Dodaj do ulubionych

do Pani dr pilne

17.05.15, 10:55
Pani dr pisałam ostatnio o córce 2 lata 10 mcy,mam nadzieje ze mi Pani jeszcze podpowie w tej sprawie. Córce 13 maja pocieklo z jednej dziurki troche krwi,nie wiem czy dlubala w nosie czy ot tak polecialo. Dzis czyli 17 maja rano corka troche dlubala w nosie,tarla nosek i widziałam ze w tej samej dziurce co wtedy jest gilek i krew,ale krew nie leciała,byla po prostu wokół i w dziurce. Co najprawdopodobniej może byc tego przyczyną? Martwię sie i nie wiem czy to normalne u dziecka i jesli nie ma krwotoków,ani innych niepokojących symptomów to czy konieczne jest juz robienie badan krwi czy mge poczekać? Wiem zezrobienie badania krwi czyli klucie skończy sie tym ze znowu zamknie sie na nowe miejsca,ludzi,bo po ostatnim szyciu Glowy które bylo w listopadzie.corka nie.chciala nigdzie chodzić,wpdala w histerie w obcych miejscach,lazienkach itp ,dopiero od niedawna sie wyleczyla i nie chce znowu aby miała traumę,lecz wiadomo jesli zachodzila by konieczność to trudno,życie i zdrowie jest ważniejsze niż jej trauma,ale.nie chce robic czegos bez potrzeby tym bardziej ze sama mam skłonność do hipochondrii i najlepiej to co kilka miesięcy badalabym cala rodzinę 😊
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: do Pani dr pilne 17.05.15, 11:38
      przejdź się na początek do rozsądnego laryngologa - ocena śluzówki nosa powinna już coś wyjaśnić na początek - może jest przekrwienie czy obrzęk (możliwe teraz, jeśli dziecko ma skłonności do alergii), może przesuszenie, może jakieś naczynko krwionośne osłabione;

badanie laryngologiczne nie powinno być traumatyczne - lekarz zagląda przez wziernik tylko;

takie ślady krwi rzadko są objawem czegoś poważnego - często się zdarza z banalnych powodów, bo śluzówka w nosie jest bardzo delikatna, więc niewiele trzeba, że wywołać krwawienie - tak, jak pisałam powyżej - przesuszenie, podrażnienie pyłkami, infekcja, dłubanie w nosie

na mnie taki gil podbarwiony krwią nie robi już żadnego wrażenia, bo u nas to rodzinne: sama mam tendencje do krwawień, tak samo dzieci
    • ewa.misko-wasowska Re: do Pani dr pilne 17.05.15, 11:43
      Witam,
      taka ilość rzeczywiście nie jest niepokojąca, córeczka musiała rozdrapać sobie poprzednią rankę. Można podawać do noska żele nawilżające i jak sytyacja dalej będzie się powtarzać to udać się do laryngologa.
      Pozdrawiam serdecznie
      p.s. czasami dzieci alergiczne mają wrażliwsze śluzówki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka