15.10.13, 12:53
Witam
Pani doktor jak odróżnić "normalne"ulewanie od refluksu...
Dodam , że mój synek 2 miesiące ulewa przy każdym posiłku karmię piersią !!
Nie jest to strużka delikatna czasem chlusty ale nie wymioty....Zdarza się również , że po godzinie od karmienia ulewa wodą lub serkiem :/ a ost. flegma doszła bo już słyszę , że od tego ulewania furczy mu w nosku...Synek przechodził zapalenie płuc 3 tyg. temu
Mam nadzieje , że to nie była przyczyna tego zapalenia..
I jeszcze jedno pytanie
Po czym lekarze mogą rozpoznać , że zapalenie płuc jest bakteryjne lub wirusowe
LUB właśnie nastąpiło przez np.zachłyśnięcie...
Dodam , że jedynym objawem był lekki kaszelek i zielona wydzielina z nosa..
Obserwuj wątek
    • nadia1902 Re: Refluks 16.10.13, 11:11
      Jeśli chodzi o ulewanie, to jeden z moich synów tak "chlustał', nie były to wymioty, nie było to też drobne ulanie po posiłku. Leżał na plecach np. po godzinie od jedzenia i jeszcze potrafiło z niego ostro chlusnąć. To miało się do roku skończyć i się skończyło ok. 10 m-ca życia. Jeśli przybiera na wadze to takie "chlustanie" choć jest męczące i dla dziecka i dla ciebie (musiałam często przebierać przemoczone, brzydko pachnące bluzeczki) to nie jest niczym bardzo niepokojącym.
    • ewa.misko-wasowska Re: Refluks 16.10.13, 12:26
      Witam,
      jeżeli synek prawidłowo przybiera na masie, nie ma niedokrwistości czy niepokojących prężeń to raczej ulewanie fizjologiczne. Co do zapalenia płuc - po zachłyśnięciu po 24-48 godz pojawia się gorączka i objawy zapalenia. Przy bakteryjnych zapaleniach wyniki badań laboratoryjnych (morfologia, CRP, OB) różnią się od wirusowych,
      pozdrawiam serdecznie
      • puchatka.kratka Re: Refluks 16.10.13, 19:42
        Synek potrafi się prężyć ,ale to są momenty i nie dokucza mu to jakoś znacznie !!
        Jeśli chodzi o wagę ma dwa miesiące, a waży 6300 g waga po wyjściu ze szpitala 3060 urodzeniowa 3150 g także przybiera b.dobrze wręcz dużo !!!
        Najbardziej martwi mnie to furczenie w nosie pewnie spowodowane tymi ulewaniami i czy taki stan może doprowadzić właśnie do jakiś infekcji :/ tego się martwię najbardziej

https://fajnamama.pl/suwaczki/xewm8o0.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka