Dodaj do ulubionych

kolagenoza?

21.03.12, 16:20
Mam 12 letnia córkę. Od 2 roku życia miała częste zapalenia górnych i dolnych dróg oddechowych, oraz nasilone atopowe zapalenie skóry. Teraz skóra uległa poprawie. Diagnoza u niej to astma oskrzelowa, alergiczny nieżyt nosa. Podczas pobytu w szpitalu w Łagiewnikach miała pozytywny wynik badań na glistę. ( IgE z 10.10.2010 IgG 1,46 N> 1,1 Index, z dn. 15.12.2010 wynik 22 n> 11) Po wizycie w poradni chorób zakaźnych doszła pozytywnie w badaniach toxokaroza ( 13,88 >11). W kale nigdy nic nie znaleziono, Przeleczona była Zentelem w grudniu 2010. A Wermoxem w czerwcu tego roku bo minimalnie wzrosło miano. Swoiste IgE: roztocze pteron. kl. VI, roztocze farinae kl. VI tymotka kl IV, żyto kl. III. Ostatnio diagnozowana tez w poradni hematologii z powodu lekkiej leukopeni. Miała wykonane badanie ( 23.01.2012) na p/c anty HCV - ujemny, CMV - ujemny, parvowirus B-19 - ujemny i p/c p. jądrowe ANA Hep-2 dodatni w mianie 1: 1000 typ świecenia ziarnisty. Dostała skierowanie do por. reumatologii z podejrzeniem kolagenozy. Nie ma poza tym żadnych objawów klinicznych które mogłyby wskazywać na problemy reumatologiczne. W tej chwili nawet często nie choruje. Jedynie w okresie jesiennym ( VIII-IX) ma dolegliwości związane z katarem, blokade nosa, i kończy się zap oskrzeli. Cały czas jest na leku wziewnym o nazwie Alvesco 80 i Xyzalu. Młodszy synek też bardzo często choruje ( zapalenie oskrzeli po 2 dniach infekcji) U niego pozytywnie wyszła w badaniach mykoplazma i przebyty ksztusiec. Nie był nigdy leczony na robaki. Ma trzy latka. I miał problemy z zaparciami. Teraz ma zapalenie płuc. Nie wiem już co mam z nimi robić. Proszę o pomoc. Będę wdzięczna za radę. Jakie badania im mogę jeszcze zrobić? Gdzie szukać przyczyny? Bedę bardzo wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: kolagenoza? 24.03.12, 20:35
      z córka koniecznie do reumatologa, co do syna to alergolog i ew morfologia z rozmazem plus immunoglobuliny
      • gmarcik79 Re: kolagenoza? 26.03.12, 10:17
        Dziękuję za odpowiedź. Jedziemy na badania 3.04. ( jednodniowy pobyt szpitalny).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka