Dodaj do ulubionych

liszaj a sterydy

16.05.14, 20:59
Witam,
Od około miesiąca mój 8-miesięczny syn ma jakby suchą skorupkę pod brodą i czerwoną plamę na szyi, która raz jest bardziej, raz mnie zaogniona, z ciemniejszymi kropeczkami na jej powierzchni.
Pediatra stwierdził, że to liszaj. Czy Pani zdaniem to może być to? Jaka jest jego przyczyna? Czy to swędzi dziecko? (syn nie drapie się, ale może jest na to za mały).
Przyjmując, że to liszaj, czy niezbędne jest zastosowanie maści z hydrocortisonem? Czy są jakieś inne, delikatniejsze sposoby, by się tego pozbyć?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: liszaj a sterydy 17.05.14, 09:32
      Ząbkuje, ślini się? A może brudzi się bardzo przy jedzeniu? Miejsce pojawienia się zmian sugeruje jakąś przyczynę kontaktową.
      Liszaj to taka stara nazwa azs, w sumie nazwanie zmiany nic nie zmienia, bo nie daje odpowiedzi o przyczynach. Na początek spróbowałabym zabezpieczyć chore miejsca przed czynnikami drażniącymi, zmieniła kosmetyk myjący (np. na samą wodę). Jeżeli używacie chusteczek do przecierania buzi to bym odstawiła. Natłuszczanie jakimś łagodnym kremem bez parabenów.
      Czasem taka zmiana nie przechodzi bez sterydu, ale często wystarczy posmarować dosłownie jeden raz by był efekt.
      • sweethour83 Re: liszaj a sterydy 17.05.14, 15:18
        Tak, mały ząbkuje i ślini się dosyć intensywnie. Pediatra też uznała to za przyczynę.
        Przy jedzeniu nie brudzi się pod brodą i na szyi.
        Myjemy się w emolientach, nie używamy chusteczek nawilżanych do twarzy.
        Próbuję z Bepanthenem, Linomagiem, Oilatum Soft. Plamy raz są bardziej, raz mniej widoczne. Tą zapisaną, robioną w aptece maścią ze sterydem raz posmarowałam i poprawiło się, ale kiedy doczytałam, że to steryd, zrezygnowałam, żeby zorientować się, czy warto, czy nie zaszkodzi małemu.
        • rulsanka Re: liszaj a sterydy 17.05.14, 19:28
          No to dla odmiany może opcja bez smarowania? Można spróbować coś z cynkiem, np. krem Vitella. Bywa, że wysusza, ale u syna na azs cienka warstwa działała lecząco. Ze sterydem na buzi rzeczywiście lepiej jak najostrożniej. Jak nie pomaga jednorazowe posmarowanie to lepiej poszukać albo skuteczniejszego sterydu (np. betametazon) albo pokombinować z pielęgnacją.
          • sweethour83 Re: liszaj a sterydy 17.05.14, 22:54
            Nie smarowaliśmy niczym na początku i tak sobie było. Dziś spróbowałam Bambino ochronny z cynkiem. Jednorazowe posmarowanie sterydem pomogło, bo plamy zjaśniały, ale więcej nie posmarowałam i wyszły jak wcześniej.
            • rulsanka Re: liszaj a sterydy 19.05.14, 08:06
              Jeżeli plamy nawracają po odstawieniu sterydu, to znaczy, że coś podrażnia/uczula nadal. I że będzie nawracać za każdym razem gdy przestaniesz stosować steryd.
              A ponieważ stosowanie sterydów na buzię może mieć gorsze skutki niż pozostawienie plamy - ja bym chyba nie smarowała. A jeżeli już to raz na kilka dni, tak, żeby skóra miała szansę regeneracji.
              Polecana przez niektórych jest maść cholesterolowa, lub maść z wit a+e. Bez recepty. Możesz też posmarować buźkę kapsułką a+e.
              Jeżeli zmiany mają fragmenty ropne, zaognione, to być może warto np. lek ze sterydem i antybiotykiem, np. triderm. A jeżeli to tylko suche placki to być może warto po prostu poczekać aż miną.
              Jeszcze zastanowiłabym się nad proszkami do prania, uczulić się można zawsze, niekoniecznie na początku.
              • sweethour83 Re: liszaj a sterydy 19.05.14, 22:44
                Nie wiem, czy mogę uznać, że plamy wróciły, skoro posmarowałam tylko raz maścią sterydową (nie zdążyły jeszcze zejść).
                Też wolałabym uniknąć smarowania maścią sterydową, tylko martwię się, że to może samo nie zejść lub - co gorsze - powiększać się (obserwuję).
                Dziękuję za rady i proszę o więcej :)
    • maria_mama_iguni Re: liszaj a sterydy 25.05.14, 23:34
      Witam, miałam z córką ten sam problem. Szyja była zaogniona i ciągle wilgotna jak przy odparzeniu; córka się nie śliniła, czesto też zmieniałam jej bieliznę. Zaczęłam kąpać ją co drugi dzień w Balneum- olejek do kąpieli i smarować dwa razy dziennie (rano i wieczorem) A-DERMA EXOMEGA Balsam emollient dla dzieci niemowląt skóra sucha atopowa wrażliwa 400ml. Szukałam przyczyny we wszystkim, proszek, płyn do płukania, jedzenie i wg, temperatura w pomieszczeniu maxymalnie 22 stopnie, temp. wody do kąpieli max 34 stopnie, nie przegrzewanie dziecka. Zeszło oczywiście, choć czasem, szczególnie teraz przy tych temp na dworze czasem pojawia się niewielkie zaczerwienienie. Teraz córka ma 9 miesięcy,gdy się ślini; bo idą zęby smaruję buźkę Zinalfat, krem kojąco-regenerujący i kłopot z głowy.
      Zanim trafiłam z emolientem wydałam mnóstwo kasy na wiele innych(Emolium, Eucerin.. ect.), ktróre nie pomogły, a zasypki zwykle pogarszały, ach szkoda gadać... szyja była okropna, aż robiły się nadżerki - drobne ranki :( Może komuś pomogą moje doświadczenia z " zaognioną czerwoną szyją" Powodzenia
      • sweethour83 Re: liszaj a sterydy 27.05.14, 22:21
        Dziękuję za wszystkie rady.
        W zeszłym tygodniu plamy bardzo się zaogniły i w końcu zdecydowałam posmarować je maścią sterydową. 3 dni 2xdziennie. Zaprzestałam podawanie żółtka, bo brałam pod uwagę reakcję na nie. Plamy zeszły, ale po 2-3 dniach zauważyłam, że na szyi znów widać lekkie zaczerwienienie. Mam nadzieję, że tym razem nie dojdzie do takiego etapu jak poprzednio. Nawilżam i czekam.
        • pruszkowianka Re: liszaj a sterydy 27.05.14, 23:01
          Pamiętam, że córka też miała odparzoną szyję. Pudrowałam jej to watką z zasypką alantan i mąką na zmianę. Starałam się zachować w czystości i suchości.
        • ewa.misko-wasowska Re: liszaj a sterydy 28.05.14, 09:46
          Również polecam puder w płynie, zasypia z mąki ziemniaczanej ew. preparaty z cynkiem,
          pozdrawiam serdecznie
          • sweethour83 Re: liszaj a sterydy 15.07.14, 17:26
            Witam,
            Gdyby kogoś interesowało...
            Po ok. 2 miesiącach plama zniknęła. Eliminowałam różne pokarmy, ostatecznie podaję wszystko. Wróciłam do płynu do prania hipoalergicznego.
            Może to rzeczywiście było od śliny (ewentualnie od płynu do prania).
            • sweethour83 Re: liszaj a sterydy 15.07.14, 17:27
              Najbardziej skuteczny wydał mi się Pudroderm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka