Dodaj do ulubionych

Przyrost wagi

13.08.12, 22:16
Witam,

Moja córcia urodziła się w 40 tyg ciąży z wagą 2,5 kg 46 cm 10 pkt , z hipotrofią ostatnio ważona 7.08 waga wskazywała 5300 (4 m-c)
Do zeszłego tygodnia tylko na piersi, a na dzień dzisiejszy piersią karmiona jedynie w nocy w dzień dostaje bebilon pepti.
Nasza pani doktor na każdej wizycie mówi, że za mało przybiera na wadze. Zleciła już badania moczu, krwi, wizytę u laryngologa i alergologa. Hemoglobina trochę zaniżona (10,9) i alergolog stwierdził AZS (miała suche, czerwone placki na łokciach i kolankach). Poza tym wszystko ok.
Ostatnio z powodu urlopu naszej pani doktor trafiłyśmy do innego lekarza, który miał zupełnie inne zdanie co do jej przyrostów. Stwierdził, że skoro podwoiła swoją wagę urodzeniową to wszystko jest w porządku i nie powinnam się martwić.
Zgłupiałam... Czy powinnam się martwić tą wagą i ewentualnie co mogę zrobić żeby więcej przybierała?
Obserwuj wątek
    • mamaanitki Re: Przyrost wagi 14.08.12, 14:01
      Specjalnie wzięłam książeczkę zdrowia mojej córki. waga urodzeniowa 2800, 4 mies-5150, 5 mies.-5580 rok-8300, teraz 9 lat -22kg
      Zawsze chuda i od zawsze na tle innych dzieci super zdrowa (nawet wirusówek mało łapała, a poważnych chorób- typu oskrzela, płuca, anginy)
      więc nie przejmować się
      taka uroda
    • trusia29 Re: Przyrost wagi 14.08.12, 19:05
      Nie jestem ekspertem, ale z tego co mówiła mi położna i lekarze w szpitalu to tak właśnie powinno być, że dziecko podwaja swoja wagę po ukończeniu 4 miesiąca. Więcej powinny przybrać wcześniaki i dzieci ważące mniej niż 2500 (chłopcy) lub 2300 (dziewczynki). Twoja córeczka nawet nieco więcej przybrała według tego kryterium wiec jest chyba ok :)

Mój syn urodził się z wagą 3200 i 56 cm, jutro kończy 2 miesiące i waży 4900, 60 cm, zarówno położna jak i lekarz twierdzą, ze idealnie chociaż jest szczupły a długi w porównaniu do innych dzieci w tym wieku. Pani doktor na szczepieniu też powiedziała, ze powinien więcej przybrać, ale dopytywałam się jeszcze u innego lekarza i powiedział że to nieprawda, dziecko nie musi być grube. Zwłaszcza, ze jak na dwa miesiące jest bardzo dobrze rozwinięty - położony na brzuszku podnosi główkę opierając się na rączkach, odpowiada uśmiechem na uśmiech, zaczyna dźwigać główkę do siadu. Jest tez bardzo ruchliwy.

A jak mała je? Chętnie i mniej więcej w normach dla jej wieku? Jeśli tak, to chyba naprawdę nie masz się czym martwić:)
    • ewa.misko-wasowska Re: Przyrost wagi 15.08.12, 12:04
      Witam,
      Pani córeczka jest obecnie na 3 centylu masy ciała, podwoiła masę urodzeniową w odpowiednim momencie, więc na razie nie ma powodów do niepokoju. Hipotroficy często w pierwszym roku życia "idą" w okolicach 3 centyla. Zwykle ok. 24 miesiąca dzieci te "nadganiają" o ile nie miały wielu poważniejszych zakażeń i jedzą zgodnie z zapotrzebowaniem. Gdyby masa ciała odchylała się w dół poniżej 3 centyla, trzeba by było rozważyć diagnostykę i ewentualne zwiększenie kaloryczności posiłków, ale póki co córeczka jak na swoją masę urodzeniową rozwija się dobrze.
      Pozdrawiam serdecznie
      • arwena23 Re: Przyrost wagi 15.08.12, 16:59
        A ja mogę potwierdzić to co napisała wyżej Pani DR ;) Mój syn do 2 roku życia nie mógł "wskoczyć" na siatkę, a teraz nagle plasuje się między 10 a 25, a jesteśmy właśnie tuż po 2 urodzinach ;)
    • inka_30 Re: Przyrost wagi 15.08.12, 20:06
      serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

córcia jest pogodną dzidzią, rozwija się prawidłowo a z jedzeniem nie mamy większych problemów, ostatnio troszkę marudzi ale wydaje mi się, że to kwestia przejścia na butelkę
      nie przejmowałabym się zbytnio tą wagą, w końcu urodziła się malutka, poza tym ja jestem drobnej postury, tato też nie jest zbyt postawny, tylko te centyle trochę mnie zmartwiły, ale może niepotrzebnie :)

w środę mamy kolejną wizytę i zobaczymy ile przybrała:)

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka