Dodaj do ulubionych

mowa u 2 latka

19.05.15, 21:55
zastanawiam się jak powinno być z rozwojem mowy u 2-letniego chłopca? wiem, że nie jest to jeszcze czas kiedy dziecko mówi, że jest jeszcze czas, ale chyba cokolwiek powinien powiedzieć? moj synek konczy 2 lata 4 czerwca, w tej chwili mówi mama, bam, tu, ne(nie) i ma razem z rozkładaniem rączek, czyli to znaczy nie ma. czasem powie tata, kilka razy w zyciu zdarzyło mu się baba, od kilu dni zdaje mi się że mówi dań czyli daj. i to wszystko. nie umie naśladować kotka, ani pieska, ani żadnego innego zwierzątka ani innych dźwięków. słyszy na pewno, bo bardzo dobrze rozumie co się do niego mówi. doskonae się też komunikuje, pokaże co chce, weżmie za rękę i zaprowadzi, kiwa głową na tak i w sumie nie wiem jak jeszcze, ale sie dogadujemy. nie łączy dwóch słówek razem, chyba że są to takie same słówka np. bam bam. jak on się przewróci to jest bam, jak cos innego spadnie to jest bam, bam, bam. nie gada po swojemu. wydaje mi się że nie mówi samogłoski "i".
czy to jest prawidłowy rozwój mowy w tym wieku?
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: mowa u 2 latka 19.05.15, 22:16
      Z tego, co czytałam dziecko w wieku 2lat powinno znać ok.280 słów. Moj 1,5roczny syn zna kilkadziesiąt + nazywa pierwsza sylaba wiele przedmiotów/rzeczy, potrafi naśladować zwierzątka. Na Twoim miejscu wybralabym sie do logopedy, moze podpowie jak stymulować rozwoj mowy dziecka.
      • inakaro Re: mowa u 2 latka 19.05.15, 23:33
        ale zna i umie powiedzieć czy rozumie?
        • inakaro Re: mowa u 2 latka 20.05.15, 00:00
          i jeszcze chcialam dodać, że wydaje mi się, że ogólnie rozwija się prawidłowo. umie się ubrać, umie sam zjeść, napić się ze szklanki, chodzi sam po schodach, układa prostą układankę, sortuje kształty, "bawi się" z bratem, bawi sie zabawkami np. buduje wieżę z klocków czy jeżdzi samochodzikiem,szybko biega, umie jeżdzic na rowerku biegowym, przytula się, obraża, jest uparty i ma swoje zdanie, upomna się o jedzenie jak jest głodny itp. jedyne co to nie gada nawet w czasie zabawy, tylko wydaje różne nieokreślone dźwieki. uzywa tych kilka słów, ale to w konkretnych sytuacjach, jest bardzo przeczulony jak coś spadnie i z przejęciem opowiada bam, bam, bam.
          • juuuu7 Re: mowa u 2 latka 20.05.15, 07:14
            Z Twojego opisu wynika,ze synek rozwija sie prawidlowo:-). Niedlugo bedziecie mieli bilans 2latka-dopytaj lekarza o rozwoj mowy.
        • juuuu7 Re: mowa u 2 latka 20.05.15, 06:56
          Zna i umie powiedziec kilkadziesiat slow-adekwatnie do sytuacji itp,sam z siebie a nie na zasadzie-powtorz jakis wyraz. Jesli chodzi o rozumienie mowy to juz od dawna rozumie i wykonuje polecenia,odpowiada na pytanie,wyciaga logiczne wnioski z wypowiedzi. Nie mamy zadnych problemow z porozumieniem sie z synkiem.
    • eemcia82 Re: mowa u 2 latka 20.05.15, 08:24
      Moj też w czerwcu kończy 2 lata - rozumie wszystko, a za i używa ok. 50 słów, potrafi powiedzięć proste zdanie ... co to, kto to, myju myju ja, nie ma, daj mi
      za to syn mojej siostry - w lipcu skonczy 2 lata - mowi tylko mama ... pytali pediatrę - powiedział ze
      1. chlopcy wolniej ucza sie mowic
      2. jak coś mów i rozumie co się do niego mówi to ok... to 3 roku życia "ma prawo nie mowic" :)
      • gajmal Re: mowa u 2 latka 20.05.15, 11:43
        pl-pl.facebook.com/272slowa
        • eemcia82 Re: mowa u 2 latka 20.05.15, 12:45
          ale bzdura !!!
          moj synek ma bardzo dobry słuch - czesto pyta "co to" jak np. przy zamkniętych oknach słyszy radio u sąsiada ... ja nasłuchuje i wtedy słyszę fakt cos slychac !
          nie ma okreslonych schematow !
          • eemcia82 Re: mowa u 2 latka 20.05.15, 12:47
            Dodam jeszcze - takie akcje super bla bla - napędzanie klientów dla logopedów ... żaden normalny lekarz nie stwierdzi, że dziecko w wieku do 2 lat powinno znać 280 słów i nie pośle do logopedy tylko z tego powodu, że pomimo że super słyszy i mowi sporo nie zna dokladnie tyle słow ile ktos sobie tu wymyslil... ... tylko pywatnie- czyli kasa kasa ... i o to tylko chodzi ....
            • futuremum Re: mowa u 2 latka 20.05.15, 19:54
              Ze swojego doświadczenia mogę powiedziec,ze lekarze bardzie patrzą na choroby niz na nieprawidłowości w rozwoju.
              Mój starszak ma zaburzenia integracji sensorycznej- kilku lekarzy jak mówiłam im o objawach mówili widocznie 'ten typ tak ma'. Żaden nie zasugerował diagnozowania.
              Młodszy - wczesniak- jako niemowlę ogladalo go kilku pediatrów,żaden nie zwrócił uwagi na nieprawidłowości w rozwoju,czy lekka asymetrie, albo wzmożone napięcie mięśniowe w obręczy barkowej. Fizjoterapeuta od razu zauważył.
              Lekarze nie ingerują raczej w przypadku opóźnienia rozwoju,a logopeda może dziecku naprawde pomoc. Bo najprawdopodobniej dziecko nie jest chore,tylko wymaga jakiejś stymulacji.
    • anies72 Re: mowa u 2 latka 20.05.15, 22:39
      Miałam podobny problem, tuż po 2 urodzinach poszłam do logopedyczne faktycznie 2 latek winien werbalniej się porozumieć, diagnoza opóźnienie rozwoju mowy. Terapia 1 raz w tygodniu z logopeda i ćwiczenia w domu qg wskazań w pół roku syn zaczyna mówić. Na dziś ma 4 lata i gada jak najety nawet przez sen,ćwiczy z logopeda do dziś bo nie wymawia dobrze s,l,.nie ma co czekać możesz sprawdzić czy po tobie powtarza sylaby ba,bo,bu,la,lo,lu i tak szlo ba-ba i zaskoczył baba lu-lubo-li, powodzenia
      • eemcia82 Re: mowa u 2 latka 21.05.15, 07:26
        serio uważacie ze jesli dziecko mowi ok. 50 slow w tym - nie tylko mama tata baba a - wyraznie dziadek, babcia - umie odmienic babciu... mowi czapka itd. a nie zna az tych 280slow to ma zaburzenia mowy ?? eee
        • futuremum Re: mowa u 2 latka 21.05.15, 08:35
          Do tych 280 czy ilu tam zaliczamy tez np mu - jezeli zawsze oznacza krowę, be np na baranka, czy tez aaaa-jezeli dziecko tak zawsze nazywa spanie, brum na auto, itp
          Być może kazda odmiana-np baba, baby -tez jest oddzielnym słowem,ale tego nie jestem pewna.
        • rulsanka Re: mowa u 2 latka 21.05.15, 08:53
          W okolicach 2 rż jest duży skok rozwojowy, gdzie z kilkunastu - kilkudziesięciu słów robi się nagle 300 i więcej. I pojawiają się zdania. Skok rozwojowy, czyli zmiana następuje nagle i w dużej mierze niespodziewanie. Jeżeli dziecko rozumie polecenia, komunikuje się i mówi pojedyncze słowa, to znaczy że skok jeszcze przed nim, ale na pewno nastąpi.
          Ważne jest to, by w okresie przed skokiem w mowie, dziecko stopniowo powiększało słownik i rozumienie. Natomiast konkretna liczba słów nie ma aż takiego znaczenia, bo później następuje lawinowy przyrost.
    • bahati0 Re: mowa u 2 latka 21.05.15, 09:19
      Synek ma 22 miesiące, mowa rozwija się u niego stopniowo i powoli. Dużo mówi po swojemu, ale wypowiada coraz więcej normalnych słów. Na niektóre rzeczy mówi tylko po swojemu (np. kaka to skarpetka), na określenie niektórych używa wyrazów dźwiękonaśladowczych (np. hau, brum, titit, łiłu-łiłu na karetkę), część wypowiada już zupełnie prawidłowo, chociaż czasami ma problem z deklinacją (np. mówi kota zamiast kot); mówi już także kurde ( – zareagowaliśmy tak jak nie powinniśmy, ale robi to tak słodko), do mnie czasami mówi po imieniu. Łączy też wyrazy w pary.
      Najważniejsze, że czujesz, że masz kontakt z dzieckiem. Kiedyś mówiło się, że „dziecko ma czas”, teraz od razu by się diagnozowało. Myślę, że synek wypowiada ok 50 słów, ale zna znaczenie i rozumie bez porównania więcej, wykonuje polecania, odpowiada na pytania.
      • inakaro Re: mowa u 2 latka 22.05.15, 22:21
        dziękuję za odpowiedzi. spróbuję skonsultowac go z logopedą. i nas nie jest problemem, że on nie mówi tych 280słów czy ilu tam. on nie mówi w ogóle, ostatnio nawet tata przestał mówić. próbowałam z powtarzaniem sylab, ale uzyskałam tylko uśmiech i kiwanie głową :) próbuje ciągle z wyrazami dźwiękonaśladowczymi, ale nie. żaden kotem, piesek auto itp albo chociaż ciii, aaa, be, fuu - nic
        • juuuu7 Re: mowa u 2 latka 23.05.15, 09:57
          Moim zdaniem dobrze robisz konsultujac sie z logopeda. Zycze Wam aby synek Cie zaskoczyl wkrotce:-).
    • julson29 Re: mowa u 2 latka 13.07.18, 12:33
      Moim zdanie nie zaszkodzi skorzystać z pomocy logopedy. Zawsze to wesprze rozwój mowy u dziecka. Polecam też książki logopedyczne. U nas hitem jest Pucio, ale w księgarniach jest dużo fajnych pozycji. Podrzucam link do strony z propozycjami książeczek babskasprawa.pl/ksiazki/ksiazki-do-nauki-mowy/ ;). Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka