Dodaj do ulubionych

"Bezobjawowe" gorączki

26.02.13, 14:59
Dzień Dobry. Jestem po przejściach ze szpitalami u dziecka (4,7 l.), gdzie pomimo rozległej diagnozy lekarskiej, laryngologicznej, wykluczaniu wszystkich możliwych przyczyn (m.in. alergie, pasożyty, bakterie, nawracające gorączki, problem immunologiczny itp.), do dziś nie wiadomo, co dzieje się u mojego dziecka. ASO jest OK.
Wszystko zaczęło się jak poszedł do przedszkola. Lekko przytkany nos, nawracająca gorączka (do 40 st. ), powiększone węzły chłonne, lekko zaczerwienione gardło, wysokie crp ok. 100 i żadnych innych objawów i tak już od 1,5 roku przynajmniej raz w m-cu. Antybiotyki typu Augmentin Es, czy Amoksycylina rozwiązują problem, ale tylko na chwilę i nie są rozwiązaniem.

Jedyne podejrzenie jakie padło to:
- problem jakościowy migdałków;
- problem na poziomie psychologicznym - ucieczka w chorobę;

Czy ma Pani jakiś pomysł ?
Gdzie się udać po pomoc, jeżeli lekarze rozkładają ręce i nie są w stanie podać przyczyny ?

Obserwuj wątek
    • zocha00 Re: "Bezobjawowe" gorączki 26.02.13, 16:48
      Mam trochę podobny problem z dzieckiem, częste infekcje, trudna do zbicia wysoka mocno gorączka, czerwone gardło, nieżyt nosa itp. U mojej córki podejrzewam przerośnięty trzeci migdał, czekamy na wizytę u laryngologa. Ale w tzw. międzyczasie popytałam, poczytałam i też podejrzewałam "zespół okresowej gorączki". Poczytaj sobie, jest trochę w internecie i na forach. cornetis.pl/pliki/PP/2008/1/PP_2008_1_61.pdf - link do ciekawego artykułu na ten temat. Niestety ciężko to zdiagnozować, lekarze też pewnie mało wiedzą na ten temat. Pediatra mojego dziecka zbagatelizowała moje sugestie. Szukaj dobrego lekarza.
      Mam nadzieję, że ciut pomogłam.
      • pychu Re: "Bezobjawowe" gorączki 26.02.13, 18:32
        Mocz był badany ?
      • 0monia262 Re: "Bezobjawowe" gorączki 14.10.13, 14:32
        Chorobą pfapa proszę poczytać
        • lekarzbwolska Re: "Bezobjawowe" gorączki 24.10.13, 12:32
          Witam wszystkich pacjentów i ich rodziców!
          Jestem lekarzem ( niektórzy z Państwa mnie znają ) i od wielu lat zajmuję się diagnostyką i leczeniem zespołów gorączek nawrotowych, w tym PFAPA, w Klinice Immunologii CZD w Warszawie.
          Zapraszam wszystkich do dołączenia do formalnej już grupy wsparcia, która działa pod skrzydłami stowarzyszenia IMMUNOPROTECT. Aktywnie działa forum na platformie mailgrupwy.pl, hasło mozna otrzymać kontaktując się pod adresem pfapa@wp.pl
          Na frum znajdziecie Państwo m.in relacje z naszych spotkań - ostatnie, III Spotkanie "gorączkowych" odbyło się 12.10.2013 w Ożarowie.
          Mamy również do rozsyłania broszurkę " Oswajamy PFAPA" dla rodziców i lekarzy pierwszego kontaktu.
          Zapraszam do aktywnego uczestnictwa w forum- kolejne spotkanie w 10.2014.
          Pozdrawiam
          Beata Wolska-Kuśnierz
          bwolska@interia.pl
    • ewelina266 Re: "Bezobjawowe" gorączki 27.02.13, 08:54
      A jak OB i CRP? Nie pojawiły się nigdy u syna bóle stawów? Skonsultuj syna z reumatologiem. Moja córka w wieku 3 lat tak miała. Teraz jest leczona przez reumatologa. Ma układowa chorobe tkanki łącznej.
      • malgosiek2 Re: "Bezobjawowe" gorączki 27.02.13, 20:20
        JAk Ob, to nie CRP.
        Obydwa badania sa na to samo czyli "pokazanie" czy jest stan zapalny.
        Przy czym CRP jest dokładniejsze, bo jest to biało ostrej fazy.
    • ewa.misko-wasowska Re: "Bezobjawowe" gorączki 27.02.13, 12:24
      Witam,
      raczej trudno uciekać w psychologię, jak CRP jest podwyższone, czasami u dzieci zdarzają się tzw. bakteriemie, czyli przejściowe pojawienie się bakterii we krwi, co może wiązać się z wystąpieniem gorączki. Mogą to być np. bakterie z zębów, z migdałków itp. Jeżeli gorączka nie utrzymuje się długo to zastanawiam się nad zasadnością podawania za każdym razem antybiotyku.
      Pozdrawiam serdecznie
      • 5romanek Re: "Bezobjawowe" gorączki 27.02.13, 19:52
        Mocz był badany chyba, no właśnie chyba wszystko było badane.
        Nawrotowe gorączki, czy reumatoidalne zapalenia, alergie - wykluczone.
        Antybiotyk jako miecz obusieczny to ostateczność, ale przy CRP 90 i utrzymującej się temp. drugi tydź. włącza się lampka, aby nie doprowadzić do np: SEPSY. (właśnie został podany Zinat), ale KTOŚ i tu wielkie podziękowania wytknął, kwestie poziomu żelaza.
        O tym szpitale zapomniały. Mamy poziom 15 (norma 65 - 175) ! Czyżby tu była odpowiedź ?

• ewa.misko-wasowska Re: "Bezobjawowe" gorączki 28.02.13, 13:04
          Oj gorączki faktycznie długo się utrzymują, jeżeli poziom żelaza był badany w trakcie takiej właśnie gorączki to jego niski poziom jest wówczas normalny (taka jest gospodarka żelazem, żeby ograniczyć jego dostęp dla bakterii). Rozumiem, że poziomy IgA, IgG i IgM były sprawdzane?
          pozdrawiam
          • 5romanek Re: "Bezobjawowe" gorączki 01.03.13, 21:58
            Tak , poziom żelaza był badany w trakcie gorączki - pytanie czy aż tak niski poziom może mieć w tym czasie: 15 (norma 65-175) ?

Poziomy IgA: 2,58; IgM: 1,65; IgG: 12,43; IgE: 182 IU/ml.
    • rulsanka Re: "Bezobjawowe" gorączki 27.02.13, 23:05
      A może to choroba wymieniona w linku, zespół PFAPA cornetis.pl/pliki/PP/2008/1/PP_2008_1_61.pdf

Charakterystyczna jest nawracająca gorączka z przynajmniej jednym z poniższych objawów:
      a) aftowe zapalenie jamy ustnej/aphthous stomatitisb
      b) zapalenie węzłów chłonnych szyjnych/cervical lymphadenitis
      c) zapalenie gardła/pharyngitis

U Was pasują te węzły i gardło. Ponadto przy tej chorobie jest wysokie CRP (80 do nawet 200) i jak podają głównym zagrożeniem dla dzieci jest to, że są niepotrzebnie faszerowane antybiotykami a nawet hospitalizowane. Wszystkie objawy mijają po kilku dniach. Choroba nie wpływa na rozwój i wzrost. Samoistnie wygasa po kilku, kilkunastu latach.
      Nie ma metod leczenia poza zbijaniem gorączki.
      • rulsanka Re: "Bezobjawowe" gorączki 27.02.13, 23:13
        Piszą w linku, że crp jest wysokie, ob wysokie (nie trzycyfrowe) ale pct (prokalcytonina) niskie. Niskie pct może wskazywać na zespół PFAPA.
        • 5romanek Re: "Bezobjawowe" gorączki 28.02.13, 12:51
          Dziękuję za info. U nas szpital dzieciecy wykluczył PFAPA.
          PCT w normie. Reakcja na antybiotykoterapię. Goraczka samoistnie nie mija po 5 dniach.

Po wielu przeprawach KTOŚ zwrócił uwagę na Żelazo - u nas 15 (norma 65-175), a poniżej 12 okresla się anemie, więc teraz idziemy tym tropem.
          • rulsanka Re: "Bezobjawowe" gorączki 28.02.13, 13:50
            Żelazo może być obniżone przy infekcjach.
            Ale z tym pct nie rozumiem. Jeżeli pct jest niskie a crp wysokie, to by wskazywało na pfapa. A wyniki krwi są dobre? Jakie są leukocyty, rozmaz, płytki? Bo jednak przy infekcjach widać zmiany w morfologii, nie tylko crp rośnie.
            • 5romanek Re: "Bezobjawowe" gorączki 01.03.13, 15:02
              Nie mam przy sobie teraz badań, ale nic niepokojącego. No może nadpłytkowość około 700, ale podobno taki typ i nie ma się czym martwić. Spróbujemy teraz zapolować na pasożyta może tu bedzie jakaś odpowiedź.
            • 5romanek Re: "Bezobjawowe" gorączki 01.03.13, 22:32
              Przepraszam, -> PCT dokładnie 1,16 (norma n<0,5; >2 ryzyko sepsy) ost. badanie z grudnia 2012 i wtedy WBC 15,39. Szpital wtedy napisał: "podwyższone parametry stanu zapalnego (CRP, prokalcytonina, leukocytoza) oraz podwyższony poziom IgE"

Obecnie gorączka ustąpiła:
              Leukocyty: 8,09 (norma 4,7-11,3); rozmaz też w normie tylko Limfocyty (LYMPH)
              3,51 (norma 1,0 - 3,4), Mikrocytosis +
              • rulsanka Re: "Bezobjawowe" gorączki 01.03.13, 23:28
                Czyli wygląda na to, że jest jakiś stan zapalny jednak.
                Migdałki?
                Być może warto poszperać i przebadać miano przeciwciał dla np. toksoplazmozy, toksokarozy, zrobić rtg płuc i usg jamy brzusznej.
                • 5romanek Re: "Bezobjawowe" gorączki 27.04.13, 13:27
                  Kontakt z kolejnym Laryngologiem odsuwa na bok kwestię migdałów.
                  Rezygnacja z przedszkola już 2 tyg. powinna rozmyć kwestię psychologiczną.

Po 2-ch tyg. (wtorek) gorączka znów wróciła. (lekko przytkany nos i powiększone węzły chłonne przy szyi). Fakt, że syn miał kontakt z lekko zakatarzonym dzieckiem i to może być powód (taka jego reakcja).

Kolejnym naszym ruchem ma być:
                  - ponowne przebadanie specjalistyczne pod kątem alergii lub jakiegoś problemu z układem immunologicznym z nastawieniem na to pierwsze.

• ania_mo Re: "Bezobjawowe" gorączki 23.05.13, 00:04
                    [b]Mój syn niedawno skończył siedem lat i gorączki o nieznanej przyczynie towarzyszą nam od sześciu lat. Mogłabym napisać referat i o takich gorączkach i o tym jak wpływają na psychikę i życie rodziny ;) Ale przechodząc do rzeczy. Mój syn jest teraz diagnozowany w paryskim szpitalu (mieszkamy teraz we Francji) Właśnie w kierunku któregoś z syndromów gorączek nawrotowych. Pierwsze badania wykonywaliśmy w Polsce teraz kontynuujemy diagnostykę. Diadnozę niestety rzadko da się postawić szybko i jednoznacznie więc dziwi mnie że wykluczono PFAPHA podczas jednego pobytu w szpitalu. To właściwie niemożliwe. PFAPHA w większości przypadków występuje w regularych odstępach i epizody trwają średnio 3-7 dni (ale średnio). Charakterystyczne są afty, węzły i słaba reakcja na paracetamol. Dobrym testem diagnostycznym jest podanie jednorazowej dawki kortyzonu która w przypadku PFAPHA przerywa epizod gorączkowy (ale może wpływać na częstliwość kryzysów). 70 procent dzieci reaguje na ten lek (u nas jest reakcja ale są też skutki uboczne) W przypadku mojego syna lekarze stawiają na jeden z trzech syndromów. PFAPHA, Rodzinna Gorączka Śródziemnomorska lub syndrom HIDS. Chociaż pewności żadnej nie ma.
                    Teraz sytuacja się uspokoiła, syn bierze Colchicynę i gorączek nie ma. Epizod zaczynał się bólem nóg potem dreszcze, zimne kończyny 39-40 stopni gorączki, afty, lekko czerwone gardło. Potem cały cyrk z podawaniem leków (paracetamol słabo dział albo nie działał wcale) okładami i zimnymi kąpielami badania CRP w kosmosie (rekord 130), skierowania do szpitala w szpitalach antybiotyki i tak parę lat. Raz lepiej raz gorzej. Diagnostyki nie ułatwiała silna alergia, gorączki zlewały się czasami z zapaleniami oskrzeli albo nosa na tle alergicznym.
                    Tu jest link do wprowadzenia do tematu gorączek nawrotowych. To pewnie jedna z możliwości i mnóstwo chorób trzeba wykluczyć zanim przejdzie się do tego tematu ale chyba warto poczytać.
                    www.printo.it/pediatric-rheumatology/information/polonia/13.htm
                    Sporo jest materiałów jest po angielsku i francusku. Mogę podesłać linki.
                    Na pocieszenie dodam że podczas ostatniego dramatycznego epizodu, klinika która opiekuje się synem po zrobieniu testu na paciorkowce (to robią zawsze) odesłała nas do domu z CRP 118. Ja myślałam że zwarjuję ze strachu a oni twierdzili to normalne.
                    Trzymajcie się.
                    marmoladaczekolada.blogspot.fr/
                    • ania_mo Re: "Bezobjawowe" gorączki 23.05.13, 00:09
                      Przepraszam, pisząc kortyzon miałam na myśli encorton.
                  • ewa.misko-wasowska Re: "Bezobjawowe" gorączki 24.05.13, 07:23
                    Witam ponownie,
                    również wydaje mi się, że za szybko odstawiono rozpoznanie zespołu gorączek nawrotowych, warto skonsultować się immunologicznie np. w CZD,
                    pozdrawiam serdecznie
                  • ewa.misko-wasowska Re: "Bezobjawowe" gorączki 24.05.13, 07:25
                    Są pewne typy gorączek nawrotowych, w których charakterystyczne są podwyższone płytki.
    • 0monia262 Re: "Bezobjawowe" gorączki 14.10.13, 14:30
      Hej popytać lekarza czy to nie choroba pfapa miałam to samo z córką teraz leczymy w czd wawa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka