Dodaj do ulubionych

Przyrost wagi

04.06.14, 08:51
Witam, córka ma 9,5 miesiąca przez ostatnie pięć tygodni przybrała na wadze tylko 100g. Jeżeli chodzi o jej ruchliwość to jest na etapie pełzania i nie robi tego zbyt chętnie i zbyt często. Raczej nie jest na zbyt ruchliwa. Jak ma dobry apetyt to jej jadłospis wygląda następująco: ok godz 10 kaszka - 60 ml, godz 13 - obiadek, przecier warzywny z żóltkiem i mięskiem - ok 100 ml, czasem popołudniu deserek, zdarza się ze zje cały słoiczek, wieczorem mleko ok 180 ml, w nocy w sumie wypija ok 200 ml mleka. Czasem jeszcze w dzień 120 ml mleka.Ogólnie jest to dużo mniej niż w schematach żywienia. Nie chce pić nic oprócz mleka wiec wodę jej podajemy z łyżeczki lub strzykawki. Od ponad pół roku borykamy się z zaparciami. Bez podania duphalacu mała nie załatwi się. Obecnie waży 8430. Zastanawiam się nad wizytą u gastroenterologa w związku z tymi przewlekłymi zaparciami słabym przyrostem wagi. Proszę o poradę co dalej robić. Nasz pediatra stwierdziła ze to taka natura.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Przyrost wagi 04.06.14, 09:53
      Waga nie jest problemem - waży dobrze. Przyrost 100g na 5 tyg jest poniżej normy, ale przestoje są możliwe, np. w trakcie ząbkowania czy wzrostu na długość. W tym wieku minimalny przyrost masy to 50g na tydzień, czyli u was jest niżej ale nie tragicznie. O ile nadrobi.
      Natomiast dieta jest fatalna. Przede wszystkim mało. Po drugie niezbyt różnorodnie. Obiad powinien być z dwóch dań. Posiłków stałych 5. 3 główne + dwa mniejsze.
      Po wstaniu dałabym kaszkę bezcukrową lub jogurt np. z owocem, po 2-3 godzinach zupa, po 2-3 godzinach drugie danie. Po drzemce deser. I na koniec kolacja, kaszka mleczna bez cukru, kanapka, mleko do picia.
      Próbowałabym odchodzić od karmienia nocnego.

Co do zaparć to może być przyczyną lub skutkiem diety. Pytanie co było pierwsze. Jeżeli jest skutkiem diety, to mleko do picia rozwadniałabym, dawała świeże owoce zamiast zapierających deserków i ryżowych kaszek. Więcej warzyw.
      Może być też tak, że z powodu zaparć dziecko nie ma apetytu. Warto wtedy wykluczyć jakieś zaburzenia (gastroenterolog). Niemniej rozwadnianie mleka (więcej płynów) powinno trochę pomóc. Probiotyki. Unikanie produktów zapierających (banany, gotowana marchew, ryż, flipsy), na rzecz rozluźniających: pozostałe warzywa i owoce.
      • mamapawla33 Re: Przyrost wagi 04.06.14, 11:26
        Wszystko sie zgadza, tylko mała nie chce jeść, wszelkie próby podawania jej czegoś kończa się niczym, Z rana po wstaniu każdorazowo jest próba podania jej jogurtu, kaszki, owoców, ona nie chce, zamyka buźkę odwraca główkę i się denerwuje że chcę ja nakarmić. Zachowuje się jakby nie była głodna. Podany zestaw jest maksimum jakie zjada gdy jest "dobry" dzień. A zaparcia pojawiły się kiedy była już na samym mleku.
        • rulsanka Re: Przyrost wagi 04.06.14, 11:58
          To zdecydowanie bym się wybrała do lekarza. Przy zaparciach jak najbardziej może być słaby apetyt.
          Spróbowałabym może odstawić produkty zapierające oraz kaszki, przynajmniej na jakiś czas. Więcej mleka, do picia. Mleko ma dużo kalorii. Do tego więcej warzyw i owoców. Jak nie dostanie kaszki to chyba zje coś innego? Tym bardziej, że jak piszesz, obiad zjada. To daj jej drugi obiad, tylko bezmięsny.
          A jak wychodzą badania krwi? Nie ma przypadkiem anemii?
          • anitat Re: Przyrost wagi 04.06.14, 21:07
            Właśnie o badania krwi i poziom żelaza miałam.zapytać. mój syn mniej więcej w wieku Twojego dziecka również przestał przybierać na wadze i również nie miał apetytu. Tylko że nie miał nigdy zaparć. Wyszły mu kiepskie wyniki z krwi i suplementowaliśmy mu żelazo. Trochę potem lepiej jadł ale teraz znów kiepściutko. Ja go karmię/wtykam coś co 3 godziny, coś tam zawsze zje ale malutko.
            Młody startował z wagą 2300, na 9 miesięcy miał 8000, a teraz. 14 miesięcy - 9000. Nadal walczymy.
            • rulsanka Re: Przyrost wagi 04.06.14, 22:45
              Twój syn urodził się na 15 centylu. W wieku 9m był na 15 centylu. W wieku 14m jest na...15 centylu. Po prostu przybieranie z wiekiem spada i jest to fizjologiczne. Mało które dziecko tak równomiernie rośnie. Dajżesz dziecku spokój.

www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_2.pdf?ua=1
              • anitat Re: Przyrost wagi 05.06.14, 08:52
                Ja nie robię z jego wagi tragedii. Ale był okres kiedy potrafił nie przybrać ani grama za to po żelazie np przybierał bardzo ładnie. Niestety mały ma kamicę nerkową i lekarze którzy się nim opiekują bardzo zwracają. uwagę na jego wagę i przybieranie. Niestety ważą go co miesiąc i niestety mają inne siatki centylowe niż te które zalinkowałaś :)
                • rulsanka Re: Przyrost wagi 05.06.14, 09:56
                  To są normalne siatki. Ale jeśli brać polskie "siatki dla grubasów" to twój synek i tak utrzymuje się na jednym centylu, tyle że trzecim. Trzeci centyl jest też dla ludzi. Wbrew pozorom takie dzieci istnieją (np. moje) i mają się świetnie. Przy tym moje są wyraźnie wyższe niż wskazuje waga, o 2-3 kanały centylowe.
                  Co innego, jeżeli dziecko nagle przestanie przybierać (to też się zdarza i bywa, że nie oznacza nic złego) lub co gorsza traci na wadze. Lub jeśli nie rośnie na długość.
                  Natomiast jeżeli dziecko rozwija się prawidłowo a wahania wagi wynoszą plus minus 1 kanał centylowy to nie ma co szukać dziury w całym.
                  Niedobór żelaza rzeczywiście powoduje zaburzenia apetytu, to znaczy bywa że apetyt jest ogólnie słabszy lub dziecko nie ma ochoty na zdrowe jedzenie, tylko na zapychacze. Wtedy rzeczywiście warto suplementować. Tak czy inaczej średni przyrost wagi macie dobry.

Kamienie nerkowe o ile są wapniowe mogłyby być pośrednio związane z przybieraniem - badałaś poziom d3? Gospodarkę wapniowo-fosforową?
                  • anitat Re: Przyrost wagi 05.06.14, 10:39
                    Kamienie są wapniowe. witamina d3 , parathormon w normie. wydalania w moczu wapnia, fosforu, magnezu, kwasu moczowego znacznie zawyżone, ich wskaźnik do kreatyniny również. we krwi lepiej ale szału nie ma. Z kamieniami czekamy i obserwujemy- są dwa w prawej nerce po 3 mm, zdiagnozowane w 2 mies życia nie przemueszczają się, nie rosną. Mam zakaz suplementacji wit d3 i innymi wit.
                    mój syn również ze wzrostem chyba wysoko w siatce, urodzony z dł 48 cm, obecnie ok 77 cm, na pewno rośnie. my z mężem nie jesteśmy wysocy (160 i 170 cm, ja średniej budowy ciała, mąż raczej krępy wręcz z lekką nadwagą) starszy syn (13 lat) chudy i niski (147 cm i 35 kg) - ale u niego już 3 raz w jego życiu walczymy z lambliami, również niejadek, je mało i bardzo wybiórczo od dxiecka.
                    • rulsanka Re: Przyrost wagi 05.06.14, 11:56
                      Przy lambliach żelazo leci na łeb na szyję, ja bym przeleczyła młodszego. U nas przy lambliach leczyliśmy się wszyscy. A wyniki krwi poprawiły się bardzo szybko.
                      Kamienie masz pod kontrolą lekarską. Co do wagi, to u was raczej kwestia rodzinna, nie jesteście gigantami to i dziecko nie będzie ogromne. Więc i ważyć dużo nie może.
                      • anitat Re: Przyrost wagi 06.06.14, 08:34
                        Dzięki za odpowiedzi Ruslanka :)
      • mamapawla33 Re: Przyrost wagi 06.06.14, 10:10
        To wszystko wygladałoby fajnie, gdyby ona chciała jeść, ale ona nie chce, kiedy próbuje jej podac jedzenie to nie otwiera buźki, odwraca główkę a potem sie złości. Zastanawiam się nad tym nocnym karmieniem, raczej nie robiłam dotychczas z tego problemu bo byłam zadowolona ze chce pić chociaż w nocy, to dlaczego lepeij byłoby od tego odchodzić?
        • rulsanka Re: Przyrost wagi 06.06.14, 11:11
          Pewnie, że lepiej odchodzić. Po pierwsze ze względu na zęby a po drugie powinno to poprawić apetyt w dzień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka