Dodaj do ulubionych

dziecko 3L, stolec,krew

07.01.15, 18:52
Witam, co jakis czas syn ma zaparcia: tzn. robi jak sarenka bobki lub stolec jest jak u dorosłego gruby długi (wielki) przepraszam że tak ze szczegółami...:) czasami zastanawiam się jak on z siebie to wypluwa, zauważyłam ze na stolcu i na koniec jest krew żywa krew, nawet podczas podtarcia pupy, jak sie załatwia to stęka i widze że czuje ulge, mały załatwia sie codzinnie lub co 2 dzień, je jabłka, czesto surówke z jabłkiem, chleb pytlowy, ogórki kiszone,

jestem zaniepokojona (nie widze pęknięcia w odbycie), co robić???
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: dziecko 3L, stolec,krew 08.01.15, 23:33
      Witam,
      jeżeli syn ma zaparcie to pojawienie się krwi wynika najprawdopodobniej z towarzyszącej szczeliny odbytu (nie musi być widoczna na zewnątrz), jeżeli przy takiej diecie wypróżnienia są zbitej konsystencji to konieczne jest stosowanie laktulozy lub preparatów z grupy makrogoli - konsystencja powinna być miękka (najlepiej pasty do zębów); równocześnie należy stosować czopki lub kremy doodbytnicze o działaniu przeciwzapalnym. Pediatra powinien monitorować takie leczenie i jeżeli po 2-4 tyg. nie ma poprawy - skierować do gastroenterologa dziecięcego.
      Pozdrawiam serdecznie
      • lea228 Re: dziecko 3L, stolec,krew 09.01.15, 09:17
        Witam, byłam u pediatry i dał mi skierowanie do chirurga (odbytu nie oglądał) a chirurga mam w marcu 2015....mam w domu posterisan wiec mu smaruje pupe
    • agati77 Re: dziecko 3L, stolec,krew 09.01.15, 09:25
      Witaj!U nas jest podobnie-moj czterolatek rowniez robi takie dorosle kupy-dokladnie tak jak to opisalas i czasem jest krew na papierze a synek po wyproznieniu skarzy sie ze piecze go pupa.Rowniez nie widac zadnego pekniecia czy podraznienia.Te kupy nie sa takie za kazdym razem,ale czesto sie zdarzaja.Wydaje mi sie ze ma dobra diete-codziennie owoce,blonnik,malo slodyczy,a jesli juz to raczej ciastka niz cukierki.
      U nas jest rowniez problem z tym ze maly niezbyt czesto sika,tzn. 2-3 razy na dobe.Myslalam ze moze za malo pije i teraz co chwile podtykam mu jakies picie pod nos,ale nic sie nie zmienilo...
      Napisz jesli poradzicie so bie z tym problemem.My bylismy u lekarza rodzinnego,ale stwierdzil ze to nic takiego i jedyne co poradzil to pokombinowc z dieta.Do pediarty,czy innego specjalisty nie mamy dostepu bo mieszkamy w UK,a tutaj jest potrzebne skierowanie...
      • glusia7 Re: dziecko 3L, stolec,krew 16.01.15, 17:25
        Pupami zajmuje się lekarz PROKTOLOG tylko nie wiem czy u takich maluszków , u dorosłego na pewno.
        • lea228 Re: dziecko 3L, stolec,krew 16.01.15, 22:01
          narazie odpukać ale się uspokoiło, kupa zbita ale bez krwi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka