Dodaj do ulubionych

Depakine Chronosphere 100 na próbę

21.08.14, 16:40
witam. mam dylemat.
córcia ma 18mies od zawsze ma problemy ze snem.. śpi bardzo czujnie i byle co nawet spuszczenie wody w toalecie potrafi ją wybudzić.. śpi głęboko do ok 1godz po zaśnięciu a później już płytko. od dłuższego już czasu przed zaśnięciem strasznie się wierci jakby nie mogła znaleźć miejsca i PODCZAS ZASYPIANIA I KILKA MINUT PO ZAŚNIĘCIU zarówno w noc jak i w dzień ma takie jakby tiki.. podskakuje albo ręka albo noga.. tak samo przy przebudzaniu...w nocy to tylko jak się przebudzi i znów zasypia.ale też nie zawsze... często prześpi spokojnie. budzi się zadowolona, wyspana...w ciągu dnia normalnie nic się nie dzieje.. rozwija się dobrze, jest komunikatywna,bardzo ruchliwa, rozumie wszystko co się do niej mówi..pediatra stwierdziła że prawdopodobnie to są mioklonie przysenne ale dla pewności skierowała nas do neurologa.. ta zleciła eeg na śnie. jednak badanie się nie udało bo córcia z powodu tego płytkiego snu obudziła się już po kilku minutach badania..z tego co udało się p[rzez kilka minut zapisać było ok bez zmian napadowych.. pani próbowała zrobić zapis w czuwaniu ale córcia taka była wystraszona i zdenerwowana, że zapis wyszedł nieprawidłowy i pani neurolog stwierdziła że ten zapis na czuwaniu jest nic nie wart. nie kazała powtarzać badania..mimo to przepisała nam NA PRÓBĘ Depakine Chronosphere 100 na 3 miesiące.... gdy pediatra zobaczyła wpis w książeczce to się zdziwiła że od razu taki lek bez potwierdzenia badaniami.. że dzieci często same wyrastają z miokloni i jeśli nie mają charakteru padaczkowego to się ich nie leczy..
poczytałam troszkę o leku i sama już nie wiem, czy podawać go córce.. jeśli to poprostu zwykłe mioklonie to mogę jej zaszkodzić faszerując lekami.. sama już nie wiem.. może powinnam jeszcze poobserwować córkę i dopóki nie zacznie się coś pogarszać (np. te tiki częstsze i mocniejsze) dać jej spokój? ona tak ma prawie od roku.. z czasem jakby rzadziej ale jednak ma... może jednak powinnam na własną rękę powtórzyć badanie- chociaż spróbować- i dopiero gdy wyjdzie nie takie iść do innego neurologa?
sama juz nie wiem.. ma ktoś doświadczenie z depakiną na mioklonie przysenne nienapadowe? nie chciałabym jej zaszkodzić i niepotrzebnie podawać leków..
Obserwuj wątek
    • karynka273 Re: Depakine Chronosphere 100 na próbę 21.08.14, 16:44
      robiliśmy badania na grzyby, bakterie, pasożyty, badanie moczu, krwi i było ok.. może nie powinnam podważać specjalisty ale mam wrażenie że te leki dostała na wyrost,,
    • ewa.misko-wasowska Re: Depakine Chronosphere 100 na próbę 21.08.14, 17:14
      Witam,
      nie mam doświadczenia w tym temacie, ale myślę, ale warto zasięgnąć opinii jeszcze jednego neurologa dziecięcego.
      Pozdrawiam serdecznie
      • magkul99 Re: Depakine Chronosphere 100 na próbę 22.08.14, 09:08
        Zdecydowanie powtórz badania. Te leki są bardzo inwazyjne, co więcej żle dobrana dawka może wywołać napad padaczkowy. Dziecko po nich będzie senne lub nadmiernie pobudzone. Moja córka leczona jest już 10 lat, napadów nie ma , a leków nikt nie chce odstawić bo "może wtedy napady wystąpią". Więc jesteśmy w czarnej d...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka