Dodaj do ulubionych

diphergan dla niemowlaka?!

09.02.11, 11:01
Witam!
Pani doktor przepisała nam na kaszel syrop diphergan. Synek ma 10 mcy. na ulotce jest informacja, że poniżej 2 lat nie podawać. Zapytałam o to naszą Panią doktor - powiedziała, żedlatego tak piszą, że nie robili badań na niemowlakach,a ten lek od pokoleń biorą dzieci. Niewiem co o tym myśleć... Poza tym to lek uspokajający, czy może niekorzystenie wpłynąc na moje dziecko?
Pani doktor bardzo proszę o odpowiedź, bo niewiem czy go podawać :)
Obserwuj wątek
    • forumowiczka.to.ja Re: diphergan dla niemowlaka?! 09.02.11, 11:07
      Moje obecnie roczne dziecko brało diphergan 2 razy. Za pierwszym razem pomógł na kaszel i trochę uspokajał, ale za drugim razem działał odwrotnie, tzn dziecko było po nim pobudzone - lekarz kazał odstawić.
      Odpowiadając na pytanie: faktycznie podaje się niemowlakom ten syrop, jednak bacznie trzeba dziecko obserwować i w razie dziwnych, nienaturalnych zachowań dziecka natychmiast odstawić.
      Nie pamiętam dokładnie, my braliśmy jakies małe dawki chyba 2 razy po 2 ml.
      • sssmutna Re: diphergan dla niemowlaka?! 09.02.11, 11:22
        A czy jest jakiś lek bez recepty, który mogę podać zamiast dipherganu na kaszel mokry, odrywający się?
        • zosia131 Re: diphergan dla niemowlaka?! 09.02.11, 19:17
          Diphergan na kaszel mokry, hmmm... pierwsze słysze. Jest to syrop działający na układ nerwowy, działa przeciwwymiotnie, u niektórych wykazuje działanie przeciwkaszlowe. Mojemu synkowi zapisano go jak miał suchy męczący kaszel i po jednej dawce spał kilkanascie godzin. Ja osobiscie 10 miesięcznemu niemowlakowi bym nie podała.
          A na kaszel mokry bez recepty mozna podac homeopatyczny stodal, ja osobiscie prędzej niz diphergan podałabym flavamed lub mucosolvan choc tez są wskazane dla dzieci po skonczeniu 1 r. ż. Albo kropelki Flegamina lub Deflegmin dla niemowląt, ale to juz na recepte leki.
          • sabrina_30 Re: diphergan dla niemowlaka?! 09.02.11, 21:46
            diphergan miałm zapisywany czasem ale na noc jako lek przeciwkaszlowy by dziecko w miare spokojnie przespało noc. Na mokry w ciagu dnia mieliśmy inne syropy wykrztuśne. Na noc przeciwkaszlowo mieliśmy również krople sinecod.
    • dorek3 Re: diphergan dla niemowlaka?! 10.02.11, 10:03
      To już 1235 wątek na temat dipherganu.
      To NIE jest lek na kaszel a podawanie go niemowlakom woła o pomstę do nieba!
      • sssmutna Re: diphergan dla niemowlaka?! 10.02.11, 10:46
        Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Jeden dzień dałam go małemu (miał go brać przez 3 dni 3 razy dziennie), bo bałam się pogorszenia ale jak zaczął byćbardzo nieobecny i po drzemce drżały mu ręce od razu przestałam go dawać.
        Swoją drogą jestem załamana, że jesteśmy zdani na takich lekarzy. Ten lek przepisała mu Pani doktor nauk medycznych z długoletnim stażem... Mały w ogóle nie ma suchego kaszlu, tylko mokry, odrywający się i na dodatek nie wiadomo czym spowodowany.
        Tak sobie myślę, że to może przez zalegającą ślinę (akurat ząbkuje i strasznie się ślini)
        W nocy natomiast nie kaszle wcale.
        Spróbuję z którymś z syropów bez recepty, a jak nie pomoże to pójdę w poniedziałek do innego lekarza.
    • czarna_12 Re: diphergan dla niemowlaka?! 13.02.11, 02:24
      STODAL jest dobry, i na mokry i na suchy.
    • kasiaalbrecht Re: diphergan dla niemowlaka?! 14.02.11, 06:09
      mimo 10 miesięcy mozna stosować niemniej jednak przy takim wyborze innych syropów nie zastosowałabym go
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka