradzcie mamy czy takie małe dziecko może już połykać tabletki??
Obserwuj wątek
    • this_is_it Re: Połykanie tabletek. 07.04.10, 18:55
      Leki,rozuszczane w soku ? I moze jeszcze w cytrusowych ? Na dodatek
      antybiotyk ....Tylko woda.Nie bedzie smaczne ale trudno.Jak trzeba
      to trzeba.Takie male dziecko...Ma 3,5 czego? Jezeli lat to juz nie
      takie male.Miesiecy? Polykanie tabletek odpada.Mozna jeszcze
      zamienic na antybiotyk w syropie i strzykawka po policzku.
      • zonasmoka Re: Połykanie tabletek. 07.04.10, 21:27
        Lat nie miesięcy. Lekarka powiedziała, że mogę rozgnieść i podać obojętnie z czym żeby tylko wypiła. Z wodą nie ma takie opcji zaraz zwymiotuje, zawiesinę też zwróci nawet jak podam jej cokolwiek na siłę zwymiotuje. A nie ropuszczam w cytrusowych tylko w marchewkowym.

"Jak trzeba to trzeba"??????? Czyli nie ważne jak i z jakim skutkiem ważne żeby wzięła?? Niestety moja córka wszystko niedobre ( w trakcie choroby) zwraca. Po za tym ma zapalenie ucha, strasznie ją boli ciągle ma wysoką gorączkę i dodatkowa walka o to by cos przyjęła tylko wszystko pogarsza.
        • edytataraszkiewicz Re: Połykanie tabletek. 08.04.10, 01:36
          dziwie,sie ze lakarz takiemu malemu przepisal tabletki a nie
          zawiesine.Nie dalabym polknac.A watpie,ze dzieciak by wiedzial jak
          to zrobic.Za maly jescze i ryzyko zkrztuszenia.
          Jesli juz masz te zalosne tabletki to rozpuszczaj nawet w soku,wazne
          zeby dziecko wzielo.
          • zonasmoka Re: Połykanie tabletek. 08.04.10, 08:17
            Dziękuję za odpowiedź. Lekarka chciała dać zawiesinę ale córka miałaby przyjąć 5ml ,bez wymieszania z czymś słodkim zwróci a nawet jeżeli wymieszam to będzie za dużo do wypicia. Uzgodniłyśmy, że jeżeli będzie zwracać też tabletki to niestety przejdziemy na zastrzyki.Narazie 3 dawki przyjęła chociaż wczoraj połowę zwróciła. Niestety od zawsze miałam problem z podawaniem antybiotyków zawsze wybierałam zastrzyki, chyba że antybiotyk(tak jak ostatnio) był w małych dawkach np 2,5 ml.
            • mama_misi Re: Połykanie tabletek. 08.04.10, 12:19
              Spokojnie w tym wieku można podać tabletkę do połknięcia, jeżeli dziecko sobie z
              nią poradzi. Zakrztusić się zawiesiną podczas płaczu i "przemocy" przy podawaniu
              też może. Na spokojnie, spróbuj dać jej połknąć.
    • katisza Re: Połykanie tabletek. 08.04.10, 15:26
      ja podaje rozkruszone w musach owocowych dla dzieci (np malina czy jagoda bobovity)
      Na łyzeczkę wymieszany z lekiem
      • ka.milek Re: Połykanie tabletek. 08.04.10, 18:09
        Ja ostatnio podawałam tabletkę do pogryzienia i na osłodę ciastko. Synek gryzł
        razem, połykał i popijał wodą. Ciasteczko bardzo słodkie i zabijało smak
        gorzkiej tabletki.
    • olunia882-to-ja Re: Połykanie tabletek. 08.04.10, 20:53
      nie męcz dziecka, ja bym zmieniła na zastrzyki. mój maly ostatnio na moją prośbę
      dostał zastrzyki a nie zawiesinę, bo z tym zawsze mialam problem, cudowala,
      kombinowalam aby polknąl a nie zwrócil, po 3-4 zastzrzykach dziecko było jak
      nowo narodzone, przy zastzryku troche plakał, ale potem luzik, cieszył się na
      widok naklejki już po-dzielny pacjent.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka