Dodaj do ulubionych

wysokie żelazo

10.08.11, 12:16
Pani Doktor
Moja córka ma podwyższony poziom żelaza przy prawidłowej morfologii (poza normą są: LYM% 53,3, norma do 50, RDW 10,8 % norma od 11,5 i MPV 5,37 fL norma 6,9, ale lekarze mówią, że morfologia jest dobra). Poziom żelaza wynosił 25,4 norma 4,5-18,1 i po 6 dniach 25,7.
Pediatra nie zaleca nic poza powtarzaniem badania, jeśli ja tak bardzo chcę. Natomiast inny lekarz zalecił konsultację z hematologiem. Chciałam się upewnić, czy powinnam wybrać się do hematologa wbrew zaleceniom pediatry i jeśli tak, to jakie badania można zrobić przed wizytą? Nie chciałabym, aby pierwsza wizyta ograniczyła się do wypisania skierowań na badania, jeśli dałoby się je zrobić wcześniej.

Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: wysokie żelazo 11.08.11, 16:11
      nie widzę specjalnych wskazań do wizyty u hematologa z takimi wartościami i prawidłową morfologią, ew za jakiś czas można powtórzyć morfologię z pobraniem ferrytyny
      • aniiam Re: wysokie żelazo 11.08.11, 16:30
        Bardzo dziękuję
        • maggy30 Re: wysokie żelazo 12.08.11, 17:09
          Chryste. Moja córcia ma żelaza 200 i żyje.
    • martha666 Re: wysokie żelazo 13.08.11, 21:53
      miałam podobnie z córką, lekarka powiedziała że to nie jest dużo ponad normę i nie ma co na razie nic na siłę szukać. za kilka miesięcy ponowne badanie. być może u nas to rodzinne bo większość osób w najbliższej rodzinie ma zawsze ponad normę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka