Dodaj do ulubionych

Śluz z okolic intymnych u 2 latki

11.04.12, 09:46
Dzień dobry!
Pani doktor wczoraj zauważyłam zielonkawy śluz w okolicach intymnych u córeczki, dziś juz go nie ma. Zrobiłam badanie moczu ogólne, które wyszło dobrze i posiew (czekam na wynik).
Pierwszy raz tak zdarzyło się też w grudniu, byłam z małą wtedy u ginekologa dziecięcego, ale Pani dr po zbadaniu stwierdziła, że wszystko jest ok. Za kilka dni po jednorazowym incydencie śluzu pojawił się brzydki zapach moczu, po zbadaniu okazało się, że córeczka ma zakażenie dolnych dróg moczowych. Nefrolog zlecił przeleczenie Furaginą i pomogło. Od tamtej pory kontrolujemy mocz co miesiąc i zawsze jest prawidłowy.
Pani doktor czy udać się do innego ginekologa czy też ten śluz może wskazywać na rychłe zakażenie dróg moczowych, mimo, że teraz wyniki są w porządku?
Może jakoś podrażniła sobie tamte okolice? W poniedziałek upadła na zabawkę i mówiła, ze ją dupcia boli, w niedzielę kilka razy po siusianiu zamiast chusteczką wytarłam ją papierem toaletowym, albo może zmiana żelu do kąpieli miała wpływ?
Córeczka od 3 m-cy nie chodzi w pampersie, o higienę bardzo dbamy. Dodam, że mała ma stwierdzone lamblie, jesteśmy przed leczeniem, czy to one mogą mieć wpływ?
Bardzo proszę o radę!
Obserwuj wątek
    • esiak-86 Badanie ogólne moczu 11.04.12, 10:02
      Przejrzystość zupełna
      Barwa jasnożótła
      ciężar 1,018 (1,015-1,030)
      pH 8 (6-8)
      Ketony, białko, glukoza, azotyny, bilirubina nie wykryto
      urobilinogen 0,2 (>1)
      Osad:
      nabłonki płaskie poj.w prep.
      leukocyty poj.w prep. (0-5)
      erytrocyty świeże (0-3)
    • ewa.misko-wasowska Re: Śluz z okolic intymnych u 2 latki 11.04.12, 15:56
      Witam,
      a czy badanie na inne pasożyty było wykonywane? Przy zakażeniu owsikami czasami dochodzi do stanu zapalnego narządów intymnych u dziewczynek. Jaja nie zawsze wychodzą w badaniu, najlepiej sprawdzić okolicę odbytu rano. Czasami po takim epizodzie, ale to raczej przy świądzie, jak dziecko się drapie, może dojść do zakażenia układu moczowego. Gdyby takie upławy powtórzyły się, zalecam ponowną konsultację u ginekologa dziecięcego.
      Pozdrawiam
      • esiak-86 Re: Śluz z okolic intymnych u 2 latki 11.04.12, 16:48
        Dziękuję bardzo Pani dr za odpowiedź.
        Badania miała na inne pasożyty także, w tym owsiki metodą plastrową. Świądu nie odczuwa, bólu przy oddawaniu moczu chyba też nie, bo się nie skarży. Dziś wydzieliny nie było już.
        Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka