Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy nr 2

18.05.10, 08:49
witam, mam takie pytanie. pierwszy fotelik samochodowy jest do 9 kg. otoz mam
8 m-c synka, wazy ponad 8 kg, ale jest dosc dlugi i mocno wystaja mu nozki, a
ze jezdzi tyłem, to nozki opieraja sie o siedzenie i caly czas sa zgiete.

w niedziele czeka nas podroz 150 km w jedna strone i spowrotem, i mam pytanie-
czy moge juz zaczac go wozic w wiekszym foteliku?? przodem do kierunku jazdy?
synek siedzi sam, probuje wstawac.
znajoma lekarka powiedziala ze wiekszy fotelik jest od 9 kg i ani grama mniej
i zeby poczekac.
Obserwuj wątek
    • apriljana Re: fotelik samochodowy nr 2 18.05.10, 09:43
      Mam podobny problem. Moja córka ma 5 miesięcy, ponad 8 kg i jest dłuuuuga.
      Ostatnio w przychodni pewna mama przyglądała jej się aż w końcu wypaliła ze
      współczuciem "jeszcze nie siedzi sama?". Uśmiałam się widząc jej minę kiedy
      powiedziałam, że ma jeszcze czas bo nie skończyła nawet pół roku ale jak pomyślę
      co będzie za kilka miesięcy (bo mała rośnie jak na drożdżach) to już mi nie do
      śmiechu. Ja myślę o zmianie fotelika na taki, w którym można wozić i maluszki i
      starszaki, taki 0-18 kg.
    • mammajowa Re: fotelik samochodowy nr 2 18.05.10, 09:49
      ja bym nie przesadzała bo to niebezpieczne. one są od 9kg naprawdę - to
      uwarunkowania mechaniczne działania fotelika w razie wypadku. jak już to lepiej
      kupić 0-18 albo chociaż9-18 tyłem montowany (np. mobi maxi cosi)
      • mala220 Re: fotelik samochodowy nr 2 18.05.10, 11:04
        no wlasnie nie kupowalismy fotelika, tylko mamy po siostrzenicy 3,5- letniej.
        dlatego nie mam wyboru za bardzo bo skoro jest ten, to po co kupowac inny,
        najwyzej poczekamy do tych 9 kg..
    • happymom13 Re: fotelik samochodowy nr 2 18.05.10, 20:38
      A ja Wam powiem tak: wszystkim mamom chcącym jak najszybciej usadowic dziecko
      przodem do kierunku jazdy proponuję obejrzeć te 2 filmiki:
      www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA i
      www.youtube.com/watch?v=Q8gU9zzCGA8&feature=rec-LGOUT-exp_fresh%2Bdiv-1r-3-HM&playnext_from=TL&videos=CY9uyCoEdW8&playnext=1
      Niestety w Polsce wmawia się rodzicom, ze dziecko powinno jezdzić przodem już w
      wieku 9 miesięcy,a to bzdura, powtarzana najczęściej przez producentów
      fotelików na rynek polski. W krajach Europy zachodniej i w USA trwa akcja
      namawiająca rodziców do tego, by ze wzgledów bezpieczeństwa jak najdłużej wozili
      dziecko tyłem. Ja ściągnęłam sobie ze Stanów 1 fotelik na całe „fotelikowe”
      życie mojego synka – od 2 do 36 kg. W tym foteliku dziecko może jeździć tyłem do
      wagi 20,5 kg! Mój synek ma teraz 2 latka i nadal jezdzi tyłem. Obawiałam się,
      czy nie będą mu przeszkadzały zgięte nówki, ale dzieci mają naturalną skłonność
      do podkurczania nózek. Adasiowi w ogóle to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, a
      bardzo dużo podróżujemy. Doszło do tego, ze jak kiedyś chciałam go przesadzić do
      fotelika przodem w aucie jego babci, to zaczął płakać, ze on tak nie chce ;-)Nie
      nudzę więcej, gdybyście miały dziewczyny jakieś pytania, piszcie.
      Pozdrawiam
      • czarnooka1985 Re: fotelik samochodowy nr 2 20.05.10, 21:54
        hmm.. po obejrzeniu filmow jestem troche przerazona.. ale przeciez tylu ludzi
        wozi dzieci przodem od 9 kg. po to sa te foteliki.. jesli autorka ma fotelik- to
        przeciez nie bedzie kupowac nowego. chodzi o bezpieczenstwo dziecka i to jest
        najwazniejsze, ale chyba po to sa foteliki od 9 kg zeby ich uzywac..
    • nives1 Re: fotelik samochodowy nr 2 20.05.10, 22:48
      Wiesz zgięte nóżki to najmniejszy problem. Niestety takie dziecko nie jest jeszcze gotowe do przzesiadki.
      Moja córka jest chudziutka (ma rok, waży 9 kg i mierzy 85 cm) i długa, nogi szurały o siedzenie od 6 mc życia- zmnieniłam tylko fotel z 0-9 na 0-25, taki montowany i przodem i tyłem. Jeździ przodem dopiero od tygodnia.
      Pediatra nasza oznajmniła nam ze musi być 9 kg i ani grama mniej, minimum 9 miesięcy a najlepiej koło roku i obowiązkowo samodzielnie siedzieć. W innym przypadku oznacza to ze kręgosłup i mięsnie nie sa jeszcze gotowe na zmianę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka