Dodaj do ulubionych

Singular- proszę o opinie

30.11.11, 10:33
Nasz alergolog poza ainnymi lekami przepisał maluchom singular- 1tabl. na noc. Chłopcy często chorują na infekcje górnych dróg oddechowych, obecnie przewlekły katar i kaszel. Właśnie dziś dowiedziałam się, że to bardzo silny lek, bardzo obciążający żołądek, ogólnie cały organizm. Kuzynka podawała dziecku, ale gastrolog stanowczo odradziła zażywanie tego leku. Nadmieniam, że maluchy nie mają duszności, astmy. Testy bedą robione w grudniu.
Czy któraś z Was miała doświadczenie z tym lekiem? Napiszcie jakie są Wasze obserwacje. Pania dr. też prosze o opinię.
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: Singular- proszę o opinie 30.11.11, 11:40
      podawałam starszej córce przy nawrotach infekcji , też nie miała astmy i nie ma do dzisiaj. teraz podaje młodszej - bo ma podejrzenie astmy i obturują jej oskrzela przy infekcjach.

nie zauważyłam niczego niepokojącego ani u starszej, ani u młodszej - no jedyne co, to starsza była jakby nieco bardziej pobudzona, ale nie jakoś koszmarnie. a może i to jest przypadkiem. nie wiem.

w kazdym razie, mam dobrą opinię o tym leku i mam nadzieję, że pomoże młodszej rozprawić się z tymi obturacjami. i myślę, że alergolog po to właśnie zapisał ten lek.

dodam , że też czekamy na testy i podawanie singulairu nie przeszkadza. wziewy odstawiłam, leki antyhistaminowe oczywiście też.
      • madzia116 Re: Singular- proszę o opinie 30.11.11, 12:16
        syn bierze bez przerwy już ponad 5 lat, córeczka od kilku dni momo, że nie ma jeszcze 2 lat, ale podejrzenie astmy jak u brata. U starszego nic niepokojącego nie zauważyłam ani po singulairze ani po lekach wziewnych, a ma tego sporo.
      • lejdi111 Re: Singular- proszę o opinie 06.01.12, 10:30
        solaris31 napisała:
        > dodam , że też czekamy na testy i podawanie singulairu nie przeszkadza. wziewy
        > odstawiłam, leki antyhistaminowe oczywiście też.

Co kraj to obyczaj. My też jesteśmy przed testami jednak singulair i leki antyhistaminowe kazano nam odstawić na dwa tygodnie przed wykonywaniem testów a inhalacje mogą być wykonywane prawie do końca bo do dnia przed.
    • misiowamama-2 Re: Singular- proszę o opinie 30.11.11, 12:22
      no właśnie, póki co mam wrażenie ,że dzieci, zwłaszcza jeden maluch jest taki jakiś bardziej nerwowy, pobudzony. I tak to kojarzę od momentu podawania tego leku...
      • blue.roana Re: Singular- proszę o opinie 30.11.11, 15:00
        Podawałam synowi,dostał na alergię kiedy miał w nocy duszności od kaszlu,też na noc 1tabl.Nic się nie działo,wszystko ok,a też bałam się podawać gdy wyczytałam na ulotce, że to na astme.Myślę,że to też zależy od organizmu czy dziecko dobrze czy źle toleruje jakiś lek.
      • an_ni Re: Singular- proszę o opinie 30.11.11, 16:03
        ten skutek uboczny jest przeciez opisany w ulotce
        z czasem to mija
        sa zamienniki singulara mozna sprobowac
        • yoka1 Re: Singular- proszę o opinie 30.11.11, 19:24
          ja też podawałam na kaszel suchy, który nie mijał po niczym innym, a po singularze tak. Też nie miał i nie ma alergii. Nic złego nie obserowawałam u dziecka
          • yoka1 Re: Singular- proszę o opinie 30.11.11, 19:24
            miało być " nie miał i nie ma astmy", alergikiem był.
      • dziennik-niecodziennik Re: Singular- proszę o opinie 30.11.11, 20:05
        standardowy skutek uboczny Singulairu, opisany w ulotce. przejdzie, a jak nie to trzeba bedzie zmienic dawkę.
        Singulair nie jest jakims niesamowicie obciążającym lekiem. bez paniki.
    • pamplemousse1 Re: Singular- proszę o opinie 01.12.11, 10:06
      Syn dostaje 1x dziennie wziew Flixotide i dostawał singulair na noc. Odstawiłam singulair i sam Flixotide wystarcza. Dziecko inaczej ma świsty i ciężko oddycha. Skutków ubocznych podczas stosowania nie zauważyłam.
    • julka1977 Re: Singular- proszę o opinie 01.12.11, 16:59
      A u nas się nie sprawdził. Jak okresliła to pani alergolog-ma napady niekontrolowane -agresja.
      Odstawiłam-teraz mam" inne" dziecko
    • misiowamama-2 Re: Singular- proszę o opinie 01.12.11, 21:04
      dzięki. póki co troszkę jestem spokojniejsza...
    • gabriela1475 Re: Singular- proszę o opinie 05.01.12, 14:23
      Jeżeli nie jest astmatykiem nie ma świszczącego oddechu podczas snu , nie kaszle przewlekle to nie ma potrzeby stosowania tego leku. Wiem z doświadczenia ponieważ mój 8 letni syn był tym ciągle faszerowany , chcieli mi wmówić że ma alergię mimo czystych testów potem 3 migdał mimo tego że nie był powiększony a później stwierdzili że profilaktycznie nie zaszkodzi . Profilaktycznie to mogę mu podać wodę z miodem rano a nie singular . Podobno ten lek nie szkodzi - bzdura bardzo obciąża wątrobę i żołądek więc odstawiłam . Teraz znalazłam konkretnego lekarza który wreszcie zdiagnozował problem mojego syna i zakazał stosowania leków na alergię i astmę bo chłopak w tym przedziale jest zdrowy ma tylko częsty gęsty i przewlekły katar wywołany gronkowcem i teraz jest leczony właściwie przynajmniej widzę 70% poprawę .
      Singular rozszerza oskrzela żeby dziecku ulżyć przy kaszlu (astma alergia itp.)
      • misia33 Re: Singular- proszę o opinie 05.01.12, 19:50
        A ja mam bardzo złą opinię nt leku. BYło podejrzenie astmy u mojej córki, alergolog przepisała wraz z całą stertą wziewów które nie pomagały a co do singulair'u : zachowanie tragedia, nic nie kontaktowała, płakała, oczy miała jakby była naćpana dosłownie do tego doszła gorączka... odstawiłam od razu wszystko wróciło do normy Załuję tylko że od razu tego nie zrobiłam, a tak męczyła się kilka dni.
        Dodam że żadnej alergii ani astmy nie ma tylko zespół zatokowo-oskrzelowy stwierdzony przez "starego" profesora. Męczył ją kaszel suchy... na innych forach jest dużo na temat tego leku i dużo jednak jest złych opinii.
        • nanadomi Re: Singular- proszę o opinie 05.01.12, 21:58
          Ja mojej córce podaję już 4 lata singulair. Każde dziecko jest inne i nie można się sugerować tym,iż koleżanki dziecku nie pomógł to "ja nie podam". U córki nie widze jakiś skutków ubocznych a naprawdę pomaga. Życzę spokojnej nocy.
    • misiowamama-2 Re: Singular- proszę o opinie 05.01.12, 22:07
      Dzięki dziewczyny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka