Dodaj do ulubionych

sinecod na mokry kaszel

08.04.14, 19:18
Synek od prawie dwóch tygodni kaszle. Zaczęło się od kataru, później mokry kaszel, bez innych objawów. Na katar podajemy fanipos i bactroban i powoli mija. Na kaszel dawaliśmy pectrodrill a później flegaminę (jedno i drugie ze wskazań lekarza) oraz pulneo. Niestety kaszel jest, bez pogorszenia ale też bez znacznej poprawy. Martwimy się bo w zeszłym roku po takim długotrwałym kaszlu mały dostał zapalenia płuc, które uwidoczniło się dopiero na rtg (osłuchowo był czysty). Dziś pojechaliśmy na kontrolę. Oczywiście osłuchowo bez zarzutu. Lekarka stwierdziła, że nie ma wskazań do rtg ani do podawania np. sterydów wziewnych i jedyne co powinniśmy zrobić to odstawić mukolityki i podać sinecod. Wykupiłam lek ale zastanawiam się czy w przypadku mokrego kaszlu nie zaszkodzę? Mamy podawać sinecod rano, w nocy synek nie kaszle, ale mam poważne wątpliwości czy powinnam zatrzymywać odruch kaszlu i czy nie przyczynimy się tym do rozwinięcia zapalenia?
Obserwuj wątek
    • igale1 Re: sinecod na mokry kaszel 08.04.14, 20:09
      Na mokry kaszel sinecodu bym nie dawała ale nie jestem lekarzem. U mnie na naprawdę mokry odrywający kaszel bardzo pomagał ACC mini dla dzieci.
    • ewa.misko-wasowska Re: sinecod na mokry kaszel 08.04.14, 20:18
      Witam,
      również bym nie zaleciła (zresztą sterydów wziewnych też nie).Pomysł z acetylocysteiną dobry, ale warto co kilka dni kontrolować u pediatry. Dołączyłabym jeszcze nebulizacje z soli fizjolog.
      Pozdrawiam serdecznie
    • 8ula Re: sinecod na mokry kaszel 10.04.14, 07:02
      ja ostatnio synkowi zlikwidowałam kaszel, który też trwał długo , oklepywaniem pleckow i klatki piersiowej, oklepywałam po jednej minucie jedną i po jednej minucie drugą stronę, dwa razy dziennie, kaszel ustąpił po ok tygodniu, ale z kazdym dniem był mniejszy, pozdrawiam :)
    • czarny_dol Re: sinecod na mokry kaszel 15.04.14, 21:54
      U nas na mokry kaszel pomaga syrop Prospan (ziołowy, można długo stosować) i długie inhalacje z soli (dwa razy dziennie po 5-7 ml). Sinecodu bym nie podawała przy mokrym kaszlu - dziwny pomysł w ogóle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka