Dodaj do ulubionych

Help! 7 latek - bóle głowy, wymioty, ziewanie

02.03.17, 22:02
Bardzo proszę o pomoc, rade. Liczę na to, że ktoś spotkał się z podobnymi objawami u dziecka, które zaraz opiszę, bo nie wiem już co robić :(
Zaczyna się zawsze od zmęczenia połączonego z ziewaniem, ale takim jakby nie mógł ziewnac normalnie tylko próbuje trzymając otwarta buzię. Potem przecieranie oczów i pierwsze "mamusiu trochę boli mnie głowa". Kładzie się do łóżka i przeważnie zasypia i budzi się po kilku godzinach i wymiotuje raz, potem za jakiś czas drugi raz i zasypia na kilkanaście godzin. Wstaje i czuje się dobrze. Za każdym razem ten sam schemat.
Czasami chce ręcznik zmoczony na czoło. Zauważyłam, że syn jest wrażliwy i nie może oglądać ekranu tv lub komputera. Wizyty w kinie tez zawsze kończą się bólem głowy i wymiotami.
Neurolog nic nie stwierdził. Eeg i tomograf głowy ok.
Czy ktoś spotkał się lub słyszal o podobnych dolegliwościach u dziecka. Błagam o pomoc. Ile można patrzeć na to biedne dziecko, które się tak męczy i ciągle wymiotuje.
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: Help! 7 latek - bóle głowy, wymioty, ziewanie 02.03.17, 22:36
      Dla mnie to brzmi jak migrena...nie wiem czy wystepuje u malych dzieci.
    • e-kasia27 Re: Help! 7 latek - bóle głowy, wymioty, ziewanie 03.03.17, 17:20
      Alergolog i testy skórne pokarmowe i wziewne.
      Były w niemowlęctwie jakieś problemy z alergią?
      Ulewanie, kolki, wysypki?
      A dziecko jest chude, czy grube, chętnie je wszystko, czy wybiórczo?
      Czy to się zaczyna niedługo po jedzeniu?
    • ewa.misko-wasowska Re: Help! 7 latek - bóle głowy, wymioty, ziewanie 04.03.17, 06:40
      Witam,
      też się zastanawiam nad migreną, u dzieci w tym wieku może już występować, neurolog nie sugerował takiego rozpoznania? A jak często takie dolegliwości występują? Raz w tygodniu? w miesiącu?
      Pozdrawiam serdecznie
    • ogz Re: Help! 7 latek - bóle głowy, wymioty, ziewanie 03.04.17, 23:28
      Sprawdźcie jeszcze przeciwciała w kierunku celiakii.
      Migreny, wymioty, ataksja i wiele innych nietypowych objawów neurologicznych i nie tylko, włącznie z bladością, niedokrwistością, wiecznym zmęczeniem jest wynikiem tej autoimmunologicznej choroby.
      I koniecznie bardzo dokładne badanie okulistyczne włącz badaniem dna oka, ewentualnie jeszcze badanie w kierunku zaburzeń błędnika.
    • dorek3 Re: Help! 7 latek - bóle głowy, wymioty, ziewanie 07.04.17, 10:24
      Mam nastolatka ze zdiagnozowaną migreną. U nas przebieg trochę inny, ale z tego co się naczytałam to Twój opis bardzo pasuje do migreny.
      Często ma takie ataki?
    • karla9 Re: Help! 7 latek - bóle głowy, wymioty, ziewanie 08.04.17, 07:17
      Jak byłam mała, tak około 6-7 lat miałam straszne ataki migreny. Bolała mnie głowa zazwyczaj z jednej strony albo jakby mi kyoś jakąś obręcz zaciskał. Do tego światłowstręt. Wymiotów na szczęście nie było ale bywało mi lekko niedobrze. Trwało to jakiś 1,5 roku, potem przeszło. Teraz zdarza mi się jak jestem zmęczona albo po wizycie w kinie lub po dłużej migającym świetle. Wniosek- tak, dzieci też miewają migreny.
    • pruszkowianka Re: Help! 7 latek - bóle głowy, wymioty, ziewanie 17.04.17, 14:26
      Córka miała podobne objawy kilka dni po uderzeniu głową w futrynę drzwi, wstrząśnienie mózgu.
    • anetam1984 Re: Help! 7 latek - bóle głowy, wymioty, ziewanie 20.04.17, 13:17
      ja bym zrobiła rezonans, jest bardziej dokładny i bada wszystkie struktury, tkanki miękkie, a nie tylko kostne tak jak to jest w przypadku TK
      • koral777 Re: Help! 7 latek - bóle głowy, wymioty, ziewanie 23.04.17, 17:25
        A problrmy ze wzzrokiem nie wystepują?
    • bped28 Re: Help! 7 latek - bóle głowy, wymioty, ziewanie 26.04.17, 10:25
      Witam
      Mam identyczną sytuacje z moim 9 letnim synem. Gdy syn ziewa i to w bardzo specyficzny sposób, bo nieprzerwanie przez parenaście minut można być pewnym, że po chwili będą bóle głowy i wymioty. Zasypia i czasem prześpi noc spokojnie, a czasem budzi się i nadal wymiotuje nawet gdy ma już pusty żołądek. Zwykle rano jest wszystko dobrze. Nie jest osowiały bawi się, ale zawsze następnego dnia jest na lekkostrawnej diecie. Syn ma wadę wzroku i to na jednym oku +1,5. Wada ta nie zmienia się od trzech lat, a okulistka nie widzi związku z wymiotami i bólami głowy. Dziecko jest szczupłe i ruchliwe. Apetyt ma słaby, ale uwielbia owoce i warzywa. Nie przepada za mięsem, ale wie, że powinien je jeść. U nas również można zaobserwować, że często objawy występują po telewizji, czy grach dlatego są ograniczane. Ta sytuacja nie nasila się, ale i nie ustępuje od 4 lat. Dziecko nigdy nie zachłysnęło się, ani nie zadławiło. W okresie niemowlęcym również nie było problemów z ulewaniem pokarmu. Proszę na sugestie.
    • sisterhayka Re: Help! 7 latek - bóle głowy, wymioty, ziewanie 29.05.18, 09:05
      Witam, mam takie same objawy u 8 letniego syna, badania wyszły ok, lekarze też nie wiedzą co jest, proszę o kontakt ze mną bo szukam podobnych przypadków żeby dowiedzieć się czy jakoś mogę pomóc synowi i co dalej, czy to kiedyś minie...
      Bardzo proszę o kontakt 501623967 pozdrawiam
    • sisterhayka Re: Help! 7 latek - bóle głowy, wymioty, ziewanie 29.05.18, 09:06
      Witam, mam takie same objawy u 8 letniego syna, badania wyszły ok, lekarze też nie wiedzą co jest, proszę o kontakt ze mną bo szukam podobnych przypadków żeby dowiedzieć się czy jakoś mnie mogę pomóc synowi i co dalej, czy to kiedyś minie...
      Bardzo proszę o kontakt 501623967 pozdrawiam
      • gajmal Re: Help! 7 latek - bóle głowy, wymioty, ziewanie 01.06.18, 12:27
        A może to są objawy migreny dziecięcej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka