szczota12
24.06.11, 17:04
Witam serdecznie i proszę o pomoc, bo już nie wiem co zrobić : (((.
Mój syn dwa lata, 13 dni temu dostał wysokiej gorączki 40 bez dodatkowych objawów choroby. Pojechałam z nim na pogotowie, lekarz stwierdził czerwone gardło i przepisała antybiotyk ceclor, zanim go podałam syn dostał biegunki. Stosowałam antybiotyk, priobiotyki, paracetamol-niestety po czterech dniach biegunka nie przeszła, gorączka owszem więc poszłam do lekarza. Ten nie stwierdził żadnej infekcji gardła, kazał antybiotyk odstawić i dawać enterol + lakcid. Nie przeszło do niedzieli więc na pogotowiu poradzili mi włączyć Nifuroksazyd. Niestety dalej brak poprawy kup 20 dziennie i dodatkowo znów wysoka gorączka. W poniedziałek byłam znów u lekarza, który dał skierowanie do szpitala. Syn w szpitalu miał kroplówki, zrobione badania i w nich wyszło podwyższone OB po dwóch dniach włączono do leczenia Zinacef dożylnie.Syn mocno kaszle i ma czerwone gardło lecz bez cech poważnej infekcji, zmian osłuchowych. Była poprawa, dwie kupy dziennie, spadła gorączka więc nas dziś wypisali z zaleceniem: doustnie kontynuować antybiotyk. W domu już trzy rzadkie stolce-antybiotyk doustnie wziął dopiero raz i jestem przerażona. Co ja mam robić, czy antybiotyk będzie skuteczny przy nawrocie biegunki. Jak mu pomóc-wracać do szpitala?