Dodaj do ulubionych

Zinnat przedawkowanie??? Pomocy!!!

13.12.10, 00:15
Córcia 2 laka 5 miesięcy, waży 14,5kg w ubrankach, ma rozpoznaną anginę. Od minionego piątku (10.12)dostaje 2xdziennie Zinnat po 5ml za każdym razem, czyli jednego dnia 10ml !!! co według ulotki załączonej do tego antybiotyku oznacza przedawkowanie! Dziś jest niedzielna noc i córcia od rana miała biegunkę, taką że nie zdążała dobiec do nocnika... . Czy córcia nie powinna mieć mniejszej dawki antybiotyku? Ile powinna tak naprawdędostawać tego leku? Dodam, że w ogóle nie kaszle, miała wysoką temperaturę, ostatni raz w nocy z piątku na sobotę. Czuje się bardzo dobrze i wygląda na zdrową. Antybiotyk ma brać do czwartku. Bardzo boję się, że przedawkuje ten antybiotyk. Oczywiście podaję jej Dicoflor, a dziś podałam jej smectę. Proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • gajmal Re: Zinnat przedawkowanie??? Pomocy!!! 13.12.10, 09:48
      Napisz w jakiej dawce jest ten Zinat?

Możesz podać dziecku Enterol www.enterol.pl/ to jest probiotyk, który podaje się przy biegunce poantybiotykowej. Jest on super skuteczny - kup w kapsułkach i wsyp do jakiegoś jedzonka.
    • angatek81 Re: Zinnat przedawkowanie??? Pomocy!!! 13.12.10, 12:54
      Do wszystkich mam zainteresowanych moim wątkiem. Jeszcze raz na spokojnie zaczęłam analizować ulotkę Zinnatu oraz podobne wątki na tym forum i znam już odpowiedź na moje pytanie. Otóż są dwa rodzaje leku Zinnat 125mg/5ml oraz 250mg/5ml. Ja mam ten pierwszy, czyli dawka przez pediatrę została dobrze dobrana do wieku i masy ciała dziecka. W popłochu zapominałam wziąźć pod uwagę stężenia leku, który otrzymała moja córka (no i naczytałam sięróżnych różności na forum dodatkowo napędzających mi stracha). W dawkowaniu ukazanym na ulotce jest to napisane jednym ciągiem i spanikowane mamy, czyli między innymi ja, przeoczają tak ważną informację jak ta o stężeniu leku. Mam nadzieję, że jakoś wyjdziemy z tej ropnej anginy.
      • dorek3 Re: Zinnat przedawkowanie??? Pomocy!!! 14.12.10, 11:17
        Dobrze że już Ci się wyjaśniło, aczkolwiek nie wiem jakim cudem doszło do tej pomyłki. Nie ma łączonej ulotki dla obydwu dawek, nawet specjalnie sprawdziłam na stronie GSK.
        Dawką leczniczą jest 250 mg na dobę a w zapaleniach ucha u dzieci 500 mg/doba. Obydwie ulotki (dla obydwu dawek) są w tej kwestii spójne co do literki.
        • b.bujak Re: Zinnat przedawkowanie??? Pomocy!!! 14.12.10, 12:45
          dorek3 napisała:

> Dobrze że już Ci się wyjaśniło, aczkolwiek nie wiem jakim cudem doszło do tej p
          > omyłki.

tez mnie to zastanowiło - w pierwszym poście autorka pisze, że nie zgadza jej się dawkowanie z tym, co wyczytała w ulotce załączonej do leku;
          to doskonały przykład na to, jak można skomplikować prostą sprawę - a wystarczyło przeczytać uważnie ulotkę, przeliczyć na spokojnie i w razie wątpliwości skontaktować się z lekarzem, który zapisał lek...
          • angatek81 Re: Zinnat przedawkowanie??? Pomocy!!! 16.12.10, 16:31
            Opanowanie i rozwagę nabywa się z ilością przeżytych chorób, które przechodziło dziecko. Tak jest w moim przypadku i w wielu wielu innych. Pierwszy katar mojej córci był dla mnie straszny, bo moje dziecko miało AŻ KATAR! Teraz po ładnych kilku katarach moje dziecko ma tylko katar. Myślę, że każda kochająca mama przeżywająca po raz pierwszy daną chorobę w życiu swojego dziecka zapomina o zachowaniu spokoju, a te które go zachowują - super!. Kto pyta nie błądzi.

"wystarczyło przeczytać uważnie ulotkę, przeliczyć na spokojnie i w razie wątpliwości skontaktować się z lekarzem, który zapisał lek... "

Przeslanie tego zdania jest odpowiedzią prawie na każde pytanie zawarte na tym forum. Pytanie: zachować spokój kiedy moje dziecko jest tak chore, kiedy coś mu dolega, a ja nie wiem jak mu pomóc, tyle się słyszy o pomyłkach lekarzy nawet w banalnych przypadkach... . Ale od wiedzy medycznej są lekarze, a forum to stanowi pomoc w rozwianiu wątpliwości zatroskanych mam.
            • dorek3 Re: Zinnat przedawkowanie??? Pomocy!!! 17.12.10, 11:41
              Ale tu nikt błędu nie popełnił. Ulotki są ok, lekarz dobrze zalecił dawkowanie. To mama nie doczytała i panikuje. To co jej poradzić innego jak nie czytanie ze zrozumieniem?
            • b.bujak Re: Zinnat przedawkowanie??? Pomocy!!! 17.12.10, 12:45
              angatek81 napisała:

> Opanowanie i rozwagę nabywa się z ilością przeżytych chorób, które przechodziło
              > dziecko.

zgadza się :)

> każda kochająca mama przeżywająca po raz pierwszy daną chorobę w życiu swojego dziecka zapomina o zachowaniu spokoju, a te które go zachowują - super!. Kto pyta nie błądzi.

zgadza się :) jak mnie nerwy i panika ponoszą to najpierw proszę męża na konsultacje - politechnikę skończył to jakoś tam sobie z rachunkami radzi...
              zdarzało mi się też i do pediatry dzwonić w celu rozwiania wątpliwości - w niczym mi to nie ujmuje;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka