Dodaj do ulubionych

kubeczki doidy cup

IP: *.chelmnet.pl 13.07.11, 20:04
Witam, mam pytanie co Pani sądzi o kubeczkach Doidy Cup www.sklep.osesek.pl/product-pol-191-Kubeczek-Doidy-Cup-dla-niemowlat-od-3-miesiaca.html
Czy warto z nich korzystać?
Obserwuj wątek
    • aleksandra.lada Re: kubeczki doidy cup 13.07.11, 22:59
      Witam,
      w treningu picia, akcesoria mają absolutnie drugoplanowe znaczenie. Najważniejsza jest technika podaży płynu i ocena gotowości dziecka do takiego treningu. Niemowlę nie potafi "pić" z kubka, lecz posługuje się ssaniem. Starsze dzieci mogą rozpocząć funkcję picia, gdy potrafią prawidłowo przyjmować pokarmy z łyżeczki - taka jest fizjologia! Żaden kubek nie "nauczy" dziecka picia. Może to zrobić tylko rodzic, podejmując wiele bezpiecznych prób i regularnie prowadząc treningi, gdy dziecko będzie już do nich gotowe. Można napoić swoją pociechę małym plastikiowym, otwarty kubkiem - i firma nie ma tu wielkiego znaczenia. Często pierwszym kubkiem jest kapsel zamykajacy butelkę. We wskazanym przez Panią produkcie przeszkadzałoby mi np. to, że nie jest przeźroczysty - trudno uchwycić moment, gdy płyn dociera do ust dziecka; łatwo wtedy wlać napój do buzi dziecka, a tego robić nie wolno. Dziecko powinno płyn pobierać samodzielnie, dzięki ruchowi górnej wargi.
      Aleksandra Łada
    • inbar Re: kubeczki doidy cup 14.07.11, 12:31
      WIdziałam fajny program, gdzie p.Paweł Zawitkowski i pani neurologopeda opowiadali o tych wszystkich gadżetach do karmienia i pojenia. I oboje byli zgodni, że taki właśnie kapsel zamykający smoczek na butelce i normalna metalowa łyżeczka do herbaty są najlepszymi rozwiązaniami. Z takiego kapsla o niewielkiej śrenicy dziecko uczy się poprawnie składać "dziubek" do picia. U nas zdało to rewelacyjnie egzamin i teraz córka pijąc już z normalnego kubka nie ulewa na boki. Ten filmik można znaleźć gdzieś na stronie DzieńDObry TVN, bo w tym programie widziałąm ten poradnik. Pokazywali też różne techniki. Polecam. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka