Dodaj do ulubionych

trzeci migdał

21.01.12, 22:07
Syn skończył w styczniu 6 lat. Od września zaczął chodzić do przedszkola. I od tego momentu zaczęły się problemy. Praktycznie cały czas choruje (z niewielkimi przerwami). Są to bardzo częste infekcje typu katar (przeważnie gęsta zielona wydzielina), kaszel, w grudniu było wysiękowe zapalenie uszu a teraz zapalenie oskrzeli i znowu katar. Poszłam z dzieckiem do laryngologa bo synek cały czas mówi tak jakby miał przytkany nos i uskarżał się, że gorzej słyszy. Lekarz stwierdził, że to wina trzeciego migdała. Powiedział, że migdał kwalifikuje się do usunięcia (dodam, że na zabieg musimy czekać 8 miesięcy). Nie dał żadnych leków na jego obkurczenie. Przecież to jest jakiś koszmar. Dziecko ma teraz męczyć się przez tyle miesięcy? Nie można mu jakoś pomóc lekami? Może powinnam iść do innego lekarza?
Obserwuj wątek
    • aneta.wk1 Re: trzeci migdał 21.01.12, 23:17
      Spróbuj do innego laryngologa. Czasem obkurczanie lekami daje efekty. Mój 5 latek miał usunięty w zeszłym roku, ze względu na niedosłuch, a sam migdał był tak duży i zwiotczały, że nie mieliśmy szans na jego obkurczenie. Były infekcje kataralne, chrapanie w nocy, powstała wada wymowy. Nie czekaliśmy długo, bo 1 miesiąc (w prywatnej klinice na NFZ), a w państwowym szpitalu dawali nam pół roku oczekiwania, a my nie mogliśmy czekać.
      Sprawa infekcji nie została rozwiązana, ale niedosłuch minął.
      Spróbuj do innego laryngologa, zdarzają się tak dobrzy specjaliści, że radzą sobie bez zabiegów.
    • katisza Re: trzeci migdał 22.01.12, 10:34

u nas też tak było i ja za długo czekałam .Niedosłuch spowodował duże problemy z mową i nauką .Poza tym ciągłe infekcje ucha, antybiotyki .Każdy katar pogarszał sytuację .
      Po wycięciu ( miał prawie 6 lat ) nie było już żadnego zapalenia ucha, ustąpił wysięk i niedosłuch .Już po zabiegu spał spokojnie i nie chrapał .
      Niedosłuch zaburza rozwoj dziecka .W zerówce i w szkole w pierwszej klasie będzie miał problemy .My jeszcze przerabiamy skutki niedosłuchu u logopedy .
      Sam zabieg usunięcia 3 migdała nie jest straszny :)

• kasiaalbrecht Re: trzeci migdał 24.01.12, 16:34
      niekiedy podaje się steryd donosowo na zlecenie lekarza
    • aneta.wk1 Re: trzeci migdał 25.01.12, 08:34
      Syn miał zalecony Flixonase donosowo (steryd właśnie), pozwolił nam przetrwać oczekiwanie.
      • ma2ma Re: trzeci migdał 27.01.12, 21:43
        Skonsultuj z innym dziecięcym laryngologiem, bo być może wcale nie trzeba go usuwac, wystarczy obkurczyć. My tak mieliśy i u obu synów wystarczyły leki-Lymphomyosot (krolpe, ale nie wiem czy są dostępne w PL) i Avamyst (spray na recepte). PO 4 tyg. kuracji, wszystko jest ok-i obejdzei się bez zabiegu. Aha moja lekarka poleciła jeszcze inhalacje z soli zabłockiej.
        • dzidziunia_1 Re: trzeci migdał 30.01.12, 14:17
          U nas w/w leki niestety nie pomogły. Zdecydowaliśmy się na zabieg. Usunęliśmy trzeci, podcieliśmy boczne. Był płyn w uszkach. Po zabiegu istna rewelacja! poprawa natychmiastowa. Nie żałuję decyzji i gdybym miała podjąć ją drugi raz byłaby taka sama. Około roku próbowaliśmy je obkurczyć. Zmniejszały się ale przy kolejnej infekcji znowu robiły się duże.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka