13.02.11, 14:08
Witam,
Byłam w piątek z 9 miesiącznym dzieckiem u lekarza bo lekko charczałoLekarz stwierdził, zę osłuchowo czysty, gardło niezaczerwienione.Od soboty zaczął mi pokasływać.Dzisiaj bylismy u innego lekarza i stwierdził furczenie w oskrzelach.Przepisał Sumemed, Berodual, Flegaminę,Pulneo.Ma lekki katar i to prawdopodobnie przyczyna furczenia w oskrzelach.Mam pytanie dotyczące antybiotyku.CZy jest potrzebny?Czy nie wystarczą same nebulizacje?Dostał antybiotyk na 4 dni.Nie gorączkuje.
Obserwuj wątek
    • czarna_12 Re: Oskrzela 13.02.11, 15:34
      Jeżeli pulneo w maxymalnej dawce do wagi plus nebulizacje powinno pomóc przynajmniej ja wyciągałam swoje dziecko z zap oskrzeli zawsze.Poprawa była juz po 3 dniach super.
      • gosia_73 Re: Oskrzela 13.02.11, 15:45
        Ja też wstrzymałabym się z antybiotykiem - z nim zawsze można wejść.
        Póki nie ma gorączki - jest szansa, że to jedynie wirus, a na niego nawet najlepszy antybiotyk nie podziała. Szkoda dziecko "truć"
        Jeśli dziecko dostało nebulizacje z Berodualu i Pulmicortu - powinno wystarczyć, wspomaga również Pulneo (czyli Eurespal)
    • kasiaalbrecht Re: Oskrzela 14.02.11, 06:28
      zaczęłabym od nebulizacji
      • eo1981 Re: Oskrzela 14.02.11, 10:17
        Tylko że dostał wczoraj pierwszą dawkę antybiotyku.Dzisiaj w nocy nie kasłal więc pewnie inhalacje z Berodualu pomogły.A teraz chyba nie mogę przerwać podawania antybiotyku skoro zaczęłam już dawać.
        • dianaro Re: Oskrzela 14.02.11, 10:45
          Szkoda, że dopiero po dwóch dniach od wizyty u lekarza zadajeszs pytanie na forum o sens stosowania antybiotyku, skoro i tak już go podałaś. Z tego co mi wiadomo, nie przerywa się kuracji antybiotykowej przed jej planowanym zakończeniem, nawet jeśli widać znaczącą poprawę w stanie zdrowia.
          Poza tym istnieje możliwość wyleczenia zapalenia oskrzeli bez antybiotyku, stosując wziewy - berodual i Pulmicort. Ponadto niewielu lekarzy potrafi odróżnić to co słyszą w oskrzelach od zapalenie oskrzeli i dają od razu antybiotyk. Skoro tak szybko jest poprawa to wątpliwe, aby rzeczywiście było to zapalenie - mógł to być ostry stan przeziębienia.
          • eo1981 Re: Oskrzela 14.02.11, 14:01
            Lekarzem nie jestem i nie umiem odróżnić czy kaszel u dziecka świadczy o przyziębieniu czy o czymś innym.Lekarka stwierdziła, że ma furczenie w oskrzelach i początki zapalenia dlatego dała Sumamed.Dała też Berodual.Teraz trudno powiedzieć od czego nastąpiła poprawa.Moja koleżanka też leczyła synka Berodualem i Pulmikortem przez tydzień a i tak musiała dać antybiotyk bo tylko mu się pogorszyło.Wydaje mi się że lekarze dają antybiotyk bo boją się późniejszych powikłań niedoleczonych chorób.Czy mały był przyziębiony?Miał trochę kataru który mu spływał do gardła.Nie gorączkował.Może nic mu nie będzie od tego antybotyku w przyszłości : )))To jest jego pierwsza choroba od urodzenia ( 9 miesięcy).
            • ma2ma Re: Oskrzela 14.02.11, 23:31
              moje dzieci maja 3,5 roku i dopiero w styczni tego roku mieli pierwszy raz w zyciu antybiotyk na zapalenie oskrzeli bo bylo ono nastepstwem jelitowki i organizm byl dosc wycienczony ...ani elofen ani inhalacje nie pomagaly....brali go jednak 7 dni i teraz juz jest ok....moja lekarka nie przepisuje antybiotykow bo cos slyszy ale nei wie co to jest do konca....i to tak malemu dziecku, pomysl moze nad zmiana lekarza, bo jezeli na kazde furczenie bedzie dawala ci antybiotyk to w przedszkolu nie bedziesz miala cym go leczyc...na furczenie dostajemy clemastinum, przede wszystkim inhalacje i do tego banki-choc twoj synek moze jeszcze nei wysiedziec z bankami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka