Dodaj do ulubionych

Zapalenie krtani

09.10.14, 22:16
Pisałam kilka dni temu o moim 2-letnim "żłobkwiczu". Syn w poniedziałek dostał gorączki, nasilił się też mokry kaszel. W środę pokazany pediatrze (gorączkował 39 i wyżej). Osłuchowo czysto, pani doktor stwierdziła zapalenie krtani (fakt, dziecię zachrypnięte i momentami kaszel "szczekający".) Dostał pulmicort i clemastinum czyli standard.
Martwi mnie jednak, że nadal skacze mu gorączka -dziś np. cały dzień tylko stan podgorączkowy 37,8 ale teraz już musieliśmy podać nurofen; nie ma apetytu i generalnie mocno ścięty jest, wygląda na chorego - bidny taki :/. Nie miał (na szczęście) objawów duszności.
Czy mam powody do niepokoju czy tak właśnie może przebiegać zapalenie krtani?
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: Zapalenie krtani 10.10.14, 06:48
      Witam,
      przy zapaleniu krtani może być wysoka gorączka, ale zwykle nie trwa dłużej niż 2-3 dni, 37,8 st.C to stan podgorączkowy i kilka dni może się utrzymywać, ale jeżeli dziecko jest apatyczne czy rozdrażnione to warto się ponownie skonsultować,
      pozdrawiam serdecznie i dużo zdrowia!
      • manala Re: Zapalenie krtani 10.10.14, 07:54
        Dziś po wstaniu 38,7. Przyglądałam się jak spał i jak oddycha to pracuje mu cały "brzuch".
        • lea228 Re: Zapalenie krtani 10.10.14, 08:42
          5 dzień to raczej powinien byc spadek temperatury,
          • gkoz Re: Zapalenie krtani 10.10.14, 10:07
            jeśli dalej gorączka to mogło coś się przyplątać, np zapalenie oskrzeli i trzeba będzie antybiotyk, ja poszłabym do lekarza
            • manala Re: Zapalenie krtani 10.10.14, 17:28
              Zapisałam młodego ale dopiero na poniedziałek. Tymczasem po 16 znowu go ścięło (38,8, dostał nurofen i temp. spadła). Mam nadzieję, że to po prostu jakiś upierdliwy wirus.
    • abolsze Re: Zapalenie krtani 11.10.14, 18:18
      mój mały ma rok i miesiąc i już po raz trzeci przechodzi zapalenie krtani. pierwsze raz bylo najgorzej bo miał zapalenie krtani tchawicy i oskrzeli. ale teraz jest inaczej, bo zaczęło sie właśnie wysoką gorączką w żłobku. wczoraj pani zadzwoniŁA, ze ma 39,5. ale pedniatra nic nie stwierdził, powiedział ze ma trochę czerwone gardło, ale dzisiaj uż zaczął świszczeć i mam jasność. martwi mnie tylko ta gorączka, która też cały czas nawraca.inhaluje go pulmicortem i mam nadzieję że do poniedziałku wystarczy
      • kremka2014 Re: Zapalenie krtani 12.10.14, 21:49
        Norma. Moj podobnie przechodzi zapalenie krtani
      • karolina33331 Re: Zapalenie krtani 13.10.14, 21:52
        Podziwiam stoicki spokój. ja bym pojechała na pogotowie.
        • manala Re: Zapalenie krtani 13.10.14, 22:23
          U nas mija już tydzień. Objawy "krtaniowe" przeszły. Pozostał kaszel, mokry kaszel oraz stan podgorączkowy (38 mierzone przed chwilą).
          Morfologia w porządku, osłuchowo ok, gardło też ok. Dostał antybiotyk gdyby jeszcze gorączkował jutro ale nie podam w ciemno. Poza tym wszystko wygląda jednak na wirusa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka