Dodaj do ulubionych

wysokie limfocyty

26.11.13, 08:49
Witam.
Bardzo proszę o interpretację wyników badań mojego 5-miesięcznego synka.

Morfologia krwi:
Leukocyty 12,9
Erytrocyty 4,1
Hemoglobina 11.3
Hematokryt 31,4%
MCV 77,1
MCH 27,8
MCHC 36
Płytki krwi 315
RDW-SD 34,3
RDW-CV 12,2

Mikroskopowy rozmaz:
Pałeczki 1%
Granulocyty obojetochłonne 13%
Granulocyty kwasochłonne 2
Granulocyty zasadochłonne 0
Limfocyty 78%
Monocyty 6%

Dodam jeszcze że synek
- niedawno przechodził zapalenie oskrzeli
- takie wyniki są u niego od 3 miesiąca życia - tzn miał już robione 4 takie badania i ciągle te wartości są w takich samych granicach
- maluszek jest bardzo płaczliwym chłopcem
- ma bardzo jasną karnacje - tzn jest blady - dlatego też robiliśmy te badania - czy nie ma anemii... brał żelazo przez te 2 miesiące
- w badaniu moczu ma odczyn ph 7 i ciężar 1,004 - pozostałe wyniki w normach
- wyniki posiewu moczu - 10^5 CFU /ML pałeczki Gram (-)z rodz. Enterobscteriaceae

Pediatra nie widzi nic niepokojącego ... pomimo tego, że limfocyty nie są w podanych normach :(

Obserwuj wątek
    • eemcia82 Re: wysokie limfocyty 27.11.13, 05:16
      prosze o odp
    • eemcia82 Re: wysokie limfocyty 27.11.13, 18:38
      moze ktoras z was- mam - zna normy wynikow badan krwi dla 5miesiecznego niemowlaka?
      • dorek3 Re: wysokie limfocyty 28.11.13, 09:50
        Norm nie pamiętam, ale do 4-5 rż dzieci maja przewagę limfocytów a laboratoria zazwyczaj podają normy dla starszych. Na moje nielekarskie oko wyniki Twojego synka są ok. Dlaczego nie wierzysz pediatrze dziecka?
        • eemcia82 Re: wysokie limfocyty 29.11.13, 20:17
          dziekuje za odp.
          Dlaczego nie wierze hmmm... moze fakt jestem troche przewrazliwiona mamusi, ktora woli 10razy cos sprawdzic. jakby nie bylo dziecko to najwiekszy i najcenniejszy skarb:-)
    • ewa.misko-wasowska Re: wysokie limfocyty 28.11.13, 14:30
      Witam,
      wynik morfologii jest w normie dla wieku, limfocyty też. Niepokojący jest natomiast wynik posiewu moczu, należy go powtórzyć po dokładnym umyciu okolicy napletka. Wynik ten może sugerować ZUM chociaż w badaniu ogólnym nie ma większej liczby leukocytów.
      Pozdrawiam serdecznie
      • eemcia82 Re: wysokie limfocyty 29.11.13, 20:19
        Wykonam ponownie badanie moczu i posiew - moj maluszek bral dosc silny antybiotyk na zapalenie oskrzeli wiec moze jest jakas szansa ze i na uklad moczowy mu pomogl.
        Dziekuje za odp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka