Dodaj do ulubionych

problem z sercem czy astma?

17.10.13, 21:23
WITAM JESTEM MAMĄ 10 MIESIĘCZNEGO WOJTUSIA .OD 7 MIESIĘCY SYNEK MA STWIERDZONE ZASTAWKOWE ZWĘŻENIE ZASTAWKI TĘTNICY PŁUCNEJ.JESTEŚMY POD OPIEKĄ KARDIOLOGA . MAŁY JEST KARMIONY PIERSIĄ , PRZY SSANIU SIĘ MĘCZY I POCI. OD CZASU KIEDY STAŁ SIĘ BARDZIEJ RUCHLIWY BARDZIEJ SIĘ MĘCZY I SZYBKO ODDYCHA, DODAM ŻE CIĄGLE CHORUJE NA DROGI ODDECHOWE. PROSZE O RADE CZY TAKIE DOLLEGLIWOŚCI POWODUJE WADA SERCA CZY TO MOŻE POCZĄTKI ASTMY.Z GÓRY DZIĘKUJE.
Obserwuj wątek
    • czarna_12 Re: problem z sercem czy astma? 18.10.13, 09:25
      łagodne zwężenie raczej nie powinno dawać takich objawów . Jeśli jest większe może powodować duszności i ograniczenia wydolności wysiłkowej. Ale to odpowie Ci kardiolog który zna i bada Twoje dziecko. Co do chorowania na astmę raczej za wcześnie na taką diagnozę i zaobserwuj czy gdy jest zupełnie zdrowy też ma problemy z wysiłkiem i zmęczeniem jeżeli tak to raczej kontakt z kardiologiem.
    • dorek3 Re: problem z sercem czy astma? 18.10.13, 10:49
      Mam dziecko z wadą serca (zwężenie i niedomykalność zastawki aortalnej) i zdecydowanie przyczyn męczliwości upatrywałabym w problemach kardiologicznych. Kiedy mały miał ostatnie echo i jakie były parametry. Który ośrodek sie nim opiekuje.
      Znasz forum serce dziecka?
      • asiamagda Re: problem z sercem czy astma? 18.10.13, 20:47
        WITAJ OSTATNIE ECHO MIELIŚMY W CZERWCU A WYNIK ECHA BYŁ TAKI
        LV;3,0/1,8CM
        RV;1,0
        SF;40 PROCENT
        Ao;1,3
        PA;0,9CM PŁATKI POGRUBIAŁE
        MVF W PA 2,2m/s
        SYNKIEM OPIEKUJE SIĘ DOKTOR PRYCKI Z POZNANIA
        NASTĘPNE ECHO MAMY 7.11
        A MAM PYTANIE CZY NA TAKĄ CHOROBĘ NALEŻA SIĘ JAKIEŚ ŚWIADCZENIA?
        TO JEST MÓJ MEIL asiulek0506@wp.pl
        • dorek3 Re: problem z sercem czy astma? 18.10.13, 21:40
          Trzeba mieć orzeczenie o niepełnosprawności wtedy możesz wystąpić o zasiłek pielęgnacyjny i/lub opiekuńczy.
    • ewa.misko-wasowska Re: problem z sercem czy astma? 18.10.13, 14:47
      Witam,
      bardziej prawdopodobne jest że opisywane dolegliwości wynikają z wady serca.
      Pozdrawiam serdecznie
    • enasza Re: problem z sercem czy astma? 18.10.13, 21:03
      Mój synek (również ma 10 miesiący) urodził sie z vsd i do czasu operacji miał takie objawy jak opisujesz- męczenie się przy karmieniu (początkowo robił sobie przerwy a potem już męczył się na tyle że po karmieniu miał spocona główkę) przyspieszony oddech oraz wciąganie przestrzeni międzyżebrowych itp po operacji wszystko ustąpiło więc ja również stawialabym na podłoże kardiologiczne. Jeśli jesteś z Warszawy to polecam dr Mądrego lub dr Piotrowska-Wichlacz oboje pracują na Dzialdowskiej, gdzie operowany był mój syn. Wspaniali ludzie i jeszcze lepsi specjaliści!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka