Dodaj do ulubionych

pielegnacja siusiaka

17.10.11, 21:58
Pani doktor,jak to jest z pielegnacja siusiaka?Czy powinno sie odciagac chlopcom napletek?
Ja swojemu synkowi nie odciagam (ma 5 m-cy).Moja polozna z UK powiedziala mi,ze w ten sposob mozna maluszkowi zaszkodzic(mikrourazy,zakazenia,pekniecia) i przyjdzie na to czas jak bedzie starszy.
Natomiast znajome mamy z PL w wiekszosci odciagaja napletek i czyszcza siusiaczka twierdzac ze w ten sposob zapobiegaja wszelkim zakazeniom oraz stulejce.
Kto ma racje?
Obserwuj wątek
    • niebioska Re: pielegnacja siusiaka 17.10.11, 22:54
      Nie jestem panią doktor, ale mamą małego chłopca. Na polecenie pediatry, ba, nawet neonatologa - odciągaliśmy młodemu napletek, bo miał "jak rzadko w tym wieku, odklejony i niech państwo patrzą, co się tam dzieje!!!". Gdy miał ok. roku - poszłam do chirurga, bo niepokoiło mnie, że po raz kolejny siusiak jest zaczerwieniony. I usłyszałam, żeby dać spokój z tą nadmierną higieną, że mastka sama znajdzie sobie ujście, a do stulejki nie dopuści sam pacjent - eksplorując intymne obszary przy zmianie pieluchy :). Słowa twojej położnej to w zasadzie cytat z naszej pani chirurg. Teraz młody ma 2,5 roku i żadnych problemów.
      • najma78 Re: pielegnacja siusiaka 18.10.11, 10:50
        Przy siusiaku nie grzebie sie, tak jak twoja pozlozna i poprzedniczka ci wyjasnily. Od odciagania napletka juz dawno sie odeszlo. Do lekarza nalezy sie udac jesli zauwazysz cos niepokojacego czyli jakies zaczerwienie, opuchlizne, wydzieline. Moj syn ma 4l, nigdy mu przy siusiaku nie grzebalam, jakichkolwiek problemow brak. Natura zazwyczaj sama to zalatwia a nagorliwosc ze strony rodzicow i niektorych lekarzy faktycznie moze zaszkodzic.
    • kasiaalbrecht Re: pielegnacja siusiaka 20.10.11, 06:08
      zdania jak w wielu przypadkach są podzielone, u bardzo małych dzieci raczej ostatnio skłania sie do nieodciagania napletka, czyba ,że jest b wasko, wtedy ew w kapieli sciąganie napletka by uwidocznić ujście cewki moczowej ale nic na siłę
    • dzidziunia_1 Re: pielegnacja siusiaka 20.10.11, 09:20
      Kiedyś zapytałam o to samo na forum i dostałam link, który rozwiał moje wątpliwości. Polecam przesłuchać do końca:
      www.mp.pl/wideo01/?id=453Pozdrawiam
    • wiosenka24 Re: pielegnacja siusiaka 23.10.11, 18:59
      odciągać, nam lekarka nie kazała grzebać wogole i po bilansie 2 latka dala skierowanie do chirurga bo napletek zwężony i przyklejony, Młody jest własnie po zabiegu odklejania napletka przez chirurga :-(
      • tu_joasia Re: pielegnacja siusiaka 24.10.11, 19:33
        Po pierwsze,absolutnie nie odciągać,bo powstaną mikrouszkodzenia.Po drugie,chłopcy do 3 lat mogą mieć fizjologiczną stulejkę,ma tak około 90% chłopców.Zabieg w wieku 2 lat to zdecydowanie za wcześnie.I wiem to nie z netu czy książek,ale od znakomitego lekarza z Centrum Zdrowia Dziecka.Zanim poleci się zabieg,stosuje się wcześniej maść na rozciągnięcie.Jeśli nie ma problemów z siusianiem,to fizjologiczna stulejka nie jest niczym niezwykłym.Szkoda,że wielu naszych lekarzy na siłę chce dzieci poddawać badaniom,zabiegom czy korekcjom,które wcale nie są potrzebne.
      • 1mzeta Bzdury, bzdury.... 24.10.11, 20:33
        Dziecku do 4-tego roku życia napletek nie musi wcale schodzić. Lekarka z bilansu 2 latka to konował.
        To zafundowaliście dziecku "fajne" przeżycia.
        Dowiedz się po co jest facetowi napletek to będziesz wiedziała dlaczego dziecku nie musi schodzić/zsuwać się.
    • wiosenka24 Re: pielegnacja siusiaka 24.10.11, 20:51
      ale ja nie napisałam ze dziecko ma 2 lata tylko ze na bilansie 2 latka dostalo skierowanie do chirurga tam dziecko dostalo maść sterydową kilka serii po 6 tyg. smarowania i napletek fakt ze sie odkleil ale nie do końca :-( a ze Młody miał inny zabieg chirurgiczny w znieczuleniu ogólnym wiec chirurg od razu odkleil napletek zeby zrobic to podczas narkozy a nie za pol roku w gabinecie tylko w znieczuleniu miejscowym :-0
      • tu_joasia Re: pielegnacja siusiaka 25.10.11, 09:13
        Dobrze,że "przy okazji" nie zafundował mu jeszcze jakiegoś innego zabiegu.Tak czy inaczej,z takim zabiegiem czeka się i traktuje go jako ostateczność,bo ingerencja chirurgiczna jest zawsze poważną ingerencją i dobry lekarz nie robi tego ot tak za jednym zamachem.Po takim zabiegu też mogą być powikłania.Rozumiem,że słuchałaś lekarza,niestety,nie był to dobry lekarz.Moja rada,której nie musisz oczywiście stosować-konsultuj się z kilkoma lekarzami w przypadku poważnych spraw.
      • 1mzeta I po co 25.10.11, 14:33
        to wszystko ?
        Dziecku do 4-tego roku życia napletek nie musi schodzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka