Dodaj do ulubionych

Dawkowanie leków przeciwgorączkowych

21.02.14, 12:22
Witam, jestem mamą przedszkolaka, który ciągle choruje.
Mam pytanie odnośnie dawkowania paracetamolu i ibuprofenu.
Do tej pory podawałam zwykle te leki w czopkach. Z racji tego, iż niespełna 4 letni synek zaczął się przed tym wzbraniać i wypychać czopki z pupki zmuszona jestem do podawania leku doustnie. Spotkałam się z opiniami, że dawki zalecane w ulotkach są zbyt małe i nie obniżają dostatecznie gorączki. I moje pytanie: JAKIE DAWKI POWINNAM PODAWAĆ DZIECKU, KTÓRE W KWIETNIU SKOŃCZY 4 LATKA I WAŻY 15 KG.
Na ulotce Nurofenu forte 200mg/5ml zalecana dawka to:
- dla 3 latka do 15 kg wagi to 3 razy po 2,5 ml (na dobe )
-dla 4 latka od 16 kg wagi to 3 razy po 3,75 ml ( na dobe )
Moje dziecko znajduje się na granicy, ile powinnam podać mu leku ???
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: Dawkowanie leków przeciwgorączkowych 21.02.14, 12:44
      Spotkałam się z opiniami, że dawki zalecane w
      > ulotkach są zbyt małe i nie obniżają dostatecznie gorączki.

większej bzdury dawno nie czytałam.

swoją drogą, podziwiam Twoje dziecko, że do tej pory dawało sobie czopki wkładać.

ja zawsze stosuję dawkę zależną od wagi, możliwe jak najniższą.
    • mamasiasiulki Re: Dawkowanie leków przeciwgorączkowych 21.02.14, 13:19
      Stosuj niższą dawkę - dziecko nie jest na granicy tylko w tej niższej grupie. Jeśli przestanie działać za szybko można podawać "krzyżowo" z paracetamolem. Jeszcze mi się nie zdarzyło (a dzieci mam czworo) żeby leki nie zadziałały we właściwej dawce (krzyżowo musiałam podawać raz, przy ciężkim zakażeniu bakteryjnym), a przedawkowanie - zwłaszcza paracetamolu (nieważne, czy to czopek czy syrop) jest skrajnie niebezpieczne (najczęstsza przyczyna transplantacji wątroby). Ja zawsze notuję sobie na kartce godziny podania leku, bo łatwo zapomnieć i później spanikować.

Aha. I zbijanie gorączki polega na jej obniżeniu, a nie wyeliminowaniu. Rodzice często uważają, że lek nie działa, bo dziecku z 39,6 gorączka spadła na 37,8. Po "działającym" leku oczekujemy rozsądnego (co najmniej do okolicy poniżej 38,5 lub oczywiście mniej) spadku, a nie 36,6-ciu na termometrze.

Swoją drogą, to czopka (akurat przeciw zaparciom) nie byłam już w stanie podawać nawet roczniakom :-) Przeciwgorączkowce zawsze jechały u mnie w syropach.
      • mamasiasiulki Jeszcze jedno 21.02.14, 13:20
        U dzieci ZAWSZE i WSZYSTKIE leki podajemy w stosunku do masy ciała, a nie do wieku.
    • ewa.misko-wasowska Re: Dawkowanie leków przeciwgorączkowych 21.02.14, 18:49
      Witam,
      preparaty doustne ibuprofenu aby były skuteczne dawkujemy 10 mg/kg masy ciała/dawkę zatem synek ważący 15 kg może otrzymać 3,75 ml na dawkę preparatu Nurofen Forte do 3 x na dobę,
      pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka