Dodaj do ulubionych

gorączka + Katar 3 dzień

01.10.12, 15:41
Witam. Dziś mija 3 dzień jak moja 2 latka ma gorączkę połączoną z katarem, który leje się z nosa(dostaje nasivin). Gorączka sięgała pierwszego dnia max do 39,5 stopni, a katar jest szaro-żółty. Dzis doszedł jeszcze kaszel (nie jest męczący, raczej sporadyczny i mokry). Dziś widzę niewielką poprawę, bo dotychczas musiałam podawac naprzemiennie Panadol z Nurofenem, a dziś pomimo że gorączka się pojawia to jest mniejsza (ok. 38,5) i wydłużyły się odstępy między podawaniem leku do 8h. Po podaniu leku gorączka przechodzi i temperatura jest 36,6. Czy poczekać do jutra i jak nie przejdzie i w nocy będzie wysoka gorączka to udac się do lekarza, czy wybrać się już dziś na pogotowie z dzieckiem (normalnie przychodnia jest juz zamknięta dlatego pogotowie)?? Będę wdzięczna za wszystkie rady.
Obserwuj wątek
    • greendale Re: gorączka + Katar 3 dzień 01.10.12, 15:42
      Dodam jeszcze że oprócz wyżej wymienionych leków córka dostawała przez dwa dni syrop z cebuli i wit. C , a od dziś Bioaron C.
    • hanusina_mama Re: gorączka + Katar 3 dzień 01.10.12, 17:07
      Nasza doświadczona pediatra, której wierzę bezgranicznie mówi tak: najwazniejsze jak dziecko zachowuje się pomiędzy gorączkami. Jezeli gorączka bezproblemowo spada po leku i wtedy dziecko zachowuje się 'normalnie', to mozna poczekać. U nas się zawsze sprawdzało. Jednak jeśli wysoka gorączka utrzymuje się 3 doby to trzeba pokazać pediatrze.
      • greendale Re: gorączka + Katar 3 dzień 01.10.12, 17:32
        Wczoraj dziecko miedzy podawaniem leku nie czuło się najlepiej i często marudziło a temperatura oscylowała między 37-38 stopni, a dzisiaj jest zupełnie normalne (teraz ma 36,7). Nie ma szklistych oczu, cały czas chodzi i się bawi, nie jest senne tak jak wczoraj. I dziś temperatura doszła tylko raz do 38,5 stopni więc jak narazie czekamy. Katar oczywiście jest, ale jakby mniejszy. Myślę że jest poprawa. Zobaczymy co będzie w nocy.
        • ewa.misko-wasowska Re: gorączka + Katar 3 dzień 01.10.12, 18:26
          Witam,
          3-dniowa gorączka wymaga konsultacji. Nie widząc dziecka trudno jednoznacznie ocenić czy musicie dziś jechać na pogotowie. Dobrym czynnikiem jest stopniowa poprawa, ale najpóźniej jutro dziecko powinno być zbadane przez pediatrę. Chyba że w nocy dolegliwości nasilą się.
          Pozdrawiam serdecznie
    • rulsanka Re: gorączka + Katar 3 dzień 01.10.12, 18:54
      Na pogotowiu pracują przypadkowi lekarze, ja bym tam nie jechała. Jeżeli dziecko jest w złym stanie to do szpitala, a jak w dobrym to jutro do normalnego pediatry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka