Dodaj do ulubionych

pulmicort a wzrost

13.07.11, 09:47
Dziecko przyjmowało ten lek wziewne przez 3 lata. Wzrost lekko uległ zmianie tzn tempo wzrostu. Obecnie nie jest najgorzej bo dobija do 50 centyla. W tym roku skończy 6 lat i ma 115 cm. Ja jestem niska(ledwo 160) i mąż również nie należy do wysokich mężczyzn(178). I mam pytanie czy pulmikort przyczynia się do zahamowania wzrostu tylko w okresie stosowania a po zakończeniu kuracji rośnie się normalnym tempem czy w przyszłości mimo, że już się go nie stosuje np rok nadal się wolniej rośnie?. Dodam, że dziecko nie stosuje sterydów już 1,5 roku.
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 10:08
      A gdzie jest problem skoro jest na 50 centylu. Tempo nigdy nie jest równe.
      Ale ad meritum - wg badan sterydy mogą opóźnić ale nie zahamować osiągnięcie wzrostu docelowego. I po 1,5 rocznej przerwie nie ma mowy o żadnym wpływie.
      • lejdi111 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 10:33
        dorek3 napisała:
        > A gdzie jest problem skoro jest na 50 centylu.

Problemu wielkiego to ja nie mam tyle tylko, że dzieciak dostał się do grupy wielkoludów i jest prawie najmniejszy.
        • dorek3 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 10:36
          No to z pulmicortem czy bez to nagle szybciej nie urośnie tylko dlatego że towarzystwo wyższe.
          Mój jeden tez najniższy, ale on faktycznie jest mały i diagnozujemy problem (na wziewach non stop od 4 lat). ale póki co to nie przekłada się na stosunki towarzyskie aczkolwiek i syn dostrzega dysproporcje.
          • lejdi111 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 10:40
            jest niski też na tle grupy czy faktycznie w centylach się nie mieści?
            • dorek3 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 10:42
              Dla mnie ważne są centyle a nie grupa. Jest na samym dole siatki 3-5 w zależności od wieku. I najniższy w klasie tez oczywiście.
              • od.czasu.do.czasu Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 12:16
                Czyli jak moje dziecko 7 miesięczne na sterydach od urodzenia mierzy mniej niż dzieci w tym wieku, to znaczy że to się wyrówna jak skończymy z inhalacjami zupełnie?
                • dorek3 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 12:20
                  Wg tych badań osiągnie swój docelowy wzrost. Może później niż rówieśnicy, ale osiągnie.
                  • od.czasu.do.czasu Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 12:28
                    No to uff... bo ja mam 177, ojciec ponad 185.
                    A mała dopiero 70cm. Wydaje mi się to mało chociaż wg siatek to między 75 a 90 centylem.
                    A urodziła się 55cm.
                    • dorek3 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 12:30
                      Następna...

Dziewczyny, problemy to są kiedy dziecko leci bardziej niż dwa kanały lub wypada z siatek
                      • od.czasu.do.czasu Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 12:39
                        Wolałabym, żeby do tego nie doszło.
      • lejdi111 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 10:54
        dorek3 napisała:
        > Ale ad meritum - wg badan sterydy mogą opóźnić ale nie zahamować osiągnięcie wz
        > rostu docelowego.

I tu się z Tobą nie zgodzę. Znam osoby, które w dzieciństwie i młodości stosowały sterydy a na dzień dzisiejszy mają po 160 cm wzrostu :(.
        • dorek3 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 10:55
          Wiesz ale to nie moje teorie tylko wyniki badań klinicznych.
          • lejdi111 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 10:57
            podaj źródło. Chciałabym aby tak było jak piszesz. Chciałabym też znać opinię eksperta na forum.
    • lejdi111 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 15:22
      dorek czyli Wy podejrzewacie, że synek jest mały właśnie przez pulmicort? Czy w takich okolicznościach podaje się hormon wzrostu?
      • dorek3 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 15:26
        Nie.
        Nie chcemy przeoczyć problemów z hormonem wzrostu tłumacząc niski wzrost podawaniem sterydu (u nas Flixotide).
        • lejdi111 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 15:30
          ale co? Czyli nie chcecie podawać hormonu wzrostu?
          • dorek3 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 15:33
            Ja na razie nie wiem czy on ma niedobór hormonu wzrostu. To wcale nie jest tak prosto ustalić. Jeśli nie ma potrzeby to nikt nie chce. Pomijając że musisz mieć zgodę na finansowanie MZ i jest to perspektywa codziennych iniekcji przez kilkanaście lat. Średnia perspektywa
            • malgosiek2 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 18:49
              Mój młodszy syn miał bardzo często zap.krtani i w końcu trafilam do pulmonologa, który na wstepie rozpoznał początki astmy.
              Przez rok czasu dostawał sporą dawkę Pulmicortu i do tego Singulair oraz Xyzal(odpowiednik Zyrtecu)
              Na bilansie 4 latka wzrost miał poniżej 3 centyla.
              Teraz ma 5,5 roku i nadal jest poza 3 centylem, ale już nie tak odlegle jak wtedy.
              Sama po roku czasu odstawiłam sterydy, bo ataki krtani były już rzadkie,a potem sporadyczne.
              Teraz ma ok.102 cm.
    • malgosiek2 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 18:51
      Aha po 2 latach pytałam tego samego pulmonologa na konferencji naukowej czy te leki miałyby wpływ na zahamowanie wzrostu odpowiedział, że nie.
      Nasza przygoda ze sterydami zaczęła się gdy syn miał ok. 3 lat.
      • od.czasu.do.czasu Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 19:02
        Trochę mnie uspokoiłaś, ale zobaczę jak moje dziecko będzie rosło.
        Pulmn. powiedziała że po wakacjach czyi po 8 miesiącach intensywnych inhalacji z Pulmicortu będziemy próbować ostawiać, ale raczej nic z tego nie wyjdzie bo bez inhalacji dziecko się dusi.
      • lejdi111 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 21:22
        malgosiek2 napisała:
        > Aha po 2 latach pytałam tego samego pulmonologa na konferencji naukowej czy te
        > leki miałyby wpływ na zahamowanie wzrostu odpowiedział, że nie.
        • malgosiek2 Re: pulmicort a wzrost 13.07.11, 21:42
          Mnie to tlumaczył tym, że w czasie inhalacji jakaś tam ilość leku wyparowuje sobie przez inhalator.
          Bo przecież mgiełka się wydobywa z niego.
          I tym samym nie wchłonie się 100% leku.
          • dorek3 Re: pulmicort a wzrost 14.07.11, 09:17
            Wchłania to się ułamek %. Przez nebulizator połowa idzie w sufit, a później jeszcze osiada w buzi i po drodze zanim trafi do płuc i oskrzeli. Dlatego właśnie uważa się że szansa na supresję przysadki jest nikła.
            Diagnozujesz syna w kierunku niedoboru hormonu wzrostu?

Mój praktycznie zawsze szedł samym dołem siatki. No może poza okresem niemowlęcym (choć był wcześniakiem i przy urodzeniu miał 46 cm), ale nie bardzo wierzę w tamte pomiary. Pod opiekę endokrynologa jest od 5 rż przy czym początek to i tak obserwacja + b.podstawowe badania. Rok temu miał po raz pierwszy robiony badanie wyrzutu hormonu wzrostu (naturalnie i po stymulacji) i w obydwu przypadkach wyniki wyszły graniczne (w stosunku do obecnie obowiązującej normy, poniżej której włącza się leczenie). Teraz ponownie będzie miał powtórzone wszystkie badania i zapewne zapadnie decyzja czy kwalifikuje się do leczenia.
    • lejdi111 Re: pulmicort a wzrost 18.07.11, 09:26
      Pani doktor bardzo proszę o odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka