01.10.14, 12:05
Witam!
miesiąc temu badałam córce 4,8 l poziom wit. D wyszło 27,6 zwiększyłam jej podaz do 2 kapsułek dodałam łyżkę tranu. Zrobiłam badanie i wyszło 27,1 . Spadek moze nieznaczny ale tez nie wzrosło. Zastanawiam sie czy w ogóle te wit. sie wchłaniają. Pije forlax 1 sasz. - gastrolog twierdzi ,ze to nie ma wpływu ( pomimo wzmiance na ulotce). Zastanawiam sie czy wit. D na receptce moze jest lepiej wchłaniana. A moze z dietą cos pokombinowac. Córcia uwielbia białko z jaja i masło . A moze trzeba podawac dłużej???? Czy w ogóle taki poziom to znaczący niedobór????
Obserwuj wątek
    • kuba2903 Re: wit d 01.10.14, 12:07
      z jakiej firmy jej podajesz?
      • eska81 Re: wit d 01.10.14, 13:13
        Dawałam Bioaron D albo D-Vitum , 2-latkowi podaje te same (tylko 1 kaps.) i nie ma niedoborów
        • kuba2903 Re: wit d 01.10.14, 14:18
          słyszałam ze te syntetyczne źle się wchłaniają najlepiej kupić naturalne
    • msz.83 Re: wit d 01.10.14, 15:18
      Mam do ciebie eska81 pytanie trochę z innej strony. Czy dziecko ma zaparcia ze pije forlax, jeśli możesz to napisz jak długo masz podawać. U nas kłopot z zaparciami i o dobrego specjalistę też trudno.
      • eska81 Re: wit d 01.10.14, 17:13
        moja mała ma zaparcia dla mnie od zawsze dla lekarzy od dnia podawania stałych pokarmów ( karmiłam piersią to robiła co 10-14 dni. diety, laktulozy nie pomagały. teraz od lipca jest na forlaxie 1 sasz. rano. ale wazne zeby wypila na czczo i duzo wody w ciagu dnia . zanim podasz forlax nie moga byc zapchane jelita więc trzeba zrobic lewatywę inaczej nie bedzie skutku. mam podawac go jeszcze przez poł roku potem kontrola w CZD.
    • fizmedka Re: wit d 01.10.14, 18:36
      Pytanie istotne ktory analog wit d badalas? 1,25(OH)2D3 czy 25(OH)D3 ?
      Ten pierwszy jest szybko metabolizowany i trudno ocenic go podczas suplementacji.
      Mozliwe, ze daje o sobie znac brak syntetyzowanej wit d przez skore i stad ten spadek.
      Raczej utrzymalabym dawke i juz nie zwiekszala. Powtorzylabym badanie po dwoch miesiacach. W ciazy mialam badana i okazalo sie ze mialam tylko 8. A i tak endokrynolog zalecila normalna dawke dla wieku czyli 1000 j.m
      Niestety wiele roznych czynnikow moze miec wplyw na przyswajanie d3. Moze warto podac razem z posilkiem (jest rozpuszczalna w tluszczach) wiec moze lepiej sie bedzie wchlaniac.
    • ewa.misko-wasowska Re: wit d 01.10.14, 19:03
      Witam,
      2 kaps. to dzienne zapotrzebowanie na wit. D dziecka w tym wieku, zatem w okresie już jesiennym córka otrzymywała właśnie odpowiednie dzienne zapotrzebowanie (czyli nie zwiększoną dawkę celem podwyższenia stężenia wit. D we krwi). Latem częściowo zapewne czerpała z produkcji w skórze pod wpływem słońca. Żeby uzupełnić niedobór należałoby zwiększyć dawkę przynajmniej do 1200 j. (3kaps./dz) i oznaczyć wit. D nie wcześniej jak za 3 miesiące.
      Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka