08.01.15, 11:04
W czasie ciązy miałam niewielką niedoczynność tarczycy. Dwa tygdnie temu urodziłam córke, w 14 dobie zrobilismy jej tsh i ft4.
Oto wyniki:
tsh 4,290
ft4 1,52
robiłam te badania w diagnostyce, gdzie podobno nie maja norm dla noworodków, tylko dla dorosłych. Wg tych norm (tsh 4,200 i ft4 1,70) tsh jest podwyższone. Znalazłam w internecie zupełnie inne normy, wg których dla noworodków norma jest nawet do 16.
Jestesmy juz umówieni do endokrynologa, ale chciałam spytac, czy ktoś miał do czynienia z niedoczynnościa tarczycy i jakie sa w końcu te normy?
Obserwuj wątek
    • fizmedka Re: normy TSH 08.01.15, 11:14
      Cora miala robione w 3 dobie na neonatologii normy
      Tsh 0,270-4,2 uIU/ml
      Ft4 12-22 pmol/l
    • gajmal Re: normy TSH 08.01.15, 11:24
      znalazłam to parenting.pl/portal/tsh-u-dzieci
    • mkwietniewska123 Re: normy TSH 08.01.15, 11:56
      Ja przez niedoczynność ciążową też robiłam córce badania. Tsh- powyżej 6 przy górnej granicy 8. Pielęgniarka powiedziała, że to norma dla wieku, a moja endokrynolog potwierdziła, że normy dla niemowląt są dwa razy wyższe niż dla dorosłego. Wiem, że córce wyszła lekka niedoczynność, ale lekarz na razie to obserwuje. Twoja wg normy ma więc wynik mieszczący się w zakresie. Ft4 (o ile normy są takie, jak dla dorosłtch) jest idealne, a to one tak naprawdę jest najważniejsze.
      Podzielę się z Tobą jeszcze jedną radą, bo nie wiem czy endo zwróci na to uwagę- przytarczyce kierują metabolizmem wit.D, warto zrobić jeszcze badania na pararhormon i stężenie wit. D w surowicy i spr.jak u córki tarczyca sobie z tym radzi (zapobiegawczo).
      • ana_pe Re: normy TSH 08.01.15, 16:51
        Dziękuję bardzo
    • ewa.misko-wasowska Re: normy TSH 08.01.15, 23:25
      Witam,
      rzeczywiście u noworodków są inne normy TSH: u dziecka 3-dniowego zakres mieści się w przedziale 1,1-17 mj.m/l a do 10 tyg.ż. 0,6-10. Wyniki badań Pani maleństwa są w normie.
      Pozdrawiam serdecznie
      • ana_pe Re: normy TSH 12.01.15, 14:09
        Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka