o-le
23.06.15, 20:49
Witam,
czy można u dziecka rozpoznać alergię na dany lek lub jego dodatki- chodzi mi o to, czy są jakieś objawy, które wskazywały by różnice? U prawie dwulatka istnieje podejrzenie nietolerancji paracetamolu:Najpierw puchną mu oczka (po 2, 3 dawkach), później zwiększa się ilość stolców, pojawiają się w nim czarne nitki (po ok. 5,6 dawkach), dziecko bardzo się poci(w nocy muszę zmieniać mu koszulkę ze 4 razy) a następnie po zakończeniu kuracji (ok. 4, 5 dni) dostaje wysypki. Myślałam, że to wina paracetamolu, bo i po czopkach bardzo się spinał i płakał jakby bolał go brzuszek, a następnie po oddaniu stolca nieco uspokajał. Obecnie jednak podałam mu nurofen i objawy podobne: oczka i 3 nocy pocenie. Nie dostał natomiast wysypki, ale były to mniejsze dawki i już po 3 dniach tem. ustąpiła. Czy na podstawie takich objawów można podejrzewać dodatki do syropów, czy lepiej wykonać w szpitalu prowokację paracetamolem? Dodam, że na owoce też źle reaguje (pojawiają się czarne nitki w stolcu). IgE w normie, alergeny 0.
Dziękuję