Dodaj do ulubionych

pielęgnacja dziewczynki

10.03.11, 16:15
Witam.jestem młodą mamą i nie doświadczon.W czsopismach radzą aby podczas pielegnacji okolic intymnych u dziewczynki nie rozchylać warg sromowych. mam więc pytanie,jak córcia zrobi kupke i zabrudzi te okolice to tylko przetrzeć z wierzchu skoro widać że głębiej też jakby było brudne? do tej pory myłam głębiej ale zauważyłam że okolice wejścia koło pochwy są delikatnie zaczerwienione. podczas dzisiejszej kupki(kupka rzadka) to część jakby dostała sie do wejścia pochwy, jak więc pielegnować? jakie mogą być skutki takiego zabrudzenia i jakie badania wykonać żeby upewnić sie czy nie ma jakiegoś zapalenia? córcia ma 7,5 miesięca
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: pielęgnacja dziewczynki 10.03.11, 16:45
      najlepiej myc dziecku pupe pod biezaca wada ukladajac je sobie na rece a druga reka myjac pupe i srom.W ten sposob wymywasz ze wszystkich zakamarkow.Oczywiscie ze myje sie przestrzen miedzy wargami sromowymi.
      Widze ze dziecko prawie 8-miesieczne wiec mysle ze spokojnie dacie rade sluchawka prysznicowa.Ja zawsze uzywalam i uzywam dzieciecego delikatnego mydla w kostce.
      • kasiak37 Re: pielęgnacja dziewczynki 10.03.11, 16:47
        a tam gdzie wejscie do pochwy, znajduje sie sluzowka wiec zabarwienie moze byc takie jak opisujesz.
        • jag-odka7 Re: pielęgnacja dziewczynki 10.03.11, 17:30
          tylko że to zabarwienie zawsze było jaśniejsze a od pewnego czasu jest take jakby bardziej zaognione, może poprostu podrażnone ;) zawsze myje od sromu w kierunku pupy więc obawiam się że sama jej te cząstki kału tam wcieram. może zbyt mocno to robie bo mam wrażenie że to wejscie przy pochwie jakby sie zbyt "otwierało" jak rozchylam do mycia. dzięki za porade. pewnie ciężko będzie mało przestawić na mycie pod prysznicem bo będe musiała wedrowac miedzy pokojem a łazienką a córcia to nerwusek i straszna wiercioszka i do tej pory zmieniałyśmy pieluchy i myłyśmy się na przewijaku ;) może jej sie to jednak spodoba...
          • mama9908 Re: pielęgnacja dziewczynki 11.03.11, 11:19
            moja mała też miała takie zagonione okolice wejścia do pochwy i dostała maść , powinnaś pokazać to lekarzowi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka