Dodaj do ulubionych

ząbkowanie (?) a wprowadzanie glutenu

14.03.11, 12:53
Witam

Moja córcia (kończy właśnie 5 miesięcy, karmiona wyłącznie piersią) od jakichś 2 tygodni robi rzadkie kupki, jedną, dwie dziennie. nie są one wodniste,nie wsiąkają w pieluche, ale dość płynne. wcześniej kupka była raz na 5-6 dni. kolor był i jest zółto-pomarańczowy. Obecnie znajduje w niej dodatkowo pojedyncze pasma śluzu w kolorze kupki. Dodatkowo na brodzie i polikach pojawiła się wysypka - drobne krosteczki, białe i czerwone, skóra nie jest przesuszona. Czy mogę to uznać za objawy ząbkowania, czy raczej podejrzewać alergie?

powinnam także wprowadzać jej gluten, ale wstrzymały mnie te objawy, obawiam się bowiem, że nie zauważe objawów nietolerancji....

prewencyjnie od jakiegoś tygodnia odstawiłam nabiał ze swojej diety, nie zauważyłam zmiany. Generalnie mała jest pogodna, ładnie przybiera na wadze (około 200 gram tygodniowo).

Powinnam się niepokoić? Może podać jakieś probiotyki? i co zrobić z ekspozycją na gluten?

pozdrawiam
Natalia
Obserwuj wątek
    • posh_emka Re: ząbkowanie (?) a wprowadzanie glutenu 14.03.11, 22:20
      Z "eskpozycją na gluten" możesz się wstrzymać do ustąpienia objawów, które mała teraz ma no i wyluzuj- gluten nie zabija. Ja mojemu podałam normalną kaszkę glutenową zaraz po skończonym szóstym miesiącu życia- żadnych schematów podawania glutenu się nie trzymałam.
      • aniaurszula Re: ząbkowanie (?) a wprowadzanie glutenu 02.04.11, 08:28
        przy starszym dziecku gluten byl zakazywany a ma teraz 6 lat , teraz gdy poprzychodziły do domu ulotki reklamowe naczytalam sie o wprowadzaniu glutenu i zgłupialam. podczas wizyty u lekarza i szczepieniu wypytalam sie o ten gluten jak to naprawde jest, lekarz odpowiedzial mi ze on osobiscie jest przeciwny probom jakim poddaje sie dzieci przy wprowadzaniu glutenu w piatym miesiacu zycia, powiedzial rowniez ze czesc profesorow jest tez temu przeciwna, owszem wytlumaczyl mi jak ma wygladac ekspozycja na gluten ale decyzje o padaniu mam podjac sama. 3 kwietnia mala konczy 5 miesiecy jest karmiona piersia, pomalu zaczynam wprowadzac przeciery i kaszki ryzowe a co do glutenu to sie narazie wstrzymuje starszej nie podawalam a i tak nie jest na nic uczulona. porozmawiaj z pediatra i nic na sile jesli nie jestes przekonana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka