Dodaj do ulubionych

Ból brzucha i nudności

22.10.13, 20:40
Proszę o pomoc w pokierowaniu diagnostyki. Dziewczynka 9 lat. Od około tygodnia bóle brzucha i nudności. Bóle nie są bardzo silne ale uciążliwe. Nie wymiotowała, załatwia się normalnie. Badana przez chirurga, badany kał na pasożyty (nic nie wyszło). Jutro jadę zrobić USG brzucha i badania krwi na pasożyty (lamblie i glista) oraz ogólna morfologia, żelazo, OB, CRP. To wszystko wymyśliłam sama, bo pediatra kieruje na oddział żeby porobili badania jak wyżej (powiatowy szpital w małym mieście bez pediatrów zainteresowanych porządną diagnostyką, a może po prostu bez możliwości sprzętowych). Dziecko w ciągu dnia zachowuje się w miarę normalnie. Czasem powie że boli brzuch. Najgorzej jest wieczorem. Zasypia prawie na siedząco, bo na leżąco ją mdli. W nocy śpi spokojnie, już leżąc. Je może troszkę mniej, ale je (głównie to co lubi, oprócz słodyczy oczywiście). Na pewno więcej będzie można powiedzieć po wynikach badań, na które wybieramy się jutro (cała wyprawa do innego miasta). Co jeszcze powinnam wziąć pod uwagę? Pediatra dała na kilka dni Debridat i probiotyki. Poprawy brak. Więcej żadnych leków nie przyjmuje.
Obserwuj wątek
    • sajgonetka Re: Ból brzucha i nudności 22.10.13, 21:55
      ostatnio dowiedziałam się, że tak może się objawiać infekcja wirusowa (typu przeziębienie, grypa, jednak bez objawów gorączkowych, kataralnych i kaszlowych, czyli cała choroba skupia się w środku) u dzieci starszych i dorosłych - powinno być widać na obrazie usg - będą widoczne powiększone węzły chłonne w jamie brzusznej.
      skutecznie można wyleczyć antybiotykiem, doraźnie dużymi dawkami czosnku i witaminy c, najlepiej w postaci naturalnej (cytrusy, kiwi, nać pietruszki), sporo snu i mało stresu, odpoczynek i poleniuchowanie.

ale mam nadzieję, że więcej i lepiej dowiesz się u medyków ;)
      zdrowia życzę :)
    • sajgonetka Re: Ból brzucha i nudności 22.10.13, 21:57
      a, i jeszcze mi się skojarzyło, że może pierwsza miesiączka jej się zbliża.. organizm nie wie o co chodzi, to walczy jak umie..
      trochę wcześnie, bo to raptem 9-latka, ale spróbuj może gina dziecięcego odwiedzić..
    • ewa.misko-wasowska Re: Ból brzucha i nudności 28.10.13, 10:15
      Witam,
      należy też rozważyć zakażenie Helicobacter pylori, która może powodować stan zapalny śluzówki żołądka i przez ww objawy,
      pozdrawiam
      • sheryll Re: Ból brzucha i nudności 28.10.13, 10:38
        Dziękuję za odpowiedź. Helico wyszło pozytywne już kilka miesięcy temu, ale lekarz rodzinny wstrzymała się z leczeniem, bo żadnych objawów nie było. Teraz te jej objawy też jakieś takie nie do końca żołądkowe. Wyniki z krwi właściwie wszystkie w normie. Lekko podwyższone monocyty w rozmazie krwi, reszta ok (włacznie z ob, crp). Na wyniki z krwi na lambie i glistę jeszcze czekam. W weekend było już właściwie wszystko ok, ale wieczorem jeszcze musi zasypiać na bardzo podwyższonej poduszcze, bo mówi, że ją "mdli". Na ból brzucha już się nie skarżyła. Jeśli w tygodniu objawy powrócą zacznę się zastanawiać nad tłem nerwowym tych bóli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka