Dodaj do ulubionych

encorton u 2 latka

17.10.10, 18:21
mój synek wczoraj dostał encorton na krtań, b. duzo kaszlał i męczyło go to bardzo. NIe mia temper., ma tylko wodnisty katar i ten kaszel. Dostał też Actifed 2ml na noc, choć jak lekarz mi powiedział przypisywany on jest po 6 rż. Również ventolin 2xdziennie wziewnie.
Mam pytanie odnośnie tego encortonu, dziś mały kaszle już rzadziej, choć nadal męcząco, czy jest konieczność podawania nadal tego sterydu? czy ewentualnie podawać coś osłonowego przy tym?
również mam pytanie odnośnie flixotide, bo takowy posiadam w domu. Jakie są wskazania do encortonu a jakie do flixotide, czy w naszym przypadku flixotide wziewny nie wystarczyłby?

i jeśli mozna, jakie mogą być skutki uboczne takiego jednorazowego leczenia encortonem? bedę wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • zdunia1979 Re: encorton u 2 latka 17.10.10, 19:25
      Steryd wprowadza się stopniowo i tak samo się z niego schodzi. Także lepiej sama nie odstawiaj! A szybka poprawa jest typowa dla działania sterydów.
      • sabrina_30 Re: encorton u 2 latka 17.10.10, 22:14
        zgadzam sie z przedmówczynią ecortonu nie odstawia sie samemu ja też miałm podawać małej przy zwęrzenu oskrzeli przez 3 dni 1 dzień 1/2 X 2 2 dzień 1 X2 i 3 dzień rano 1/2 a wieczorem 1/4. Moja córa miał 18 miesięcy i waga 11 kg.
    • kasiaalbrecht Re: encorton u 2 latka 18.10.10, 21:09
      od jednorazowego krótkiego podawania sterydów w niskiej dawce nic się nie stanie, jesli napad był silny jak najbardziej encorton , można też podać steryd wziewnie trudno mi oceniać bo nie widziałam dziecka w trakcie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka