Dodaj do ulubionych

Problemy z siusianiem u 5-latki

30.08.12, 22:12
Mam problem z córką. Od dwóch miesięcy mała lata bardzo często do ubikacji, popuszcza, potafi się zsiusiac w majtki i twierdzi, że nie czuje (siedzi w mokrym ubraniu i nie mówi, bo niby nie czuje). Przy czym w nocy nie wstaje siusiu i nie zdarzyło jej się zmoczyć. Po nocy wysikuje ok. 150ml w dzień lata często i sika po 30ml na raz ( robiłam obserwacje). W badaniach moczu wychodzi jedynie śluz, czasem szczawiany. Posiew też czysty. W wywiadzie mamy krwinkomocz (jak miała ok. 2 lat), ustąpił po długotrwałym przeleczeniu Baktrimem. W tej chwili jest po kuracji 2 tygodnie Uroseptem (plus wit. C i żurawina), następnie Furaginum (już 2 tygodnie) i nie jest lepiej ani troche... :(
Ma pani jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • karosnac Re: Problemy z siusianiem u 5-latki 31.08.12, 07:25
      Witam, napiszę tylko, że moja córka też 5-letnia miała jakiś czas temu taki problem - bardzo często chodziła robić siusiu, zazwyczaj zdarzało się to przed jakimś wyjściem, ale nie posikiwała w majtki i nic ją nie bolało. W badaniu nic nie wyszło, a lekarz rodzinny stwierdził, że to najprawdopodobniej na tle nerwowym.
      Trwało to jeszcze jakiś czas i samo przeszło bez podawania leków, ale dalej nie wiem, czym było spowodowane.
    • ewa.misko-wasowska Re: Problemy z siusianiem u 5-latki 31.08.12, 08:15
      Witam,
      takie częste siusianie może mieć mieć podłoże emocjonalne (często nie zdajemy sobie sprawy czym dzieci się przejmują). Dobrze, że córeczka ma już zrobione podstawowe badania - zakażenie można wykluczyć. Wszelkie zaburzenia o podłożu emocjonalnym charakteryzują się, że nie występują w nocy (np. bóle brzucha, nudności czy właśnie częste siusianie).
      Jak napisała jedna z mam problem zwykle sam ustępuje.
      Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka