Dodaj do ulubionych

dziwne wymioty - proszę zajrzeć

10.07.11, 20:32
Córka (5 lat) od piątku nie ma apetytu, do tego 1 raz dziennie lub maksymalnie 2 razy dziennie wymiotuje. Żadnej gorączki, biegunki, pokładania się. Biega, tańczy, aż najdzie wyraźnie jakiś ucisk w żołądku i wymiotuje, po czym wraca po chwili do swoich zajęć. Ani razu nie wymiotowała w nocy. Po prostu śpi.
Jak dotychczas - 1 incydent z wymiotami miał miejsce w piątkowy wieczór (potem mówiła, że jest głodna i poprosiła o chleb chrupki), 2 razy wymiotowała w odstępach kilkugodzinnych w sobotę, dwa razy dziś, też z kilkugodzinna przerwą między tymi zdarzeniami. Od piątku podaje jej enterol i accidolac, dzisiaj kupiłam nifuroksazyd i podałam 2 tabletki, ale ma kłopot z połykaniem i nie wiem, czy wybierać się jutro do pediatry po receptę na syrop.
Czy to wirusówka? Czy drążyć temat? Znając pediatrę powie, że trzeba czekać i dużo poić, to wg niej sposób na wszystkie dziecięce dolegliwości. Zaczęłam się martwić, bo nic nie ustępuje, a jeść nie chce coraz gorzej. Proszę podpowiedzieć, co robić z tym dalej?
Obserwuj wątek
    • zuzi.1 Re: dziwne wymioty - proszę zajrzeć 10.07.11, 20:34
      To mogą byc objawy wirusówki, kup Vomitusheel krople i podawaj zgodnie z ulotką, to powinno małej pomóc, dużo pic ale jednorazowo kilka małych łyków i tak co jakis czas.
      • kamatulive Re: dziwne wymioty - proszę zajrzeć 10.07.11, 20:49
        próbowałam kupić polecany preparat,ale w naszej JEDYNEJ aptece nie mieli tego od ręki, zaproponowali nifuroksazyd, nie wiem, co jeszcze mogę zrobić, oczywiście oprócz wizyty u lekarza, po której niewiele się spodziewam
        • maderta Re: dziwne wymioty - proszę zajrzeć 10.07.11, 22:37
          Mojej córce przy wirusówce na wymioty pomagała odgazowana coca cola, oryginalna, całkiem odgazowana. Piła małymi łyczkami co jakiś czas i wymioty ustały.
          • zuzi.1 Re: dziwne wymioty - proszę zajrzeć 11.07.11, 07:04
            Z tą odgazowaną colą to też jest b. dobry sposób. Spróbuj dac ją małej. No i oczywiscie wizyta u pediatry koniecznie.
    • kasiaalbrecht Re: dziwne wymioty - proszę zajrzeć 11.07.11, 22:01
      poczekać , poić , radziłabym pokazać się też pediatrze ale nie celem wypisanai nifuroksazydu którego bym nie podała ale zbadania córki, myślę,że wirusówka
    • green.szate Re: dziwne wymioty - proszę zajrzeć 12.07.11, 22:14
      Jak wyglądają te "dziwne" wymioty? Bo to wydaja się być ważne w diagnozie. Moja corcia tak miała ze często wymiotowala, czy to zwykla wirosowka, czy problemy zoladkowe. Dużo pić, nie podać lekow przeciwwymiotnych jeśli występują rzadko.
    • kamatulive Re: dziwne wymioty - proszę zajrzeć 13.07.11, 09:40
      dziwne wymioty, tzn takie, które występują tylko 2 razy dziennie w kilkugodzinnych odstępach. Przechodziła już kiedyś żołądkową wirusówkę, ale wtedy wymiotowała np. całą noc bardzo intensywnie, a teraz - ma to łagodny przebieg.
      Byłam u pediatry, diagnoza - wirusówka, czekać i poić. Tylko co mogę jeszcze zrobić, żeby zaczęła jeść, od 5 dni żyje samymi suchymi bułkami zjadanymi w minimalnych ilościach
    • kamatulive Re: dziwne wymioty - cd. 14.07.11, 07:50
      Jak pisałam wczoraj, byłam u pediatry - diagnoza - wirusówka, poić i czekać, probiotyk. Wczoraj dziecko znów 1 raz wymiotowało, dzisiaj od rana zgłasza ból brzucha. Ile może trwać wirusówka???? Dziś mija 7 dzień.
    • aniapal9 Re: dziwne wymioty - proszę zajrzeć 24.07.11, 23:27
      To pewnie jakieś zatrucie. Wraz z wymiotami traci się wodę z organizmu tak jak przy biegunce wiec pamiętaj o nawadnianiu. Swojej małej przy biegunce lub wymiotach podaję Orsalit bananowy moim zdaniem najlepszy z pośród wszystkich płynów nawadniających. Najlepiej podwawać go schłodzonego i przez rurkę to dziecko chętniej pije.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka