Dodaj do ulubionych

dziwne kupki

28.04.12, 22:57
od dłuższego czasu "walczę" z zielonymi śluzowatymi, ciągnącymi się kupami ( dwa razy zdarzyła się jedna -dwie niteczki krwi). Innych brzuszkowych problemów nie ma.
Dziecko ma 4 mce ( 8 kg), tylko kp. Ma też szorstkie policzki i suche placki na nóżkach
Nie jem nabiału, uważam na inne rzeczy by nie miały nic z nabiału typu chleb czy wędlina.
Wyniki z krwi potwierdziły że ma albo alergię albo pasożyty ale pasożyty wykluczyliśmy po badaniu.
Nie mam pojęcia skąd takie zmiany , boję się że pediatra każe mi odstawić od piersi :(((
To co jem to:
karówkę, kurczaka, królika, jabłka, jabłecznik ( sama piekę), ryż, makaron, ziemniaki, marchewkę w sokach ( swoich) i gotowaną, brokuł, cebulę duszoną jako przyprawa do mięsa naleśniki na wodzie, wodę, herbatę o kawę.

Jak długo może potrwać aż czynniki alergizujący ' wyjdzie' z organizmu i w końcu policzki będą gładkie a kupy powrócą żółte z białymi grudkami,

prośba o poradę

Obserwuj wątek
    • monisia900 Re: dziwne kupki 29.04.12, 13:46
      nie wiem czy to moze byc pbjaw nietolerancji akurat tego produktu, ale np moja corcia nietoleruje brokul. mojej znajomej syn ma identycznie. wiec moze sprobuje chwilowo odstawic brokuly?
      • oliwkawawa Re: dziwne kupki 29.04.12, 21:30
        U nas takie objawy dawały lamblie, u 4miesięcznej córki.
        • inka.32 Re: dziwne kupki 29.04.12, 21:54
          zrobiliśmy test na psaożyty i jest ok, jeszcze bedziemy powtarzać.
          Czy na lambie są jakieś specjalne inne testy ?
          Czy leczy się to jakoś inwazyjnie, obciążająco na organizm maleństwa ?

I co udało się zwalczyć ? i juży jest ok ?
          • mammajowa Re: dziwne kupki 30.04.12, 13:57
            leczenie lamblii jest mocno obciążające więc nikt pewnie w ciemno leczył nie będzie. zrób dziecku testy z krwi (panel pokarmowy ub pediatryczny) i jakiś kierunek powinno wskazać. jesz jajo jak rozumem? (ciasto i naleśniki). ja bym odstawiła na jakiś czas. jabłka natomiast krzyżowo z brzozą uczulają a brzoza akurat pyli. ryż zdaje się też.
            • mammajowa Re: dziwne kupki 30.04.12, 13:58
              i kurczak do odstawienia jeśli jajka. poza tym jeśli nie jest to wiejski kurczak ze znanej hodowli to nie jedz na razie i tak - w tych przemysłowych koszmarnie dużo syfu.
    • ewa.misko-wasowska Re: dziwne kupki 30.04.12, 14:20
      Witam,
      biorąc pod uwagę zmiany skórne najbardziej prawdopodobną przyczyną "brzydkich kupek" jest alergia. U dzieci w tym wieku najczęściej jest to alergia na białka mleka krowiego, ale warto również odstawić jajka. Musi Pani przy tym pamiętać o uzupełnianiu wapnia (ok. 1000 mg/dziennie). Badania z krwi warto zrobić (IgE całkowite i na poszczególne alergeny), ale ujemny wynik nie wyklucza alergii. Te badania oceniają I typ reakcji alergicznych (w których biorą udział właśnie przeciwciała IgE), a typów jest 4.
      Pozdrawiam
      • inka.32 Re: dziwne kupki 30.04.12, 20:48
        dziękuję za odpowiedź.
        Zrobię jak Pani mówi.

pozdrawiam
        • ewa.misko-wasowska Re: dziwne kupki 30.04.12, 21:01
          Ponieważ sama też jestem na takiej diecie mogę śmiało polecić Pani różnego rodzaju kasze, a przede wszystkim jaglaną i orkiszową - dobrze przyswajalne a także bogate w witaminy i mikroelementy, co przy mało urozmaiconej diecie jest naprawdę ważne.
          • oliwkawawa Re: dziwne kupki 08.05.12, 12:04
            inka odpowiadam na pytanie-lamblie leczyliśmy mając pozytywny wynik (z Felixa) oraz bardzo nasilone objawy u synka 3letniego. U córeczki nie leczyliśmy bo tak jak pisze wyżej mammajowa-to bardzo silne leki. A córka nie ma na tyle silnych objawów aby truć ją chemią.

Najpierw skupiłabym się na wykluczeniu alergii właśnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka