24.06.11, 17:04
Witam serdecznie i proszę o pomoc, bo już nie wiem co zrobić : (((.
Mój syn dwa lata, 13 dni temu dostał wysokiej gorączki 40 bez dodatkowych objawów choroby. Pojechałam z nim na pogotowie, lekarz stwierdził czerwone gardło i przepisała antybiotyk ceclor, zanim go podałam syn dostał biegunki. Stosowałam antybiotyk, priobiotyki, paracetamol-niestety po czterech dniach biegunka nie przeszła, gorączka owszem więc poszłam do lekarza. Ten nie stwierdził żadnej infekcji gardła, kazał antybiotyk odstawić i dawać enterol + lakcid. Nie przeszło do niedzieli więc na pogotowiu poradzili mi włączyć Nifuroksazyd. Niestety dalej brak poprawy kup 20 dziennie i dodatkowo znów wysoka gorączka. W poniedziałek byłam znów u lekarza, który dał skierowanie do szpitala. Syn w szpitalu miał kroplówki, zrobione badania i w nich wyszło podwyższone OB po dwóch dniach włączono do leczenia Zinacef dożylnie.Syn mocno kaszle i ma czerwone gardło lecz bez cech poważnej infekcji, zmian osłuchowych. Była poprawa, dwie kupy dziennie, spadła gorączka więc nas dziś wypisali z zaleceniem: doustnie kontynuować antybiotyk. W domu już trzy rzadkie stolce-antybiotyk doustnie wziął dopiero raz i jestem przerażona. Co ja mam robić, czy antybiotyk będzie skuteczny przy nawrocie biegunki. Jak mu pomóc-wracać do szpitala?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Biegunka. 24.06.11, 17:42
      niech mu zrobia badania w kierunki bakterii e.coli.
      • szczota12 Re: Biegunka. 24.06.11, 17:52
        Zrobili mu posiew kału i jest ujemny, na rota też ujemny.
    • momago Re: Biegunka. 24.06.11, 18:12
      Zastosuj się do zaleceń szpitalnych. Dbaj o to żeby syn dużo pił - to bardzo ważne bo maluchy bardzo szybko się odwadniają. Nie bardzo wiadomo na co ten antybiotyk został przepisany skoro w badaniach nic nie wyszło. Proponuję zadzwonić do szpitala, do lekarza który Was prowadził, opisać co się dzieje i poprosić o poradę.
    • lenddi Re: Biegunka. 26.06.11, 20:53
      Myśle że powinnaś przestrzegać zaleceń lekarskich. Pamiętaj o ciągłym nawadnianiu dziecka bo przy biegunkach organizm potrafi się szybko odwodnić. Najlepiej zastosować jakiś płyn nawadniający jak np Orsalit bo uzupełniają one też elektrolity i są efektywniejsze niż zwykła woda. Gdyby dziecku nie przechodziło to radzę za kilka dni jeszcze raz odwiedzić lekarza. Powodzenia.
    • feng-shui Re: Biegunka. 26.06.11, 21:24
      Na antybiotyku doustnym raczej nie ma co liczyc na poprawe stolcow, ale najwaznjesze,ze pomogl n goraczke. Uzbroj sie w cierpliwosc i podawaj probiotyki jeszcze po zakonczeniu antybiotykow. W razie czego kontakt z lekrem prowadzacym.
    • gosia9-9 Re: Biegunka. 26.06.11, 23:33
      Najważnieszcze to nie doprowadzić do odwodnienia. Im więcej będzie pił tym lepiej. Najlepiej dawaj mu Orsalit ale w ostateczności woda czy jakaś herbatka też może być.
    • szczota12 Re: Biegunka. 28.06.11, 05:51
      Dziękuję wszystkim za rady. Przeszło, stosowaliśmy bardzo rygorystyczną dietę: zupa z marchwi itd. Antybiotyk wybraliśmy do końca mimo rzadszych stolców bezpośrednio po podaniu. Teraz powolutku rozszerzymy dietę i może odrobimy stracony kilogram z wagi : ))
      Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka