Dodaj do ulubionych

torbiel dermoidalna

22.12.13, 09:18
Witam
Taka diagnoza padła u chirurga i aby sie tego pozbyć konieczny jest zabieg.
Zaczęło się około 5 tygodni temu i jak powstawało wyglądało jak krostka
z czasem powiększało się i zaczęło sinieć.
Czy to możliwe że w takim czasie powstałaby torbiel ?
Chcę jeszcze zasięgnąc porady u dermatologa i ciągle mam nadzieję że to jest krosta
dołączam zdjęcie dziekuje i pozdrawiam
zdjecie copy.com/P1C9q0In7wxM
Obserwuj wątek
    • czarna_12 Re: torbiel dermoidalna 22.12.13, 21:22
      przyłóż na to grubio maśc ichtiolową zaszkodzić nie zaskodzisz a może wyciągnie. Ja pare lat temu tak wyleczyłam niby też torbiel która była na policzku i tylko do usunięcia chirurgicznie.
      • gogoczek Re: torbiel dermoidalna 22.12.13, 22:27
        dziękuje za odpowiedź jutro biegnę po maść i będę smarowała
        ciagle jestem przy nadzieji że to jest krosta nawet ma powiększony por na wierzchu ale nie wiem może to od spuchnięcia
        będę robiła wszystko co możliwe zanim dojdzie do zabiegu :(
        • gogoczek Re: torbiel dermoidalna 25.12.13, 11:12
          smaruję już 3 dzień maścia ichtiolowa i efekt jest taki że zasinienie zeszło i wyrabia sie biały ropień wiec raczej wszystko jest na dobrej drodze
          Za kilka dni napiszę o przebiegu
          Pozdrawiam
          • czarna_12 Re: torbiel dermoidalna 28.12.13, 10:34
            To super. Ja smarowałam grubiej i na to plaster w 3 dni i było po "torbieli"utworzył się dziubek to pękło zawartośc wyleciała i został tylko strupek:-)
            • gogoczek Re: torbiel dermoidalna 21.02.14, 13:23
              Minęło kilka tygodni i jeszcze problem do końca nie ustapił
              ale opisze jak to przebiegało.
              A więc tak po kilku dniach smarowania maścia ichtiolowa wygladało to tak
              www.copy.com/s/A7I10IuUW8He/Image%20-%2021%20Feb%202014%2010.21.42.png
              i jakoś nie chciało pęknać. W takim stanie lekarz na pogotowiu to przekuł i wycisnał
              niestety nie udało się do końca oczyścić ropnia i powstał ponownie :(
              Udaliśmy się więc do chirurga i otrzymalismy receptę na maść z antybiotykiem o nazwie Detreomycyna 2% i po kilku dniach stosowania ropień pękł ale znowu powracał i tak przez dwa tygodnie aż w końcu ropienie ustało ale nadal nie wyglada to dobrze dołaczam drugie zdjęcie
              www.copy.com/s/2Z0hhBQLELYE/Image%20-%2021%20Feb%202014%2010.29.44.jpg
              Na kolejnej wizycie u chirurga lekarz powiedział żeby czekać a jeśli się nie wygoi to do wycięcia
              I czekamy ech :(
              Pozdrawiam
              • zanetaa88 Re: torbiel dermoidalna 21.02.14, 21:44
                A co byłoby do wycięcia jak ropy juz nie ma?
                • gogoczek Re: torbiel dermoidalna 22.02.14, 11:39
                  sina plamka która pojawila się jak powstalo zgrubienie
                  przebiega przez nia żyłka i być może to jest powodem nie wiem
                  • gogoczek Re: torbiel dermoidalna 09.04.14, 10:59
                    minęło następnych kilka tygodni i problem nie ustępuje
                    zaobserwowałam takie jakby małe białe ziarenka piasku pod skora w miejscu gdzie był ropien
                    i zaczerwienienie nadal nie utrzymuje
                    mam wrażenie że maść tylko powstrzymała ropienie a co mialo wyjść nadal zostało pod skóra
                    znowu mamy umówiona wizytę u chirurga tym razem innego
                    nie wiem czy nie powinno się pobrać wymaz i zastosowac leczenie na podstawie jego wyniku
                    ale to rola lekarza
                    już około pięć miesięcy walki i nie można się tego pozbyc :(
    • ewa.misko-wasowska Re: torbiel dermoidalna 10.04.14, 21:13
      Witam,
      jeżeli to faktycznie torbiel dermoidalna to wymaga usunięcia chirurgicznego, inaczej stany zapalne będą nawracać. Zawiera ona różne elementy, w tym gruczoły skóry i czasami nawet włosy, sama ewakuacja płynu niewiele pomoże.
      Pozdrawiam serdecznie
      • gogoczek Re: torbiel dermoidalna 11.04.14, 22:24
        Dziękuję pani Ewo za odpowiedź
        no właśnie nie ma pewności że to jest torbiel i wolałabym aby zabieg był ostatecznościa
        tym bardziej że jest to na twarzy. Często pomocne i skuteczne sa nawet proste domowe sposoby tylko ze ja ich nie znam i ,, po cichu " liczę na pomoc od osób które miały podobny przypadek lub je znaja. Będę wdzięczny za każda radę
        W tej chwili jest to plaskie i wyglada jakby płynu tam nie było lub jeżeli jest to znikoma ilość
        nadal utrzymuje się kolor czerwono- sinawy i jak już pisałem wcześniej sa tam widoczne 2-3 jakby małe białe ziarenka piasku w odległości od siebie około 3 mm
        pozdrawiam
        • gogoczek Re: torbiel dermoidalna 19.04.14, 15:48
          Witam ponownie po wizycie u chirurga tym razem innego
          lekarz powiedział " ja tutaj dla siebie nic nie widze to jest robota dla dermatologa "
          więc teraz czas na dermatologa a może on powinien być jako pierwszy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka