Dodaj do ulubionych

cholesterol u dziecka 5 lat

28.11.11, 15:21
Dzień dobry,
moja 5 letnia córka dostała właśnie skierowanie do poradni metabolicznej z podejrzeniem hipercholesterolemii.
Córka w 2010 zrobiono badanie cholesterolu - 226, w tym badaniu był też mierzony cukier - 64 i tsh,ft4 i ft3 - w normie.
3 miesiące później zrobiliśmy pełny lipidogram:
całkowity cholesterol - 258
hdl - 60
trójglcerydy - 78
ldl - 182
cukier 81
badanie powtórzyliśmy po roku w 2011:
cholesterol całkowty 245
hdl = 57
trójglicerydy - 71
ldl - 173
wskaź. aterog - 4,3

sami również zrobiliśmy badania: mąż -200, ja -256, mój brat - 390.
dziecko 109 cm ( 25 centyl) i 20,5 kg wagi (50 centyl), latem praktycznie całe dnie na dworzu, je to co inne dzieci w przedszkolu, słodycze ze 2x w tyg.
Wizytę mamy za 2 miesiące.
Jak się ukierunkować? dieta? zmiana żywienia?
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: cholesterol u dziecka 5 lat 29.11.11, 21:26
      z pewnością dieta z ograniczeniem tłuszczy zwierzęcych, kwasy tłuszczowe omega 3 dalsze wskazówki w Poradni metabolicznej
    • julia-zosia Re: cholesterol u dziecka 5 lat 01.12.11, 08:54
      Proszę sprawdzić i spróbować dostosować się do diety i stylu życia. Przede wszystkim nie dawać tłuszczy zwierzęcych (w słodyczach również) - zastąpić oliwą lub olejem, dużo ryb tłustych morskich i dużo zieleniny. Zdaję sobie sprawę, że dzieci czasami kiepsko jedzą i mało co lubią. Ja "przemycam" oliwę do zup, gotowania klusek czy kaszy. Dopóki nie dotrzecie do lekarza to może warto poczytać i spróbować małymi kroczkami zmienić dietę. Poniżej link do artykułów pisanych przez lekarzy:
      chorobawiencowa.mp.pl/zapobieganie/show.html?id=62076
      chorobawiencowa.mp.pl/zapobieganie/show.html?id=62396
      chorobawiencowa.mp.pl/zapobieganie/show.html?id=62386
      Trzymam kciuki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka