mamapawla33 15.01.14, 17:14 Witam, dziś pediatra zaleciła na zaparcia 5 miesięcznego dziecka debridat, w wielu dostępnych artykułach pisanych przez innych pediatrów poleca się jednka podawanie laktulozy. Zatem co będzie skuteczniejsze? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.misko-wasowska Re: debridat czy laktuloza 15.01.14, 18:22 Witam, ja też zalecam laktulozę lub forlax, przy prawidłowo dobranej dawce rozluźniają masy kałowe a chodzi o to, żeby dziecko nie bolało przy wypróżnieniu. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kajkaz1 Re: debridat czy laktuloza 16.01.14, 14:16 my stosowaliśmy laktulozę, działała dobrze i wszystko ładnie się unormowało Odpowiedz Link Zgłoś
mamapawla33 Re: debridat czy laktuloza 16.01.14, 17:38 Jak długo stosowaliście laktulozę i w jakich dawkach, jaki syrop podawaliście? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
kajkaz1 Re: debridat czy laktuloza 17.01.14, 11:02 My stosowalismy kiedy mała dopadły zaparcia nawykowe, w miarę szybko się z tym uporalismy chociaż sama zmiana diety nie wiele dała wiec lekarka nam kazała dawac laktulozę.Na początek dawalismy większa dawke a potem stopniowo zmniejszalismy aż przestalismy dawac wogóle i wszystko się unormowało.Dawke się dobiera zaleznie od wieku i wagi dziecka. My dla dziewczynki w wieku 3 lata i wadze 14kg dawalismy na poiczatku 2 razy po 5 ml. Wszystko jest napisane na ulotce lub lekarz może przeliczyć i dobrac dawke. W 3 miesiące wróciło do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
missseptaria Re: debridat czy laktuloza 20.01.14, 00:33 Laktuloza jest dość niebezpieczna. Mojemu synowi to przepisal jeden piediatra a polozna i lekarki w ośrodku kazały to odłożyć bardzo mi fukali a sam syrop nic nie dal. Podobnie debridat. Przyczyną u nas zaparc była alergia ale ja nie o tym. Spróbuj takiej metody u nas sparwdzila się lepiej niż wszystkie lekarstwa. Pokazala mi to pielęgniarka jak byliśmy w szpitalu na alergie. Poloz dziecko na brzuchu. I takim ruchem ala trzepanie dywanów klep go w pupcie dość intensywnie. Dziecko musi mieć pampersa wtedy nic nie czuje, wręcz powinno zasnąć, mój syn tak to polubił ze do tej pory się tak usypiamy. Pielęgniarka mówiła ze wtedy jelita się ruszają i kupka się przesuwa, dziecko się odgazuje to też dobra metoda na kolke. Jeżeli nie lubi leżeć na brzuszku to poloz go na pleckach, zegnij nóżki do brzuszka tak jak do przewijania i klep. Lepej na brzuszku ale tak też daje rade;) Odpowiedz Link Zgłoś
kajkaz1 Re: debridat czy laktuloza 20.01.14, 08:11 Ja słyszałam opinie,że laktuloza nie jest niebezpieczna. Co lekarz to inna opinia. Taka metoda o jakiej piszesz rzeczywiście może zadzialać u maluszka kilkumiesięcznego,ktory nie jest świadomy tego o co chodzi. U mojej trzylatki nic by to nie dało bo ona świadomie wstrzymywała kupe przez kilka dni bo bała sie ja robić. To były zaparcia nie wynikające z diety lub czynników w organiźmie a raczej ze strachu przed robieniem kupy. U maluszka ,który nie ma zaparć tzw. nawykowych leki nie są chyba koniecznie potrzebne. Lepiej popracowac nad dietą i metodami o których piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
missseptaria Re: debridat czy laktuloza 20.01.14, 14:39 Zgadzam się ale dziewczyna pisała ze ma 5 miesięczne dziecko... Dieta to oczywiście podstawą wydawało mi sie ze pisałam o tym na samym początku Odpowiedz Link Zgłoś
kajkaz1 Re: debridat czy laktuloza 20.01.14, 17:51 wiem,że pisała o 5-cio miesięcznym dziecku ale też pytała o stosowanie laktulozy, więc odpowiedziałam,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś