Dodaj do ulubionych

Drugi raz ospa??

31.07.13, 10:41
całą moja trojka miała ospę w maju/czerwcu, a dziś średnia (3,5) ma po nocy kilkanaście krost na brzuchu, wyglądają jak ospa, ale czy to możliwe?? drugi raz i tak szybko??
nie chodzi nawet do przedszkola, inne dzieci spotykamy właściwie tylko na placu zabaw
mówi że swędzi i nic poza tym, może ją coś pogryzło? czesto śpi z brzuchem na wierzchu, ale tylko ją? siostra i ja spałyśmy w tym samym pokoju
jutro pójdziemy do lekarza, no ale to dopiero jutro
https://lh4.googleusercontent.com/-Wb2gqBZQJjg/UfjLlrFpIvI/AAAAAAAAZYA/6NSqRbhG6to/s512/P7318479.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-Y9uBjcRhgKk/UfjLmsl0grI/AAAAAAAAZYE/jzN-OaQGljg/s512/P7318482.JPG

Obserwuj wątek
    • kondolyza Re: Drugi raz ospa?? 31.07.13, 11:02
      albo pogryzienie albo bostonka, może to a moze tamto poprzednie to byla bostonka a nie ospa?
      • kwietniowka2011 Re: Drugi raz ospa?? 31.07.13, 11:15
        wtedy to na pewno była ospa, panowała w przedszkolu do której chodzą starszaki, zresztą objawy i okres wylęgania był książkowy, najpierw starszak, po 16 dniach średnia, po 13 dniach najmłodsza
        na bostonkę też mi to nie wygląda, nie ma gorączki, nic ją nie boli, nie ma nic w buzi
        zresztą nie miałaby się chyba jak zarazić, w zeszłym tygodniu to nawet na placu zabaw nie byliśmy
        • anjaka1983 Re: Drugi raz ospa?? 31.07.13, 12:51
          bostonka ma teraz coraz więcej mutacji, synek właśnie kończy - miał na rączkach i nóżkach, nic w buzi, gorączka tylko przez chwilę. Ja z kolei właśnie (chyba) zaczynam: wysoka gorączka, wysypka w buzi, na palcach rąk, zawalone gardło. Pediatra mówi, że ma dużo pacjentów z bostonką, u każdego inna lokalizacja wysypki
    • ewa.misko-wasowska Re: Drugi raz ospa?? 31.07.13, 12:40
      Witam,
      opisywano pojedyncze przypadki ponownego zachorowania, ale to niezmierna rzadkość. Może to jakaś inna choroba wirusowa? czy ewidentnie są pęcherzyki?
      pozdrawiam serdecznie
      • kwietniowka2011 Re: Drugi raz ospa?? 31.07.13, 16:54
        to są takie krostki, nie pęcherzyki z płynem, wyglądają jak ospowe w pierwszej fazie i są praktycznie tylko na brzuchu
        • ewa.misko-wasowska Re: Drugi raz ospa?? 01.08.13, 07:15
          jak nie ma pęcherzyków, to może inna choroba wirusowa (rodzajów wirusów jest sporo i nie zawsze udaje się ustalić, który wywołał zmiany), a może też owady...
          pozdrawiam
          • kwietniowka2011 Re: Drugi raz ospa?? 01.08.13, 09:27
            nasza pediatra orzekła że coś ją pogryzło, obmacała, obejrzała gardło, oglądała wysypkę przez lupę i powiedziała że absolutnie nie jest to wysypka która mogłaby zarażać
            zresztą dziś wygląda że to przygasa, smarowałam fenistilem + krople
            a ja już wczoraj rozebrałam łóżka do zera i wszystko przewietrzyłam i przeprałam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka