Dodaj do ulubionych

odstawiła antybiotyk

10.01.11, 22:02
Pani Doktor! Mam skompilowaną na moje oko sytuację z 5letnią córką. Od tygodnia brzydko (coraz bardziej odrywająco i dźwięcznie) kaszle, gorączkowała przy tym 5 dób (38,5-39 st). Widziało ją 3 lekarzy w międzyczasie, i w przychodni, i prywatnie i na ostrym dyżurze. Wszyscy twierdzą że poj. furczenia są w g. drogach oddechowych. Ze względu na wysoką gorączkę przez tak długi czas dostaliśmy klacid. Bierze go już 4 raz w życiu, nigdy nie było żadnych reakcji. Dziś po drugiej dawce wystąpiło na kończynach coś a la pokrzywka. Bąble w kolorze skóry, w skupiskach, jedne znikały, inne pojawiały się w oka mgnieniu, szło to od dołu kończyn ku tułowiu, i w ciągu 2 godzin było po wszystkim. Bąble swędziały. Nie pokrywały całych kończyn, ttylko tworzyły takie spore skupiska. Potem się rozmywały jakby. Po rozmowie telefonicznej lekarz, która go zleciła, kazała odstawić, drugi lekarz na ostrym dużurze również. Odstawiłam, choć dzięki niemu mała przestała wreszcie gorączkować, jak ręką odjął. Nie wiem co robić. Walczyć o kolejny antybiotyk??? Pchać się do przychodni??? Dziś była osłuchana, ponoć w oskrzelach czysto. Boję się, że dziś w nocy znów zagorączkuje. Ale raczej nie rozważam wzięcia klacidu, bo się boję jakiejś gorszej reakcji. Dziwi mnie, że przy czwartej "sesji" dopiero taka reakcja. Czy w takiej sytuacji powinno się jak najszybciej podać inny antybiotyk? Leczyć objawowo? Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: odstawiła antybiotyk 11.01.11, 21:10
      myślę,że warto pokazać się pediatrze, być może nie będzie wskazań do antybiotyku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka