Dodaj do ulubionych

Kaszel pomimo antybiotyku

23.01.13, 11:25
W poniedziałek 14 .01 Synek (2lata 4m-ce) dostał suchego kaszlu. Innych objawów nie miał. Leczyłam Go do czwartku 17.01 domowymi sposbami, ale nic nie pomagały więc wezwałam lekarza. Pediatra stwierdził, ze to coś z krtanią, a że tyle chorób wokoło przepisał Summamed Forte, inhalacje Pulmicortem, Deflegmin i Clemastin. Antybiotyk skończył w poniedziałek 21.01, a mokry kaszel nadal jest. Synek nie kaszle często, 5-6 razy na dobę i jest to raczej odkrztuszanie wydzieliny bo słychać jak Mu "furczy". Dzwoniłam do pediatry powiedziała, że Summamed działa jeszcze ok 3 dni po zakończeniu podawania i aby poczekać. Resztę leków kazał dawać. Martwi mnie to pokasływanie. Co robić?
Obserwuj wątek
    • hanusina_mama Re: Kaszel pomimo antybiotyku 23.01.13, 11:37
      A czy cokolwiek poza tym kaszlem się dzieje?
      Czekać, obserwować, nie ładować niepotrzebnie antybiotyków. Kaszel po infekcjach utrzymywać się może długo.
    • rulsanka Re: Kaszel pomimo antybiotyku 23.01.13, 11:46
      "Pediatra stwierdził, ze to coś z krtanią, a że tyle chorób wokoło przepisał Summamed Forte, inhalacje Pulmicortem, Deflegmin i Clemastin. "

No tak, dużo chorób, więc najlepiej wszystkim profilaktycznie podać antybiotyk.

Prawdopodobnie kaszel wirusowy, więc antybiotyk nie podziałał. Większość zapaleń krtani powodują wirusy...

Normalnie po kaszlu suchym jest kaszel mokry i ma prawo utrzymywać się nawet kilka tygodni, zmniejszając nasilenie i częstotliwość.
      • kasiak37 Re: Kaszel pomimo antybiotyku 23.01.13, 13:31
        zapalenie krtani jest infekcja wirusowa,po co ten antybiotyk?Zmien lekarza.A kaszel moze sie utrzymywac do kilku tygodni po infekcji.
    • oliviaty Re: Kaszel pomimo antybiotyku 23.01.13, 16:02
      Inhalacje z soli fizjologicznej co najmniej 7 minut 3 X dziennie, najlepiej gdy mu zaczyna furczeć. Jeśli kaszel mokry to jeszcze nie wyzdrowiał. Prawdopodobnie dziewczyny z forum mają rację - to jest wirus i organizm musi sam zwalczyć.

PS Mój 7 miesięczniak w tą sobotę był 8h w szpitalu - ostre zapalenie krtani, jak zwykle uciekliśmy jak już zaczął oddychać normalnie (tzn bez niewydolności); oczywiście teraz infekcja i furczy mu i kaszel mokry - u niego 5 dnień, córka (2 lata 9 m.) - juz 7 dnień furczy i mokro odkaszluje, szczególnie w nocy. U lekarza nie byliśmy bo nie mają gorączki. Daję im czas do końca weekendu :)
    • oliviaty Re: Kaszel pomimo antybiotyku 23.01.13, 16:07
      Acha...u nas raz u córki takie furczenie skończyło się zapaleniem oskrzeli i płuc ale wtedy była gorączka...i lekarz został wezwany. X innych przypadków ustąpiło samo bez większego leczenia, niestety niekoniecznie po 7 dniach jak piszą :(
    • ewa.misko-wasowska Re: Kaszel pomimo antybiotyku 23.01.13, 18:51
      Witam,
      zgadzam się z opiniami, że zapalenie krtani wywołują głównie wirusy i w naturalnym przebiegu choroby kaszel początkowo jest suchy, szczekający, a następnie wykrztuśny. Pozostaje obecnie stosowanie leków rozrzedzających wydzielinę i wykrztuśnych. Taki kaszel może utrzymywać się ok. 2 tyg.
      Pozdrawiam serdecznie
      • mamusia.chlopca Re: Kaszel pomimo antybiotyku 24.01.13, 09:08
        Czyli mam nadal podawać np Deflegmin? co jeszcze?
        Czy moge wyjśc z Synkiem na dwór?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka