13.09.12, 08:54
Pani Doktor, Drogie Mamy. Synek ma 2 latka, od jakiegos czasu obserwuję u niego żółte plamy przy kości policzkowej, ( w tych dołeczkach jak sie uśmiechnie pod kością dokładnie)wyglada to jak schodzący siniak, ale jest po obu stronach dość symetrycznie, po prawej trochę większy niz po lewej. Synek ma chyba karnację po mnie, śniadą i żółtawą, ale pozostałe części policzków nie są podbarwione. Pomysłów miałam kilka, że to od marchewki, bo je w zupkach i pije soczki, ale wtdey chyba cały byłby żółty. Może to byc od zębów, bo nie ma jeszcze piątek, dziąsła troche nabrzmiałe ma, ale nie jakoś strasznie, więc nie wiem czy to mozliwe. Przyszło mi też do głowy, że może lamblia powoduje zażółcenie skóry, ale test Elisa ujemny. Podawałam 2 dawki Pyrantelum na robaki niedawno, bo inny domownik je miał, więc odrobaczaliśmy sie wszyscy. Może od wątroby? Jakie badania mogę zrobić, żeby wykluczyć ewentualne choroby? Może ktoś ma inny pomysł?
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: Siniaki? 15.09.12, 20:29
      Witam,
      nie wykluczone, że te plamy mają związek z beta-karotenem z warzyw i owoców w np. właśnie marchwi. Przebarwienia w takich przypadkach mogą być miejscowe.
      Pozdrawiam serdecznie
      • mama.fifka Re: Siniaki? 19.09.12, 08:08
        Bardzo dziękuję za odpowiedź p. Doktor, na razie obserwuję Synka, ograniczyłam mu picie soczków, dostaje tylko w zupce. Zobaczę, cz plamy znikną.
        Pozdrawiam serdecznie,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka