maderta 28.04.11, 13:38 Mam pytanie, Pani Doktor. Czy taki kształt czaszki musi oznaczać krzywicę? Czy może być spowodowany czym innym? Ile objawów musi wystąpić jednocześnie, by można było stwierdzić krzywicę? Z góry dziękuję za odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: caput quadratum 28.04.11, 18:37 robilas badania na gosp.wapn-fosfor i fosfataze alkaliczna? Odpowiedz Link Zgłoś
maderta Re: caput quadratum 28.04.11, 21:04 Nie, jeszcze nic nie robiliśmy. Usłyszałam dziś od lekarza rehanilitanta, że moje dziecko ma kwadratową głowę i żeby sprawdzić, czy przypadkiem nie ma krzywicy. chciałabym wiedzieć, czy może być inna przyczyna takiego kształtu głowy oraz czy sam tylko taki kształt to sygnał, że coś nie tak i należy szukać dalszych objawów. Oczywiście do lekarza idziemy po długim weekendzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: caput quadratum 28.04.11, 22:59 zanim pojdziesz do lekarza zrob badania,ktore on i tak zleci(jezeli jest dobrym lekarzem;)) Bez badan nikt nie potwierdzi na 100% czy dziecko ma krzywice czy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś