Dodaj do ulubionych

Wysokie AST u 11 miesięcznego dziecka

03.09.13, 13:55
Proszę o pomoc mała już 2 razy miała robione badania (w odstępstwie 1 miesiąca) i w jednym AST wyszło na poziomie 54, ALT 22 natomiast w II badaniu AST podwyższyło się do 57 a ALT do 25. O ile ALT jest w normie to AST ani w I a ni w II badaniu w normie nie jest :-(

Morfologia wyszła dobra, CRP dobre, w moczu brak jest amylazy, w moczu z podwyższonych są nabłonki płaskie oraz bakterie. Dodam że ostatnio miała jakieś dziwne akcje brzuszkowe - tzn. załatwiała się przez 5 dni po 7-10 razy na dobę (były to kupy normalnych wielkości ale nie biegunkowe tylko czasem ze śluzem i tak jakby niestrawionymi resztami).

Czy może mamy spotkałyście się z czymś takim ??? A może Pani Doktor mi pomoże z forum bo mój pediatra rozkłada ręce. :-(
Obserwuj wątek
    • kika1983 Re: Wysokie AST u 11 miesięcznego dziecka 03.09.13, 14:00
      dodam że z małą jest taki problem że wg. prediatry za mało przybiera na wadze tak wygląda jest siatka centylowa :
      Tekst linka
      • gogania Re: Wysokie AST 04.09.13, 17:06
        dołączam się do pytania! U mojego 11-tygodniowego malucha oba enzymy są jeszcze wyższe - każdy po 113 :/ Badania moczu wyszły ok, morfologia kiepska - dostaje żelazo. Miał robione USG brzuszka - wszystko prawidłowe. Niestety bardzo słabo przybiera - do tej pory był na samej piersi (poza szpitalem, gdzie pierwsze 3 dni karmiony wyłącznie butlą, a potem przez kilka dni dokarmiany). Od dwóch dni na polecenie pediatry dokarmiam synka 2 x dziennie mlekiem modyfikowanym. Co to może być?
    • ewa.misko-wasowska Re: Wysokie AST u 11 miesięcznego dziecka 05.09.13, 07:43
      Witam,
      na pewno trzeba zbadać wszystkie enzymy wątrobowe, a także CK, warto by było wykluczyć celiakię (może objawiać się podwyższonymi transaminazami). Sugeruję konsultację u gastrologa. Jeżeli jesteście Panie z W-wy to taką diagnostyką zajmuje się Poradnia Chorób Wątroby w CZD.
      Pozdrawiam obie mamy serdecznie
      • gogania Re: Wysokie AST u 11 miesięcznego dziecka 05.09.13, 09:35
        dziękuję za wiadomość!
        Czekamy właśnie na powtórne wyniki i wizytę w Poradni Hepatologii w szpitalu im. Jana Pawła II w Krakowie. Chciałabym jednak spytać, czy taki poziom enzymów mógł zostać wywołany tym, że synek nie dojadał?
      • kika1983 Re: Wysokie AST u 11 miesięcznego dziecka 05.09.13, 14:45
        Ja również dziękuję za odpowiedź.

Umówiłam już wizytę (prywatnie) u lekarza gastrologa dziecięcego dr. Dziechciarza. Termin wizyty jest dopiero za 3 tygodnie. Dlatego mam jeszcze jedno małe do Pani pytanko.

Zapomniałam wcześniej dodać że w międzyczasie robiłyśmy badanie usg i wyszło na nim:
        wątroba o nieco podwyższonej echostrukturze - do dalszej obserwacji usg
        drogi żółciowe w normie-nieposzerzone
        naczynia wątrobowe słabo widoczne
        trzustki nie uwidoczniono w stopniu umożliwiającym jej ocenę
        śledziona prawidłowej wielkości
        nerki prawidłowej wielkości i warstwy miąszowej z poszerzeniem ukm lewej nerki

A Pani Doktor czy ta wątroba o podwyższonej echostrukturze również może wskazywać na celiakię ??? Czy nie ma to zupełnie z tym związku ?
        • gogania Re: Wysokie AST u 11 miesięcznego dziecka 10.09.13, 08:59
          u nas powtórne wyniki okazały się duuużo lepsze - dokarmianie pomogło! Okazuje się, że niedożywienie powodowało takie anomalia, więc być może w Waszym przypadku jest podobnie?
          pozdrawiam i zdrówka życzę!
          • kika1983 Re: Wysokie AST u 11 miesięcznego dziecka 10.09.13, 12:16
            To dobrze że u Was już jest lepiej.

Co do nas to nie wiem czy to z niedojadania. Mała je normalne jedzenie - pierś, kaszkę na pepti na śniadanie, obiadek, podwieczorek - owoce, kolacje - kanapeczkę, potem pierś do spania.
            Gotuję jej sama ze zdrowych produktów i zdrowe posiłki.
            No nic zobaczymy - 25 września co powie gastrolog.
            Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka